OL-landsbyen skulle være neste generasjons håp. Nå forfaller arenaene. - Jeg lurer på om alt jeg ofret var verdt det

I likhet med Aten og Beijing, klarer ikke Rio å ta vare på OL-arenaene sine.

FORFALLER: Arenaene i Rio forfaller en etter en. Her er Carioca Arena 1, der det ble arrangert basketkamper. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix
FORFALLER: Arenaene i Rio forfaller en etter en. Her er Carioca Arena 1, der det ble arrangert basketkamper. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): De olympiske lekene i Rio de Janeiro fikk mye oppmerksomhet allerede før lekene gikk av stabelen i august i fjor. Uheldigvis var det ikke av det positive slaget, og artiklene som ble publisert verden over fortalte om drapsbølger, voldskriminalitet - og zikaviruset.

I tida før OL var det så ille at den tidligere fotballstjerna Rivaldo advarte folk om å komme til Rio.

Heldigvis gikk det roligere for seg enn man først fryktet, mye takket være store politistyrker i byen.

Skulle bygges om

Nå har det gått seks måneder siden OL- og Paralympics-deltakerne forlot Brasil og de olympiske lekene. En annen ting som har forlatt OL-byen er vedlikeholdsarbeidet.

For OL-arenaene i Rio har fått forfalle siden september i fjor, noe som er stikk i strid med hva som egentlig var planen: arenaene skulle nemlig bygges om til blant annet skoler.

- Jeg føler lekene i Brasil ikke var så suksessfulle siden OL-arven ikke har vært første prioritet, sier Isabel Swan til britiske BBC, og sikter til at OL-arenaene skal vedlikeholdes og brukes i flere år etter lekene.

Swan er en tidligere seiler og har deltatt i tre OL. Hun var en av medlemmene som kjempet for at Rio skulle bli tildelt OL-lekene.

FORLATT OG ØDELAGT: Her inne svømte Sarah Rung og Henrik Christiansen. Seks måneder etter likner ikke stadion seg selv. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix
FORLATT OG ØDELAGT: Her inne svømte Sarah Rung og Henrik Christiansen. Seks måneder etter likner ikke stadion seg selv. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix Vis mer

Før OL ble det også lovet at forurensinga og søppelet skulle ryddes opp, dette skal heller ikke ha blitt gjort.

Nå står den ene arenaen etter den andre og forfaller, i likhet med Aten-OL 2004 og Beijing-OL 2008, der arenaene er i ferd med å forvandles til spøkelsesaktige ruiner.

- Ikke førsteprioritet

Marcelo Barreto, en av Brasils mest kjente og erfarne sportskommentatorer, sier til BBC at en av Brasils største mareritt er i ferd med å skje, og mener at nasjonen er et svært dårlig eksempel for resten av verden.

Barreto tror Brasil prøvde så hardt å ta vare på lekene at anstrengelsene førte til at all energi var borte da OL-flammen ble slukket.

- Da Rio vant rettighetene til å arrangere OL, var Brasil blomstrende. Nå er de helt ødelagt. Myndighetene har ikke penger til å betale lærere, helsearbeidere ... Å ta vare på den olympiske arven er ikke førsteprioritet, sier Barreto.

FORLATT: Tennisstadion i Rio er også forlatt. Den ble fylt med sand for å bli brukt til strandvolleyball. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix
FORLATT: Tennisstadion i Rio er også forlatt. Den ble fylt med sand for å bli brukt til strandvolleyball. Foto: AFP PHOTO / Yasuyoshi Chiba / NTB Scanpix Vis mer

Da lekene ble tildelt Rio i 2009, var landet på vei oppover. Økonomien økte mens kriminaliteten gikk i motsatt retning, men da lekene nærmet seg var tilstanden en helt annen i landet.

Omgitt av gjerder og hengelåser

Rio og Brasil hadde havnet i en dyp politisk og økonomisk krise, og det å bruke milliarder av kroner på å skape en sportsfest var plutselig ikke det landet aller helst burde bruke tid på.

I tida før lekene startet, ble det jobbet på spreng for å få klar arenaene til utøverne inntok byen. Etter mye om og men ble de klare og var fylt av glede og tårer under lekene.

OMGITT AV GJERDER: Rundt Deodoro-arenaen er det gjerder, og området er låst med hengelåser. Her står en kvinne med et barn foran anlegget i februar. På skiltet står det at bassenget blir fikset opp, og at de åpner i januar. «God jul og godt nytt år». Foreløpig er ikke arenaen verken fikset eller åpnet. Foto:  REUTERS / Pilar Olivares / NTB Scanpix
OMGITT AV GJERDER: Rundt Deodoro-arenaen er det gjerder, og området er låst med hengelåser. Her står en kvinne med et barn foran anlegget i februar. På skiltet står det at bassenget blir fikset opp, og at de åpner i januar. «God jul og godt nytt år». Foreløpig er ikke arenaen verken fikset eller åpnet. Foto:  REUTERS / Pilar Olivares / NTB Scanpix Vis mer

Nå er det helt stille på arenaene. For eksempel på utendørsstadion Deodoro, der blant annet rugby ble arrangert.

Stadion er lokalistert i Rios vestlige sone, og har siden lekene vært forlatt. Rundt området er det to og en halv meter høye gjerder med hengelåser, noe som beviser at lovnadene om at arenaen skulle bli brukt av lokalsamfunnet, ikke har blitt holdt.

- Lurer på om det var verdt det

Driften av de fleste arenaene er tatt over av det brasilianske idrettsforbundet, deriblant tennisstadion, velodromen og de tre Carioca-arenaene, der blant annet håndballkampene ble spilt.

Grunnen til at forbundet har tatt over de fleste arenaene OL-byen, er fordi verken de lokale myndighetene eller et privat firma har muligheten til å ta ansvar for arenaene, ei heller å bygge de om til en ny type sportsarena for den neste generasjon idrettsutøvere.

NUMMER NI: Ane Marcelle dos Santos lurer på om det var verdt å satse mot Rio-OL, der hun ble nummer ni i buskyting. Foto:  REUTERS/Leonhard Foeger  / NTB Scanpix
NUMMER NI: Ane Marcelle dos Santos lurer på om det var verdt å satse mot Rio-OL, der hun ble nummer ni i buskyting. Foto:  REUTERS/Leonhard Foeger / NTB Scanpix Vis mer

En av de kommende stjernene, er Ane Marcelle dos Santos (23). En brasiliansk bueskytter som ble nummer ni i sine aller første leker da hun deltok i Rio i høst.

Bare én måned etter lekene fikk hun kuttet all finansiering, som for eksempel støtten til trener, helseforsikring og lønn.

- Vi gjorde det historisk i bueskyting, etter å ha oppnådd noe ingen i Brasil har gjort tidligere. Men nå er det over. Det får meg til å lure på om alt jeg ofret var verdt det, sier dos Santos til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer