<strong>HÅPET LEVER:</strong> Russlands friidrettsutøvere er utestengt fra Rio-OL, men Jelena Isinbajeva og enkeltutøvere som kan bevise sin uskyld, kan muligens få delta under nøytralt flagg. Foto: NTB Scanpix
HÅPET LEVER: Russlands friidrettsutøvere er utestengt fra Rio-OL, men Jelena Isinbajeva og enkeltutøvere som kan bevise sin uskyld, kan muligens få delta under nøytralt flagg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

OL-nekt for russisk friidrett. Russerne ber til IOC: - OL blir ikke det samme uten oss

Russland raser etter brutal dom. Men enkelte av de russiske friidrettsutøverne kan fortsatt komme til OL i Rio de Janeiro - under nøytralt flagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag la Rune Andersen fram sin rapport om tilstandene i russisk friidrett for styret i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Russland får ikke delta i OL

I flere måneder har Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge og tidligere leder i WADA, på oppdrag fra IAAF gransket påstandene om omfattende og statskontrollert doping i russisk friidrett som ble framsatt i en tysk TV-dokumentar før jul.

Som flere britiske og russiske medier melte tidligere i dag, er utfallet nedslående for Russland: Nasjonen får ikke delta med friidrettsutøvere i Rio-OL.

IAAF er enstemmige i avgjørelsen og begrunner det med at russisk antidopingarbeid ikke har forbedret seg nok. Det fortalte IAAF-president Sebastian Coe på dagens pressekonferanse i Wien, hvor nordmannen Andersen etter hvert overtok ordet.

<strong>FORNUFTIG:</strong> IOC-medlem Gerhard Heiberg skryter av IAAFs konklusjon og mener mye fornuftig ble sagt på dagens pressekonferanse.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FORNUFTIG: IOC-medlem Gerhard Heiberg skryter av IAAFs konklusjon og mener mye fornuftig ble sagt på dagens pressekonferanse. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Selv om det har vært betydelig fremgang, har det ikke vært bra nok. Ikke alle kriterier er oppfylt. Flere av utøverne og trenerne virker å ignorere dopingreglene. Den kritikkverdige holdningen er ikke endret i tilstrekkelig grad, konkluderer Andersen.

Den endelige avgjørelsen tas av IOC etter et styremøte om fire dager. IOC-medlem Gerhard Heiberg forteller til Dagbladet han tviler på de vil komme med en annen konklusjon enn IAAF.

- Jeg synes det ble sagt mye fornuftig på denne pressekonferansen og vi fikk et klart standpunkt. Det er stor sannsynlighet for at vi vil konkludere med det samme, men vi må først diskutere det, forteller Heiberg til Dagbladet.

Noen russere kan likevel få delta

Samtidig er ikke alt håp ute for russerne. Jelena Isinbajeva har tidligere vært svært kritisk mot en kollektiv straff som også rammer de som aldri har blitt dopingdømt. Nå åpnes det opp for at hun og andre russere kan komme til Rio-OL via bakdøra.

IAAF gjennomførte i dag en regelendring for å skape en åpning for rene utøvere.

- Hvis enkelte utøvere kan bevise at de ikke er tett opp mot det russiske systemet og er rene, kan de søke om å få delta i konkurranser. Ikke for Russland, men som enkeltutøvere under nøytralt flagg, forteller Andersen.

- Vi må i så fall se på de enkelte sakene, supplerer Coe, som kalte denne dagen for en trist dag for idretten.

Andersen presiserte dernest at dette ikke vil være snakk om mange utøvere og at denne bakdøra vil være krevende å ta seg igjennom. Heiberg forteller til Dagbladet at han liker idéen.

<strong>KNUSENDE RAPPORT:</strong> Norske Rune Andersen har gransket forholdene i russisk friidrett. Foto: NTB Scanpix
KNUSENDE RAPPORT: Norske Rune Andersen har gransket forholdene i russisk friidrett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er et fornuftig utspill, så får vi se hva det blir til, forteller det norske IOC-medlemmet.

- Hvordan vil dette fungere i praksis når en russisk friidrettsutøver konkurrerer under nøytralt flagg?

- Dette er ting jeg ikke kan besvare på nåværende tidspunkt, sier Heiberg.

Sterke russiske reaksjoner

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko er særdeles skuffet, men ikke overrasket.

- Utestengelsen er en forventet avgjørelse. Vi kunne nok antatt dette, sier Mutko til det russiske nyhetsbyrået TASS.

- Samtidig er jeg ekstremt skuffet. Vi skal komme med et svar, varsler han.

Russland anker avgjørelsen. Mutko ber IOC om å overprøve IAAFs beslutning.

- Vi ber nå IOC om ikke bare å vurdere virkningen av ekskluderingen hos utøvernes drømmer og folket i Russland, men også hva OL mister uten oss. Det blir ikke det samme, mener Mutko.

Heiberg reagerer på argumentasjonen.

- Det argumentet hører ingen plass hjemme. Ingen nasjoner er mer verdt enn andre. Dette handler om hvem som doper seg og ikke. De må bli straffet, sier Heiberg til Dagbladet.

<strong>HARD DOM:</strong> Rune Andersens konklusjon betyr at Russlands friidrettsutøvere ikke får delta i OL, så sant de ikke slipper gjennom bakdøra. Foto: NTB Scanpix
HARD DOM: Rune Andersens konklusjon betyr at Russlands friidrettsutøvere ikke får delta i OL, så sant de ikke slipper gjennom bakdøra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

IOC avgjør

Isinbajeva og russerne får etter all sannsynlighet heller ikke delta i Rio-OL i august.

Akkurat det er det derimot ikke IAAF, men IOC som avgjør på sitt styremøte 21. juni.

Men skal en dømme etter uttalelser både fra det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg, som har uttalt at det må sterkere virkemidler til for å forhindre dopingjuks i framtida, og ikke minst IOC-president Thomas Bachs snakk om nulltoleranse, vil det svekke IOCs troverdighet betydelig om de slipper russerne til i Rio etter IAAFs vedtak i dag.

Trolig velger IOC å følge det internasjonale friidrettsforbundets tøffe linje, og tar opp kampen mot Isinbajevas varslede søksmål om hun - som aldri har blitt tatt for noe som helst - utestenges på grunn av en hel nasjons samlede synder.

Raser mot avgjørelsen

Isinbajeva finner seg ikke i at hun mistenkeliggjøres og straffes for synder som hennes landsmenn har begått. Hun har tidligere gått hardt ut mot IAAF.

- Det er en krenkelse av menneskerettighetene. Jeg har blitt dopingtestet rundt om i hele verden. I Japan, Kina, Korea, England. Alle testene har vært negative, sa Isinbajeva for en måned siden.

- Så på hvilket grunnlag - når jeg har bevist at jeg er ren - kan de forby meg å delta i OL? Hvem gir dem rett til å dømme meg på samme grunnlag som de som har brutt reglene og dopet seg? spør den russiske stjerna.

Urettferdig

Mutko sendte et åpent brev til IAAF i 12. time før avgjørelsen skulle falle fredag og mente en kollektiv avstraffelse av russisk friidrett i form av OL-nekt ville være svært urettferdig.

Han mente at russerne da ble straffet for et problem som er like stort i mange andre land. Dessuten skrev han i brevet at alle krav IAAF stilte er oppfylt.

<strong>RASER:</strong> Russlands idrettsminister Vitalij Mutko er svært kritisk til IAAFs avgjørelse om å utestenge de russiske friidretsutøverne fra Rio-OL. Foto: NTB Scanpix
RASER: Russlands idrettsminister Vitalij Mutko er svært kritisk til IAAFs avgjørelse om å utestenge de russiske friidretsutøverne fra Rio-OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov kom også på banen fredag. Han slo fast at russerne er innstilte på å bekjempe doping med alle midler. De som står bak og er ansvarlige skal straffes.

En rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA) som ble offentliggjort torsdag viser også at det har vært problemer med antidopingarbeidet i Russland helt til det siste. De som driver antidopingarbeidet blir stadig motarbeidet.

For første gang siden OL i Los Angeles i 1984 blir ingen russiske friidrettsutøvere å se i OL-sammenheng, men for 32 år siden var det russernes egen boikott av lekene som gjorde at de holdt seg unna. Nå er det omfattende brudd på dopingbestemmelsene og korrupsjon som er årsaken.

Dopingskandalen i Russland

* 3. desember 2014: Den tyske TV-kanalen ARD sender en time lang dokumentar der det blir fremsatt påstander om systematisk og statlig sponset dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere.

* 11. desember 2014: Den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev, som også er økonomisjef i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), trekker seg fra stillingen sine som følge av at forbundets etiske komité etterforsker påstander om korrupsjon og doping.

* 16. desember 2014: Verdens antidopingbyrå (WADA) setter ned et tre mann stort uavhengig granskingsutvalg som skal se nærmere på påstandene. Utvalget ledes av byråets tidligere sjef Dick Pound.

* 6. august 2015: IAAF starter disiplinærsak mot blant andre Balakhnitsjev og Alexei Melnikov. Sistnevnte er tidligere sjef for de russiske langdistanseløperne og kappgjengerne.

* 9. august 2015: WADA publiserer den første rapporten om friidrettsskandalen. Byrået ber om at russiske utøvere utestenges fra internasjonale konkurranser inntil statlig sponset dopingbruk er utryddet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer