Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-sjef i knipe

Et OL i München kan bli i meste laget for nyvalgte Thomas Bach

GRENSER FOR SUKSESS:Det meste har lyktes for den nyvalgte IOC-presidenten Thomas Bach de siste ukene. Et vinter-OL til München kan likevel bli i meste laget. FOTO: Reuters/Lucas Jackson..
GRENSER FOR SUKSESS:Det meste har lyktes for den nyvalgte IOC-presidenten Thomas Bach de siste ukene. Et vinter-OL til München kan likevel bli i meste laget. FOTO: Reuters/Lucas Jackson.. Vis mer

I KVELD kan den nyvalgte IOC-presidenten Thomas Bach få akkurat det svaret han ønsker fra sine tyske landsmenn, men likevel have midt i en idrettspolitisk knipe.

Rundt klokka åtte er resultatene ventet fra folkeavstemningen om hvorvidt München skal søke vinterlekene i 2022. Det blir sannsynligvis et ja, og lite skulle egentlig glede den gamle lokale OL-sjefen Bach mer. Tross alt var det han som sist forsøkte å få dette arrangementet til Bayern.

Problemet er bare at da var Thomas Bach kun tyskernes olympiske sjef. Nå er han blitt valgt som leder av hele bevegelsen, og det på et grunnlag som rimer dårlig med å starte presidentvervet med å ta enda en personlig triumf.

MENS den gamle ABBA-hit'en "The Winner takes it all" med hell kunne brukes som hymne for gamle olympiske regimer, innledet Bach med helt andre toner:

- Jeg vil være en IOC-president for dere alle. Det betyr at jeg vil gjøre mitt beste for å balansere de forskjellige interessene innenfor den olympiske bevegelsen, sa Thomas Bach i sin takketale til den forsamlingen som valgte ham som sjef for halvannen måned siden.

Da blir det litt kilent å følge opp med å juble for at München til slutt kommer i posisjon til å bli den første byen som både får arrangere sommer -og vinterlekene. Det var jo nettopp slike interne vennetjenester som lenge gjorde Ringenes Herrer herostratisk berømt for å belønne seg selv.

Dette er ikke den nyvalgte IOC-presidentens linje.

FOR den tidligere olympiadeltakeren Bach var det nevnte utsagnet på seierens dag mer enn en passende festtale. I løpet av bare noen uker har han kommet med ideer om det å arrangere OL som vil fortsette den moderniseringen av IOC som forgjengeren Jacques Rogge startet.

Disse tankene går rett inn i den lokale debatten både i München og Oslo der innbyggerne med all mulig grunn har vært kritiske til den skjærende olympiske arrogansen; altså at OL er en gave som de aldrende IOC-pampene aller nådigst deler ut. Thomas Bach har sett at den modellen både er utdatert og i lengden vil redusere gjennomslagskraften for den olympiske bevegelsen:

- Det gjelder å få framtidige søkerbyer til å tenke på hvordan OL kan passe inn nettopp i deres by, sier han, og har presisert hva det skal bety for forholdet mellom håpefulle arrangører og den bevegelsen han nå leder:

- OL må tilpasse seg byen, og ikke omvendt. Dette vil åpne for lokale initiativ og ideer, og befolkningen i de byene som søker vil føle at de er en del av prosessen fra et veldig tidlig stadium i søkerprosessen, mener han.

KVELDENS resultat vil vise om budskapet er blitt forstått på hjemmebane. Avstemningen foregår i alle de planlagte olympiske stedene; det vil si i selve München, hos innbyggerne i alpin -og hoppsenteret Garmisch-Partenkirchen, blant skiskytterentusiastene i Rupholding og blant lokalbefolkningen ved akebakkene i Berchtesgaden og Traunstein.

Motstanden er sannsynligvis størst i Garmisch der miljøvernaktivister og partiet De Grønne lenge har vært skeptiske til utbygginger i det vakre landskapet. Dette er grunnen til at den tyske OL-ledelsen har tatt vekk tenkte øvelser fra byen for å lette trykket på dette sårbare området. Samtidig vil et nei på hvilket som helst av disse stedene bety at München ikke søker.

Det gir i det minste Thomas Bach som IOC-president et personlig problem mindre.