Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-sjefens dårlige venner

Hva skal Jarle Aambø med uvenner når han har flust med venner som gjør jobben hans helt umulig?

Etter at seks venner i de største individuelle særforbundene har sendt ut en pressemelding til støtte for OL-sjef Jarle Aambø, trenger han mer støtte enn noen gang. For dette skrivet som uttrykker full tillit til Norges toppidrettssjef, viser med all tydelighet hvorfor styringen av den samme toppidretten må forandres.

Nå er Aambø omgitt av en krets med idrettsledere som ikke innser at favntaket deres presser vekk den siste rest av autoritet som OL-sjefen trenger for å gjøre jobben sin.

Dermed har ikke idrettspresident Tove Paule noe annet valg enn å stramme inn styringen av Olympiatoppen - altså det stikk motsatte av det Aambøs dårlige venner håpet på.

SELVE BREVET viser hvor lite idrettspolitikk disse særforbundslederne har lært av det sviende nederlaget på fjorårets Idrettsting. Den gang ønsket de store særforbundene å få valgt en svak president for selv å beholde makten over toppidretten. Et klart flertall i idrettsbevegelsen ville det motsatte. Derfor fikk Tove Paule vervet, og derfor er hun endelig i gang med å sørge for en mer sentralisert styring av Olympiatoppen.

Det er på høy tid. Den tidligere kunnskapsbaserte norske toppidretten viser klare tegn på forfall. Fagmiljøet på Olympiatoppen er snevret inn og selv de mest tradisjonsrike miljøene sliter med å fornye seg.

SKIPRESIDENT Sverre Seeberg, særforbundenes mest profilerte talsmann på Idrettstinget og en av Aambøs brevvenner, er et godt eksempel på det. Han leder Norges nasjonalidrett langrenn, som denne vinteren både opplever stagnasjon i distanseløp for gutta og en ny debatt om skidronninga Marit Bjørgens treningsmetoder.

Der både motgangen og debatten burde vært benyttet til en bred felles idrettslig gjennomgang i Olympiatoppen av metodene for norsk utholdenhetstrening, er skilederne mest opptatt av å den herostratisk berømte norske sjølråderetten.

Det kommer ikke mye faglig utvikling med en slik innstilling.

FÅR ROS: Jarle Aambø får ros fra idrettslederne for måten han håndterte Jorunn Sundgot-Borgen-saken på. En sak han selv skapte. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
FÅR ROS: Jarle Aambø får ros fra idrettslederne for måten han håndterte Jorunn Sundgot-Borgen-saken på. En sak han selv skapte. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

DET KOMMER heller ikke mye bred folkelig støtte til brevskriverne når de avslutter støtten til Jarle Aambø med å hylle ham for gjennomføringen av personalsaken til ernæringsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen:

- Nå har vi sett at Jarle Aambø har vært i stand til å lande en vanskelig sak i forhold til en av sine nærmeste medarbeidere, og det under det vi vil kalle vanskelige arbeidsforhold, skriver vennene i pressemeldingen.

Det er mer enn ansvarsfraskrivelse.

FOR DE som husker dårlig ble idrettens fremste ekspert på spisevegring fjernet fra sjefsjobben sin i Olympiatoppen av nettopp Jarle Aambø. Det var altså han som alene startet saken. En uke etter fikk hun den samme jobben tilbake fordi idrettspresident Tove Paule forlangte at det skulle skje. For OL-sjefen var dette ingen kontrollert avslutning; men en kræsjlanding.

Likevel er det mye viktigere å se hvorfor dette ble en så dårlig sak for Olympiatoppen som tross alt er samlet i kampen for å bekjempe spisevegring blant landets beste utøvere.

STRIDEN startet ikke i Olympiatoppen, men derimot i et særforbund.

Det var Norges Friidrettsforbund som under VM i fjor høst lot en av ungjentene sine konkurrere med alvorlig spisevegring til tross for advarsler også fra Jorunn Sundgot-Borgen.

En av brevskriverne som uttrykker full støtte til Jarle Aambø, er friidrettspresident Svein Arne Hansen. Er det da til å skjønne hvorfor vi snakker om dårlige venner.

image: OL-sjefens dårlige venner

DET ER nettopp innsyn i slike verdispørsmål som gjør det mest nødvendig å dra Olympiatoppen vekk fra særforbundstoppenes klamme favntak og over mot Norges Idrettsforbund.

OL-sjef Jarle Aambø er absolutt til å stole på både i kampen mot spisevegring og for et tvers igjennom sunt verdigrunnlag for norsk toppidrett. Hans problem er feil strategi og småkonger i særforbundene som i medgangstida etter den norske idrettsrevolusjonen på 1990-tallet, er blitt seg selv nok. Til sammen blir det for mye til å la Olympiatoppen drives som nå.

Det betyr at idrettspresident Tove Paule må gjennomføre de organisatoriske endringene som er nødvendig for å vise hvem som er valgt til å bestemme over all norsk idrett.

Da gir hun nok et svar de litt for hjelpsomme brevskriverne ikke akkurat ønsket seg.

BREVVENN: Skipresident Sverre Seeberg er en av seks særforbundsledere som nå støtter Jarle Aambø i et skriv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media