Russland utestengt i vinter-OL 2018

OL-mysteriet: Nå er superstjernen ren, neste måned er han uren og så blir han ren igjen

Russerne som blir nektet OL-start, avslører det store sviket i de internasjonale vinteridrettene.

TIDVIS REN: Den russiske skøytestjerna Denis Juskov blir foreløpig regnet som ren i januar og mars, men uren noen uker i februar. Denne ulike dopingpraksisen er ikke til å forstå. FOTO: Fredrik Varfjell/NTB scanpix
TIDVIS REN: Den russiske skøytestjerna Denis Juskov blir foreløpig regnet som ren i januar og mars, men uren noen uker i februar. Denne ulike dopingpraksisen er ikke til å forstå. FOTO: Fredrik Varfjell/NTB scanpixVis mer

I LØPET av helga publiseres sannsynligvis en fullstendig liste over hvilke russere som har kommet gjennom kontrollen hos spesialkommisjonen til den internasjonale olympiske komite (IOC). Men allerede nå avslører strykningene av 111 russiske utøvere svikten i den vanlige dopingkontrollen til de store vinteridrettene:

  • For hvordan er det mulig å kjempe i toppen av verdenscupen, samtidig som du blir stoppet for doping av IOC?

Det spørsmålet må besvares både av det internasjonale Skiforbundet (FIS), det internasjonale Skøyteforbundet (ISU) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Alle disse idrettene har russiske stjerner som denne vinteren har preget tetkampen, men som nå ikke får lov til å konkurrere i OL. Det gjelder Sergej Ustjugov; som var den største favoritten i langrenn, Denis Juskov som har dominert 1500 meter på skøyter, og Anton Shipulin; olympiamesteren på stafett fra Sotsji som nå ligger på fjerdeplass i skiskytternes verdenscup.

Men det gjelder mest av alt troverdigheten til internasjonal vinteridrett.

FOR selvsagt skulle det ikke være mulig å få konkurrere videre i en idrett samtidig som man er suspendert for svindel i idrettens aller viktigste konkurranse. Denne ubalansen er den internasjonale idretten nødt til å rette opp. Hvis ikke kommer selve konkurransesystemet til å rakne.

Dette var ironisk nok enklere før da det var en slags stilltiende enighet mellom IOC og de enkelte særforbundene at dopingkontrollen bare skulle være sånn passe. På den måten truet avsløringene ikke selve butikken.

Nå er frontene mer absolutte og dessuten politiske. Da sliter ikke bare IOC for å beholde kontrollen. Det gjør også de enkelte internasjonale særforbundene.

For ikke å snakke om idrettspublikummet.

VINTERENS praksis er jo ikke til å forstå. Hvorfor er Ustjugov ren i januar og mars, mens han er uren et par uker i februar?

Eller som FIS-president Gian-Franco Kasper forleden forklarte den russiske stjerneløperens juridiske posisjon:

- Såvidt vi vet er han uskyldig. Han er i hvert fall ikke med i dokumentasjonen til McLaren. Ellers ville han vært suspendert, sa skisportens mektigste mann i et intervju med Deutchlandfunk.

Men så enkelt ble det plutselig ikke lenger. For nå er Usjugov erklært uren fra og med den olympiske konkurranseperioden begynner 9.februar. Når den slutter den 25. februar er han fortsatt klar for å gå videre i verdenscupen.

Da har det gått for langt Selv for internasjonale idrettsstrateger med sans for å tøye det med dopingregler slik at anstendighet og god moral ikke får ødelegge for den såkalte sporten. Uten et felles regelverk og åpne betingelser for hva som skal til for å være med, forvitrerer legitimiteten til alle idrettene. Det blir umulig både å vurdere den enkelte prestasjon og den enkelte utøver.

TA for eksempel Denis Juskov; russeren som denne vinteren har vunnet hver eneste 1 500 meter og som har satt en forbløffende sterk verdensrekord. Hvordan kan han nå konkurrere videre etter å ha blitt stemplet som svindler av IOC?

