OL-oppgjør: - Krise

Det foregår en voldsomt oppgjør i moderne femkamp-miljøet. Sportens stjerner føler seg overkjørt, truer med å slutte og har bønnfalt IOC om å redde dem.

SKJØNNER RINGENTING: Moderne femkamp har kvittest seg med hestesport. Nå kan hindreløype bli erstatteren. Dette er et illustrasjonsbilde fra en hinderløypekonkurranse i april. Foto: NTB
SKJØNNER RINGENTING: Moderne femkamp har kvittest seg med hestesport. Nå kan hindreløype bli erstatteren. Dette er et illustrasjonsbilde fra en hinderløypekonkurranse i april. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Moderne femkamp har vært på OL-programmet siden 1912, og de fem ingrediensene i øvelsens cocktail har vært stabile: 200 meter svømming, pistolskyting, fekting, terrengløp og sprangridning.

Det var grunnleggeren av OL og IOC, Pierre de Coubertin, som laget sporten han selv mente var den ultimate OL-grenen.

Til tross for den eksklusive bakgrunnen er det ikke hver dag moderne femkamp får spalteplass, men nå foregår det et voldsomt opprør fordi én av de fem øvelsene blir erstattet med hinderløype.

Sportens utøvere føler seg overkjørt av eget forbund og har bønnfalt Den internasjonale olympiske komité (IOC) om hjelp til å redde sporten.

Mistet øvelse

Bakgrunnen for den store forandringen startet under OL i Tokyo i fjor. Der ble verden rystet av ekle scener under sprangridning-konkurransen. Treneren til den tyske gullkandidaten Annika Schleu oppfordret eleven til å slå hesten da den gjentatte ganger nektet å følge ordre.

Schleu lystret, og TV-bildene fikk store konsekvenser.

OPPISKET STEMNING: Annika Schleu var gratkvalt og sparket og pisket hesten gjentatte ganger i et forsøk på å få den til å samarbeide. Foto: NTB
OPPISKET STEMNING: Annika Schleu var gratkvalt og sparket og pisket hesten gjentatte ganger i et forsøk på å få den til å samarbeide. Foto: NTB Vis mer

Kort tid etter OL ble det bestemt at sprangridning blir fjernet fra programmet for godt, og det ble satt inn vesentlige tiltak for å sikre dyrevelferden i overgangsperioden til OL i Paris 2024.

- Introduksjonen av den nye disiplinen etter Paris i 2024 er designet for å sikre framtida for sporten og engasjere yngre seere, står det i pressemeldingen fra UIPM (Det internasjonale forbundet for moderne femkamp)

Hinderløype

Denne uka ble det bestemt at sprangridning blir erstattet av en klassisk hinderløype, som er kraftig inspirert av American Ninja Warrior og hadde gjort alle gymlærere stolte.

I første omgang skal det gjennomføres en testkonkurranse i Ankara i år, men på sikt er målet at det skal ta fullstendig over.

Løypa består blant annet av trappeløp, tauhuske, klatrevegg, ringer og ymse andre muligheter til å vise fram fart og smidighet.

Og de tre siste ordene her er også grunnen til at sinnene er blitt satt i kok i miljøet. «Fart og smidighet». Tidligere var det altså en hest som måtte være rask og myk – nå er det utøverne selv som må ut i ilden.

Tidligere proffklatrer Magnus Midtbø fikk teste Ninja Warriors-løypa i USA. Det gikk ikke helt etter planen. Video: Rødt Kort Vis mer

Opprør

I et desperat forsøkt på å redde sporten har utøverne skrevet et brev til IOC hvor de ber på sine knær om at sporten skal få forbli som den har gjort.

De føler seg totalt overkjørt av sitt eget forbund.

Joseph Choong, mannen som tok OL-gull i øvelsen i Tokyo, er en av utøverne som har signert brevet hvor det hevdes at 95 prosent av de 310 utøverne som ble spurt var misfornøyd med måten forandringen i sporten har blitt håndtert.

REGJERNEDE OL-MESTER: Joseph Choong. Foto: NTB
REGJERNEDE OL-MESTER: Joseph Choong. Foto: NTB Vis mer

Utøverne skriver at de ikke fikk lov til å si at de ville beholde sporten - de fikk bare spørsmål om hva en eventuell ny gren burde være.

- Det er krise. Det er tydelig at vårt eget forbund ikke engasjerer, lytter eller representere sine egen utøvere, står det i brevet som er delt på Twitter og signert av blant annet Choong.

Det har også franske Elodie Clouvel gitt klar beskjed om.

- Jeg var kjempeskuffet. Vi ble ikke involvert i prosessen av forbundet. DNA-et til sporten er fullstendig borte uten sprangridning. Femkamp uten hest er ikke ekte femkamp, uttalte hun i et intervju med France Info da det ble offentliggjort at sprangridning ble fjernet.

IRRITERT: Elodie Clouvel. Foto: NTB
IRRITERT: Elodie Clouvel. Foto: NTB Vis mer

Det kommer også fram at 93 prosent er misfornøyd med retningen sporten går og at 77 prosent hevder at de ikke vil fortsette med idretten hvis hestedelen blir borte.

Choong er en av dem som truer med å gi se hvis forslaget blir offisielt vedtatt.

- Moderne femkamp skal ikke være en sport hvor du bare kan håndplukke fem øvelser og blande dem sammen. Vi er en legitim sport med en stolt historie. Det de gjør er fornærmende overfor sporten vår, sier han til Insider.

Den endelige avgjørelsen om sportens framtid blir tatt på en kongress i midten av november, og per dags dato ser det ut som utøverne ironisk nok må gjennom en knalltøff hinderløype for å stoppe egen ledere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer