Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL med bismak for Forfang: - Det er ingen tvil om at det var et skittent spill

Johann André Forfang drømte om et OL på hjemmebane i Tromsø. TSK-hopperen føler folk «sørpå» ikke unner Nord-Norge idrettsanlegg i verdensklasse.

SKUFFET: Johann André Forfang er fortsatt skuffet over at Tromsø-OL i 2018 aldri ble en realitet. Foto: Matthias Schrader / NTB scanpix
SKUFFET: Johann André Forfang er fortsatt skuffet over at Tromsø-OL i 2018 aldri ble en realitet. Foto: Matthias Schrader / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag reiser 22-åringen til Pyeongchang i Sør-Korea. Det står i sterk kontrast til planene om et Tromsø-OL i 2018.

- Jeg hadde store forventninger under planleggingen av OL i Tromsø. Jeg gikk rundt med Tromsø 2018-lue og alt i 2007. Jeg drømte om å hoppe verdenscup og OL på hjemmebane, men det ble ikke sånn, sier Forfang.

OL-planene er skrinlagt for lengst, men nylig åpnet hoppsjef Clas Brede Bråthen for at Tromsø kan bli en del av Raw Air dersom hopplanene på Kvaløysletta blir realisert.

Bittert og ufortjent

Forfang gremmes når han tenker tilbake på de knuste OL-ambisjonene i nord.

- Det var til sjuende og sist våre egne (norsk idrett) som satte kjepper i hjula. Det er kjedelig at noen var så destruktive når det kom til et Tromsø-OL. De så bare ulemper og kostnader og mente det ble for dyrt, bare for å lansere ideen om et Oslo-OL som ville kostet dobbelt så mye. Argumentene hang ikke på greip, sier Forfang.

Norges Idrettsforbund trakk i 2008 OL-søknaden med begrunnelsen at man ønsket å ta et samfunnsansvar. Et OL i Tromsø lå an til å koste 19 milliarder kroner. Senere ville Idretts-Norge ha et Oslo-OL i stedet, men folket tente aldri på ideen og norske OL-planer ble skrinlagt.

- De mente anleggene skulle stå brakk etter et OL i Tromsø. Akkurat som anleggene ikke skulle bli brukt. Det er bare påstander og dårlige argumenter. Det med etterbruk kjøper jeg ikke. Det er fortsatt bittert, og det var ufortjent. Det ville blitt tidenes folkefest i en storslått natur, sier Forfang engasjert.

- Det er ingen tvil om at det var et skittent spill. De (Idretts-Norge) valgte å lansere ideen om Oslo-OL så kort tid etterpå. Når du vet at anleggssituasjonen, ikke bare i Tromsø, men i hele Nord-Norge, er veldig dårlig, synes jeg at man «sørpå» kunne unt Nord-Norge som helhet det tilbudet et OL ville gi. Nå må folk flytte sørover for å kunne realisere en karriere på toppnivå.

22-åringen mener norsk idrett går glipp av mange talenter fra nord. Han var selv bare 15 år da han flyttet til Trondheim.

- Foreldre kvier seg for å sende barna langt vekk for å gå på skole, og mange unge slutter. Med en hoppbase også i Tromsø, ville vi samlet Nordland, Troms og Finnmark. Vi har snø tidlig og sent, du kunne hoppet på snø fra november til langt ut i mai. Den muligheten finner du ikke andre steder, sier Forfang.

Voksenproblemer

Allerede på barneskolen innså TSK-gutten at han måtte flytte sørover for å kunne satse på skihopping.

- Da vi fikk trøkken om at det ikke ville bli OL i Tromsø, visste jeg at det ikke var noen annen mulighet. Kursen var staket ut, og det gjorde det lettere å flytte. Men det er noe helt annet når du blir kastet ut i det. Jeg så bare for meg skole og trening, sier Forfang.

- Jeg så ikke for meg alt jeg ikke hadde gjort før, som å koke poteter, vaske klær eller hybelen. Voksenproblemene kom tett på. Bare det å betale den første fakturaen, det er ikke noe man lærer på skolen. Jeg vokste fort, og føler at jeg vokste fra kameratene mine med fem år i hodet i løpet av bare ett år. Jeg merket det da jeg kom hjem og besøkte kompisene mine. De lå bare på sofaen og lurte på om «mora» kunne gjøre ditt og datt. Det var så uvant, for jeg bodde alene og hadde vokst.

- Hva sier du til dem som mener det er nok hoppanlegg i Norge?

- Det holder ikke at det nordligste anlegget er i Trondheim. Da dekker du ikke halve landet engang, sier Forfang.

- Jeg vet at folk tenner på Raw Air under nordlys, fortsetter Forfang.

OL-drømmen ble knust, men kanskje kan han allerede i 2020 hoppe verdenscup på hjemmebane.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!