OL-medaljer OL-medaljer

Kjell Kran har et klart mål med jobben som idrettspresident: - Vi må få barn og unge til å engasjere seg mer i idrett enn tv- og pc-spill. Klarer vi ikke den jobben i løpet av den fireårsperioden jeg er valgt for, har jeg ikke gjort jobben min. Dette er viktigere enn om vi klarer å ta 7 eller 17 medaljer i OL.

jell Kran(62) har nå tre måneder bak seg som idrettspresident. Etter den opprivende valgkampen mot skipresident Jan Jensen er det blitt påfallende mediestille i Idrettens Hus.

- Det betyr ingenting om jeg er avbildet i avisa eller er på tv. Jeg sitter ikke her for min skyld og har ikke behov for å vise meg fram. Vi er utelukkende en serviceorganisasjon og derfor er det viktig for meg å synliggjøre de dyktige fagfolkene vi har i Idrettsforbundet. Det som betyr noe, er aktiviteten i klubbene og kretsene, sier Kran.

- Men som president må du vel også fronte organisasjonens politikk?

- Ja, selvfølgelig. Jeg har da også holdt 12 foredrag hittil og besøkt 15 av 19 kretser. De gjenstående skal jeg besøke i løpet av de neste to ukene. Men jeg liker å se på meg selv som styreformann i denne jobben, mens det er generalsekretær Ivar Egeberg som er konsernsjefen.

Pass påskrevet

Nylig fikk Kran sitt pass påskrevet på kommentarplass i VG som mente norsk idrett ikke var tjent med en idrettspresident som avfeier en åpen debatt om konkurransereglene i barneidretten.

- Jeg kan leve godt med å bli kritisert på lederplass i avisene. Det har jeg vært utsatt for i mange år. Noen sier at jeg er autoritær, men det er jo tøv. En slik holdning fungerer heller ikke i næringslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er opptatt av at når vi først er blitt enige om en policy, så må også de ansatte følge den. Det synes jeg ikke alpinkonsulent Finn Aamodt gjorde når han tok til orde for mer konkurranse i barneidretten. Idrettsforbundet har vedtatt konkurranseforbud for barn under 12 år og da må vi følge det vedtaket.

- Var Finn Aamodt illojal?

- Ikke illojal, men dum.

- Men er det ikke bare positivt med et utspill som kan få fart på debatten om idrettens vilkår både når det gjelder topp og bredde?

- Vi har jo den debatten kontinuerlig. De ansvarlige for bredde i NIF er Rune Titlestad og Per Tøien, og de har hatt over 100 møter og seminarer om temaet. Vi kan ikke la tilfeldig ansatte uttale seg om policyspørsmål, tenk hvilke tilstander slike forhold ville skapt i næringslivet. Vi må ha spilleregler for å bli bedre. Jeg vil ikke at dette skal bli noen anarkistorganisasjon! Og de som ikke aksepterer slike regler, får finne seg en annen jobb.

Drepende

- Hvorfor er det så farlig å la barna konkurrere før de er 12 år?

- Jeg tror det er bred enighet om at konkurranse-aspektet kommer tidlig nok uansett. Det kan godt hende at vi ville fått flere topputøvere ved å satse på vinnere og tapere også blant barn, men da ville vi samtidig drept mye av rekrutteringen til idretten. Vi er til for barna og ikke omvendt, sier Kran.

- For barna er det viktigere å leke og ha det gøy enn å vinne en turnering. De barna som er svært konkurransemotivert, tror jeg går videre uansett. Det er langt viktigere for oss å jobbe for å få flere barn og unge engasjert i idrett. Frafallsprosenten er altfor stor, og vi har klare tall som viser at de som slutter med idrett i 13- 14 års-alderen, slutter for godt.

Bare positive

- Hvordan skal dere få aktivisert ungdommen?

- Vi må satse hardt på anleggssektoren. Vi har laget et regnestykke som dokumenterer at den frivillige innsatsen innen idrett tilsvarer en verdi på 17- 18 milliarder kroner. Da må politikerne også forstå at det lønner seg å satse på å bygge ishaller og flerbrukshaller og fotballbaner. Bare i Oslo sentrum trengs det 35 kunstgressbaner for å tilfredsstille behovet.

- I samarbeid med idrettsrådene jobber vi nå bevisst overfor myndighetene for å overbevise dem om den forebyggende verdien av å satse på idrett, sier Kjell Kran.