PLUTSELIG UTESTENGT: Seinest sist helg slo Denis Justov vårt eget OL-håp Sverre Lunde Pedersen (til venstre) på 1 500 meter i verdenscupen i Erfurt. Meningen er at de to skal konkurrere igjen etter OL. FOTO: Peter Kneffel/NTB Scanpix
PLUTSELIG UTESTENGT: Seinest sist helg slo Denis Justov vårt eget OL-håp Sverre Lunde Pedersen (til venstre) på 1 500 meter i verdenscupen i Erfurt. Meningen er at de to skal konkurrere igjen etter OL. FOTO: Peter Kneffel/NTB Scanpix Vis mer

Det spørsmålet må også skøytelederne besvare i løpet av noen uker.

Slike tidsfrister har vist seg vanskelige å holde. Da Richard McLaren sommeren 2016 la fram sine avsløringer som knyttet rundt 1 000 russiske idrettsutøvere til et statlig svindelprogram, overlot både Verdens Antidopingbyrå (WADA) og IOC i realitetet rettsoppgjøret med den enkelte utøver til de ulike idrettene selv.

Det har vist seg ikke å hjelpe så mye. Bare friidretten har sammen med den paraolympiske bevegelsen tatt denne jobben på alvor.

DE russerne som nå jamrer over de nasjonale idrettsheltene som aldri kommer til Pyeongchang, kan egentlig ikke klage. I månedsvis har denne etterforskningen blitt forhindret ved at de russiske myndighetene nekter å åpne sine arkiver og laboratorier slik at uavhengige granskere kan gå igjennom bevismaterialet.

Russernes egen etterforskning som ble avsluttet før jul ved å utpeke eks-sjefen ved dopinglabpratoriet i Moskva Grigory Rodchenkov som den eneste skurken, mangler totalt troverdighet. Det er et etablert faktum at det som skjedde før, under og etter Sotsji-OL var en statlig organisert svindel.

Slik er det den russiske staten som nå i verste fall påfører sine beste idrettsutøvere så mye unødig skam. Om da ikke det virkelige problemet i Russland er at denne svindelen ikke er skambelagt.

DENNE avgjørende svakheten er i så fall russisk kultur neppe alene om. Gjenomgående har internasjonal idrett tålt for mye juks. Nå er det muligens en endring på gang i IOC, men den var til i går skjemmet av at det olympiske rettsoppgjøret ble gjort i hemmelighet.

Da ga IOC endelig litt etter for presset for å offentliggjøre de generelle kriteriene for å stryke de enkelte utøverne fra lista på 500 levert av den russiske OL-komiteen. Betingelsene ser grovt sett slik ut:

  • Ingen sikre tegn på noe mistenkelig ved utøvernes biologiske pass.
  • Ikke nevnt i de nye opplysninger fra dataprogrammet til Moskva-laboratoriet som WADA fra en anonym kilde mottok en kopi av i oktober.
  • Ingen tidligere brudd på dopingreglene; altså avslørt i McLaren-rapportene.

Samtidig understreket kontrollgruppas leder Valerie Fourneyron at alt det tilgjengelige etterretningsmaterialet er sendt videre til det enkelte internasjonale særforbundet. Det betyr at hver vinteridrett nå har direkte mulighet til å suspendere de russerne som ikke er blitt invitert til OL.

DERMED får den enkelte idrett igjen ansvaret for å unngå skandalen ved å ha stjerner som skifter mellom å være rene og urene alt etter som hvor de konkurrerer.

Dette kan forøvrig rettes opp ved å innføre regler om at en enkel nasjonal eller internasjonal utestengelse automatisk betyr konkurransestopp på alle arenaer. Så får Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) rydde opp i de tvistene denne utestengelsen medfører.

At en og samme utøver som Denis Juskov samtidig er både skyldig og uskyldig, er i hvert fall uryddig.