OL ødelagt av ubrukelige skøyter

Siden EM på Hamar har Eskil Ervik konkurrert på elendige skøyter uten å være klar over det. Tabben kan ha kostet ham en medalje i OL.

Problemet har vært det såkalte toppunktet på skøytebuen - som har vært stått to centimeter for langt framme. Tidsmessig er det nok til å være forskjellen på suksess og fiasko.

-  Det har gjort at jeg har havnet bakpå og blitt høy, i stedet for å ligge frampå og være aggressiv. Feilen er ganske avslørende, og gjorde at jeg ikke var konkurransedyktig i OL, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Han mistenker at feilen på skøyta skjedde under EM på hjemmebane i midten av januar. Ervik ble nummer to sammenlagt, men beskrev 5000-meteren som «usedvanlig tung».

-  Jeg hadde ikke den gode følelsen underveis. Etterpå har det slått meg at det kan ha skyldtes buen. Samtidig sleit jeg med et virus i den perioden, så det var nok et sammensurium av årsaker, sier han.

Ikke kald nok

Dette viruset kan være grunnen til å Ervik ikke oppdaget den fatale feilen i tide før OL. Først dagen før gårsdagens 5000-meterfinale i Heerenveen ble han oppmerksom på problemet. Plutselig var han nummer fire på tida 6.19,05 - bare et halvt sekund bak Enrico Fabris på annenplass, og 38 hundredeler bak Chad Hedrick på tredjeplass. I Torino var Hedrick gull på samme distanse - over 12 sekunder foran Ervik på 10. plass.

-  Hvorfor ble ikke feilen oppdaget før?

-  Det er ene og alene min feil. Tanken slo meg ikke engang i Torino. Det går ikke å se det med det blotte øye - det er en ekspert som må gjøre det. Det er bittert og uprofesjonelt. Jeg er forbanna på meg sjøl, for at jeg ikke var kald nok da det gjaldt som mest, sier Ervik.

Han har til sammen tre par skøyter, men vurderte aldri å bytte.

Ikke i nærheten

-  Jeg har liksom ett favorittpar, og det var det brukte både i EM og i OL.

I går var skøytene som de skulle, og den gode følelsen tilbake.

-  Nå går jeg bra på skøyter igjen, og det er jeg glad for. Men det var surt med 4. plass. Det gjorde at jeg var fem poeng bak å bli nummer tre sammenlagt i verdenscupen. Hadde Lasse (Sætre) holdt seg på beina, hadde jeg slått Verheijen i sammendraget, sier Ervik.

Nå retter han alt fokus mot allround-VM i Calgary om to uker.

-  Det hadde smakt godt med revansj der. Forskjellen for min del er at jeg nå er konkurransedyktig. Før feilen ble oppdaget var jeg ikke i nærheten, sier Ervik til Dagbladet.

Sven Kramer - som gikk i par med Ervik - vant 5000 meteren på tida 6.14,90.

TRØBBEL I OL: Eskil Ervik.