Vinter-OL 2018 Nord-Korea:

OL og Henrik Kristoffersen til Nord-Korea? Her er Kim Jong-uns luksusresort og nye flotte slalåmbakke

Sonderinger om flytting starter til uka.

DIKTATORENS LEKEPLASS: Nord-Koreas Kim Jong-un beordret bygging av en kopi av et svetsisk skiresort. Nå er anlegget aktuelt for å overta OL-øvelser fra Pyoengchang. Neste uke er det sonderinger mellom de sørkoreanske lederne og IOC-president Thomas Bach. FOTO: Reuters.
DIKTATORENS LEKEPLASS: Nord-Koreas Kim Jong-un beordret bygging av en kopi av et svetsisk skiresort. Nå er anlegget aktuelt for å overta OL-øvelser fra Pyoengchang. Neste uke er det sonderinger mellom de sørkoreanske lederne og IOC-president Thomas Bach. FOTO: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORD-KOREA er blitt en mulig arrangør av enkelte øvelser under Pyoengchang-OL til vinteren. Det som virket som en absurd nyhet forleden idet Kim Jong-uns diktatur sendte ut en fengslet og døende amerikansk turist, er på få dager gjort om til et fredsinitiativ fra den nye regjeringen i Sør-Korea.

Denne uka var kultur- og sportsminister Do Jong-Hwan på besøk hos OL-arrangørene sine og lanserte et felles ishockeylag for kvinner, en fakkelstafett til den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, samt flytting av enkelte øvelser til nord.

UVANT LUKSUS: Anlegget i Masik ble bygget på rekordtid, og holder uvanlig høy standard til å ligge i Nord-Korea. FOTO: AFP/KNCA
UVANT LUKSUS: Anlegget i Masik ble bygget på rekordtid, og holder uvanlig høy standard til å ligge i Nord-Korea. FOTO: AFP/KNCA Vis mer
TOPP PROFIL: De 10 bakkene i nordkoreanske Masik er rent sportslig gode nok for internasjonale renn. FOTO: AFP
TOPP PROFIL: De 10 bakkene i nordkoreanske Masik er rent sportslig gode nok for internasjonale renn. FOTO: AFP Vis mer

Onsdag kommer Thomas Bach, president i den internasjonale olympiske komite (IOC) til Pyoengchang på inspeksjon, og han blir i Sør-Korea mye lenger enn planlagt. Årsaken er at Bach nå vil vente på president Moon Jae-in som er i USA i samtale med Donald Trump. Sammen med Moon vil Bach så analysere sjansene for at vinter-OL 2018 på kort tid kan omdefineres til et fredsprosjekt.

Etter at Moon overtok som president i Sør-Korea i vår, er tonen mot landsmennene i nord adskillig mer forsonende. Det er her de planlagte olympiske lekene eventuelt blir brukt som et verktøy for tilnærming.

VINTERLEK: Koreanske barn tester det nye skianlegget Masik. Offiselt er det 70 000 besøkende i året. Utenlandske turister forteller derimot om uvanlig god plass i løypene. FOTO: Ap/Wong Maye
VINTERLEK: Koreanske barn tester det nye skianlegget Masik. Offiselt er det 70 000 besøkende i året. Utenlandske turister forteller derimot om uvanlig god plass i løypene. FOTO: Ap/Wong Maye Vis mer

SANNSYNLIGVIS vil IOC strekke seg langt for å få spille en positiv rolle i internasjonal politikk. Eller som IOCs Gerhard Heiberg en tanke mer diplomatisk sa det til meg:

- Jeg tror ikke vi i IOC vil motsette oss en slik flytting.

Inntil nylig ville dette vært en naturlig oppgave nettopp for Gerhard Heiberg. Da arrangørene i Beijing søkte å bidra til forsoning i det delte Korea før sitt eget sommer-OL i 2008, var det nettopp Heiberg som ble plukket ut av daværende IOC-president Jacques Rogge for å dra til lederne i nord. Der ble han i flere dager uten å få til et felles koreansk OL-prosjekt.

INSPEKSJON: Kim Jong-un sjekker om den sveitsiske kopien er blitt bra nok. FOTO: Reuters
INSPEKSJON: Kim Jong-un sjekker om den sveitsiske kopien er blitt bra nok. FOTO: Reuters Vis mer

Med tanke på Kinas nøkkelrolle i denne konflikten og Gerhard Heibergs svært tette personlige forbindelser til det kinesiske lederskapet, viser det manglende resultatet hvor vanskelig det er å få nordkoreanerne til å bryte ut av isolasjonen.

LOKKEMIDDELET denne gangen er ett av diktator Kim Jong-uns leketøy; det nye Masik Ski Resort, landets eneste skianlegg. Det ble ferdig for et par vintre siden og er tenkt som plattform for en stor turistsatsing.

Planleggingen var høyst personlig. Kim Jong-un som studerte i Sveits, plukket egenhendig ut det vakre fjellet Taehwa etter hjemkomsten til Nord-Korea, og ga beskjed om at han ønsket en sveitsisk turistkopi der.

Det ferdige alpinprosjektet ble isolert sett svært bra. De få turistene som har besøkt Masik har i flere reisereportasjer entusiastisk fortalt om lekre skiforhold, og kongelig oppvartning. Samt selvsagt svært korte heiskøer.

GANSKE ALPINT: Gjenkjennelig skianlegg i nytt vinterland. Diktator Kim Jong Un hadde som student i Sveits sett hvordan han ville ha det nye luksushotellet med 250 rom for utlendinger og 150 rom for koreanere.. FOTO:AP/Vincent Yu
GANSKE ALPINT: Gjenkjennelig skianlegg i nytt vinterland. Diktator Kim Jong Un hadde som student i Sveits sett hvordan han ville ha det nye luksushotellet med 250 rom for utlendinger og 150 rom for koreanere.. FOTO:AP/Vincent Yu Vis mer

For i et land der nesten halvparten av befolkningen regnes som underernærte, er et luksus skiresort i sveitsisk stil foreløpig en bisarr satsing mer i tråd med budskapet på steintavla utenfor resepsjonen. Der er det hogget inn:

«Dette er verket til vår kjære leder Kim Jong-un som ga alt av hardt arbeid, hjerte og sjel for å gjøre oss til det mest lykkelige og siviliserte folket».

HVOR lykkelige de utvalgte OL-utøverne eventuelt blir for å reise til Nord-Korea, er et annet spørsmål. Da planene om et delt OL ble lansert for et par år siden, var snøcross regnet som den mest realistiske flyttbare øvelsen. Med Masik-bakkene ferdig utbygd kan det like gjerne bli slalåm, og da sannsynligvis med Henrik Kristoffersen som en av favorittene.

PROPAGANDA: Alpinbakkene i Masik var også tenkt som et svar på sørkoreanernes vinter-OL. Nå kan betydningen bli en helt annen. FOTO: AP/Kim Kwang Hyon.
PROPAGANDA: Alpinbakkene i Masik var også tenkt som et svar på sørkoreanernes vinter-OL. Nå kan betydningen bli en helt annen. FOTO: AP/Kim Kwang Hyon. Vis mer

Også han har en privat forsoning på vent for å bli OL-klar, men den er til å fikse. Nettopp idrettens plutselige verdi som internasjonal døråpner forteller om lekens muligheter i en ellers beksvart virkelighet.

Sånt prat blir lett klein propaganda, men av og til matcher innholdet de store ordene.

Som for eksempel om litt olympisk skikjøring på en gal diktators lekeplass, virkelig kan lirke på en fastlåst konflikt.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer