Svømmeren Ruta Meilutyte:

OL-sensasjon (22) slutter brått

Sjokkerte en hel verden i 2012 med OL-gull og verdensrekord. Nå legger hun opp.

SLUTTER: Ruta Meilutyte sjokkerte en hel verden med OL-gull og verdensrekord på 100 meter bryst. Nå gir hun seg - bare 22 år gammel. Foto:    REUTERS/Tim Wimborne
SLUTTER: Ruta Meilutyte sjokkerte en hel verden med OL-gull og verdensrekord på 100 meter bryst. Nå gir hun seg - bare 22 år gammel. Foto: REUTERS/Tim WimborneVis mer

Litauiske Ruta Meilutyte (22) legger opp som toppsvømmer. Hun tok OL-gull på 100 meter bryst i London 2012 - og satte verdensrekord med tida 1:02,36 på samme distanse (Moskva, 2013). Hun var bare 16 år da hun fosset inn til verdensrekorden, og hun slo den gamle med 0,34 sekunder.

En hel verden måtte gli seg i øynene. Rekorden står fortsatt.

- Jeg hadde ikke forventet å sette rekord. Jeg begynte å trene skikkelig for bare tre uker siden, og jeg er langt unna toppformen, sa Meilutyte etter å ha vunnet med den magiske tida.

Nå er det altså slutt for kvinnen som ble regnet som et supertalent. Det melder litauiske Lrytas.

Allerede som 15-åring hadde Ruta slått elleve nasjonale svømmerekorder - og hun vant egentlig alt hun stilte opp til. I flere mesterskap vant hun alle øvelser. Gjennombruddet kom for fullt i 2012 med OL-gullet. Nå vil hun starte et nytt kapittel i livet.

- Så langt har jeg gitt alt for svømmingen. Jeg har levd for sporten siden jeg var liten. På grunn av det strenge treningsprogrammet ble jeg tvunget til å gi opp studiene. Nå skal jeg studere igjen, sier hun.

- Jeg vil oppleve ting, vokse og forstå meg selv og verden rundt meg, sier 22-åringen.

Den tidligere toppsvømmeren beskriver det som en vanskelig avgjørelse, men forteller at hun har opplevd mye allerede.

- Takket være svømmingen har jeg fått opplevelser jeg bare kunne drømme om. Jeg har møtt utrolige personer og fått stor erfaring. Nå vil jeg starte et nytt kapittel. Takk til alle som har støttet meg, sier hun til pressen i hjemlandet.

Emil Vaitkaitis, president for det litauiske svømmeforbundet, beskriver Meilutyte som en stor helt.

- Takk for bidraget. Hennes prestasjoner har inspirert hele landet, sier Vaitkaitis

Anklaget for juks

I fjor sommer stormet en debatt rundt Meilutyte og hennes svømmeteknikk under vann. Flere anklaget henne for juks.

En video publisert av skotske Ythan Swimming Club skaper reaksjoner i sosiale medier.

Ifølge reglementet har svømmerne bare lov til å sparke én gang i vannet etter start eller vending. Bildene tatt under vann viste at Meilutyte gjør det tre ganger.

Videoen er fra finalen på 100 meter bryst i mesterskapet, der den daværende 20-åringen ble nummer fire.

Tidligere svømmer, nå TV-ekspert Sharron Davies, kommenterer følgende:

- Godt sett. Her er reglene uklare.

TV 2s svømmeekspert, Sander Smørdal, sa til Dagbladet at debatten ofte kommer opp i mesterskap. Han tror ikke at de to-tre ekstra sparkene gir store fordeler.

- Det vil nok variere. Hun har ikke hatt det beste mesterskapet, men det ville nok gitt en større effekt på kortbane der man kan gjøre det i vendingene. De tjener nok bitte litt på det, men det kommer an på teknikken. Men har man det perfekte start-stupet, tror jeg man taper mer på det enn man tjener, for kroppen får feil posisjon, forklarte TV 2-eksperten til Dagbladet.

Undervannsdømming?

Smørdal, som selv har 6 NM-gull fra tiden som aktiv svømmer, sier det er vanskelig å plukke opp.

- Det skjer akkurat idet det spruter og utøveren lander i vannet. For dommerne på land er det tilnærmet umulig å se. Noen har blitt disket for slike beinspark, men da lenger ute i bassenget, sa Smørdal.

Løsningen kan være å innføre undervannsdømming.

- Utfordringa er at man må ha noen som ser spesifikt på hver bane, og helst litt fort. Et annet alternativ er å åpne opp for at man kan ta flere spark, inntil så og så langt. Både i butterfly, crawl og ryggsvømming er det lov i 15 meter, sa Smørdal i fjor sommer.

Her får han støtte av den tidligere svømmeren Adrian Moorhouse:

- Det burde være lov i alle fire stilarter. Men det er riktig, reglene sier at hun ikke kan gjøre det, skriver han på Twitter.