OL-scener ryster

Nasjoner marsjerte inn uten munnbind under åpningsseremonien. Den internasjonale olympiske komité truer med straff.

GA BLAFFEN: Flaggbærerne til Pakistan - Khalil Akhtar og Mahoor Shahzad - hadde ikke på seg munnbind under åpningsseremonien. Foto: NTB
GA BLAFFEN: Flaggbærerne til Pakistan - Khalil Akhtar og Mahoor Shahzad - hadde ikke på seg munnbind under åpningsseremonien. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Åpningsseremonien i OL var storslagen nok. Men dagen derpå diskuteres ikke bare de kunstneriske innslagene i Tokyo.

Utøvere fra tre nasjoner ga blaffen i å bruke munnbind under innmarsjen. Det får Den internasjonale olympiske komité (IOC) til å reagere:

- Det er viktig at vi hele tida stresser dette og minner folk på reglene for sosial distanse, Antibac og bruk av munnbind.

Det sa IOC-direktør Christophe Dubi på en pressekonferanse i Tokyo lørdag. Han nevnte ikke hvem som ga blaffen i de åpenbare reglene under pandemien som herjer. Men scenene ryster IOC, som arrangerer OL i Japan på nåde og ikke ønsker en coronaskandale knyttet til lekene.

ETT UNNTAK: Bare én utøver i troppen til Kirgisistan bar munnbind. Foto: NTB
ETT UNNTAK: Bare én utøver i troppen til Kirgisistan bar munnbind. Foto: NTB Vis mer

Ingen av de pakistanske flaggbærerne hadde munnbind. Flagget ble båret av pistolskytteren Khalil Akhtar og badmintonspilleren Mahoor Shahzad.

De fleste i troppene til Kirgisistan og Tadsjikistan hadde heller ikke dekket seg til. Dette til tross for at de er pålagt dette, og at åpningsseremonien var en potensiell superspreder-hendelse.

Hvordan dette kunne skje, er uvisst.

SVAKT: Troppen til Tadsjikistan var ikke veldig sterk på bruk av munnbind. Foto: NTB
SVAKT: Troppen til Tadsjikistan var ikke veldig sterk på bruk av munnbind. Foto: NTB Vis mer

- Vi vil definitivt ta grep ved oppførsel som er uholdbar. Men vi starter med å informere og gjenta budskapet, slik at vi ikke ser for mange mennesker uten munnbind, sier IOC-direktør Dubi.

Reuters skriver at bare én av utøverne til Kirgisistan hadde på seg munnbind. De andre i 15-mannstroppen droppet dette, inkludert flaggbærerne Kanykei Kubanychbekova (skytter) og Denis Petrashov (svømmer).

Bortsett fra Pakistan, Kirgisistan og Tadsjikistan respekterte nasjonene munnbindpåbudet under innmarsjen.

FULGTE REGLENE: Den norske troppen hadde gjort hjemmeleksa si. Alle bar munnbind under innmarsjen. Foto: NTB
FULGTE REGLENE: Den norske troppen hadde gjort hjemmeleksa si. Alle bar munnbind under innmarsjen. Foto: NTB Vis mer

På pressekonferansen opplyste arrangøren at ytterligere 17 personer knyttet til OL har fått påvist coronasmitte det siste døgnet

Totalt er nå 123 personer smittet i relasjon til lekene.

- Hver gang vi ser noen uten munnbind - og det skjer litt overalt - så er det vår plikt til å si fra: «Munnbind, takk!» I de fleste tilfeller er det folk som har glemt seg. Men hvis noen har en oppførsel som er uholdbar, vil vi ta grep. Definitivt, sier IOC-direktør Christophe Dubi.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer