DOPINGTATT: Shelly-Ann Fraser fra Jamaica. Foto: AFP
DOPINGTATT: Shelly-Ann Fraser fra Jamaica. Foto: AFPVis mer

OL-mester på 100 meter tatt i doping

Skal ikke ha vært alvorlig overtramp.

|||Jamaicas OL-mester på 100 meter, Shelly-Ann Fraser (23), har testet positivt på bruk av et forbudt stoff.

Sprinteren tok gull på 100 meter både i Beijing-OL og i VM i Berlin sist år, og om det skulle ende med at hun blir utestengt vil det være en skrell av dimensjoner.

23-åringen har godt håp om å bli frikjent. Lederen for hennes lokale idrettslag i Jamaica, Bruce James, kaller overtrampet for «et lite dopingbrudd», og at det var derfor de gikk offentlig ut med nyheten.

— Det er ikke snakk om et prestasjonsfremmende stoff, og det er heller ikke snakk om et stoff som kan brukes til å maskere bruk av annen doping, sa James.

Trakk seg Fraser skulle ha deltatt i Diamond League-stevnet i Lausanne torsdag kveld, men kom aldri til start.

Det skyldes den positive prøven hun leverte under Diamond League-stevnet i Shanghai i slutten av mai.

Der tok hun smertestillende tabletter mot tannverk, og «glemte» å føre det opp på dopingskjemaet.

Tre dager før stevnet i Shanghai fikk hun ifølge seg selv og trener Stephen Francis lagt inn fyllinger i tre tenner, og da hun kom til Kina hadde hun store smerter. I Shanghai gikk hun til stevnelegene for å få smertestillende mot plagene, men det hjalp ikke.

Treneren hennes Stephen Francis ga henne derfor en type tabletter som han selv hadde brukt mot nyresmerter slik at hun komme seg på startstreken.

Fraser sa selv at de nye tablettene hjalp mot smertene, men at det ikke hjalp på farten på banen.

— Tvert imot. Jeg følte meg sløvere og tammere enn normalt, sa hun.

— Normalt gir denne typen feil en advarsel, sa treneren Francis.

Forklaring Fraser drar fredag hjem til Jamaica der hun skal forklare seg overfor landets friidrettsforbund. Teamet ble gjort oppmerksom på den positive prøven for tre uker siden. Foreløpig er det bare A-prøven som er analysert. Fraser har ikke bedt om at B-prøven skal analyseres.

— Nei, og det kommer jeg heller ikke til å gjøre. Jeg har ingenting å skjule. Jeg tar selvkritikk for at jeg ikke førte dette opp på skjemaet, for vi er selv ansvarlig for det vi får i oss. Uansett vil dette føre til at alle tror at jeg har dopet meg. Ryktet mitt er ødelagt, sa Fraser.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har ennå ikke kommet med sin versjon av saken.

(NTB)