Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

15km skiathlon vinter-OL 2018

OL-SJOKKET: Dette er slutten på den norske gullalderen

Og alle andre gleder seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DA verdens beste skijenter sist gang konkurrerte i mesterskap, tok fire norske jenter de fire første plassene. Under ett år seinere starter norsk kvinnelangrenn med å bli nummer 2, 9, 11 og 15 på den første OL-distansen.

Isolert sett er det ikke mye å klage over, men i forhold til hvordan langrennsjentene i årevis har skjemt oss bort, er det bare å akseptere og gratulere Charlotte Kalla; Sverige og resten av sporten med det alle andre enn oss har gledet seg til.

  • At en norsk gullalder er over.

Det er til å leve med for oss også. Uten en norsk totaldominanse blir jo internasjonal kvinnelangrenn egentlig enda morsommere.

NEDTUREN kom ikke uten advarsler. Før sesongen skrev vi om hvordan et samlet svensk lag med god kontakt med privatsatsende Kalla, allerede hadde løst noen koder. Så startet sesongen med flere renn der det har vært lett å se hvordan konkurrentene har utlignet forspranget.

Likevel kommer denne svake OL-starten som et sjokk. At nesten et helt norsk lag med den lettbeinte verdenscuplederen Heidi Weng i spissen skulle bli distansert i motbakker av en stor internasjonal tetgruppe, hadde ingen trodd.

Plutselig er kvinnelangrenn en helt ny sport.

er det bare er å bråbremse den villeste norske medaljekalkuleringen. Selvsagt kommer både Marit Bjørgen og de andre jentene til å kjempe godt om både gull og andre medaljer i de to neste ukene, men de blir ikke nesten alene i toppen:

  • Norge kan ikke lenger basere seg på jentesuksessen i sporet.

I to olympiske leker og fire verdensmesterskap på rad, har kvinnelangrenn vært det pumpende hjertet i fortellingen om det norske vintereventyret. Slik blir det ikke denne gangen selv med aldri for gamle Marit Bjørgen i imponerende form. Nivået har rett og slett endret seg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

OM det bare er konkurrentene som er blitt så mye bedre, får løpere, trenere og ledere finne ut av. Dette rennet var uansett klart svakere enn alt gruppa har levert i vinter.

Denne sesongen har det vært en lang diskusjon i miljøet om konkurransebelastningen til Heidi Weng. Hun har ønsket å få prioritere verdenscupen, og fått lov til det. Slike personlige valg må aksepteres. Trenere og ledere kan gi råd så lenge de vil; til slutt blir det uansett løperen selv som skal prestere.

Og i dag presterte Heidi langt under pari.

AKKURAT det kan være en tilfeldighet. Egentlig er det hun som har sprudlet og sett best ut på de siste treningene inn mot OL. Den norske usikkerheten på start dreide seg bare om den fysiske formen til Marit Bjørgen.

I løpet av førsterunden ble den norske gjengen i hvert fall ikke beroliget av å se hvordan Marit slet med å komme opp i feltet selv i klassisk, men så skled hun fram den vante selvtilliten med supergliden fra sin faste svenske hjelper Perry Olsson.

Hjelp går på tvers av nasjonsgrenser i den lille langrennssporten. Dette er en dag for å huske det også.

FOR det er tross alt bare fem år siden Marit Bjørgen og Therese Johaug inviterte Charlotte Kalla på treningsleir hjemme hos dem fordi de syntes litt synd på henne. Da Charlotte stakk på sisterunden virket det mye, mye lenger siden.

Der og da var det definitivt ingen norske konkurrenter som syntes synd på henne. Hverken Marit som fra sin tredjeposisjon ikke rakk å bli med på selve rykket, eller de tre andre som var så langt bak at de ikke så det som hendte.

Therese Johaug hadde sikkert vært med på den farten; pluss litt til, men det er bare nevnt og glemt i forbifarten. Det viktigste er å ta inn over seg at den norske gulldominansen er over.

I hvert fall for disse lekene.

HELT i toppen var det jo definitivt duket for et sceneskifte i dag med Charlotte Kalla som favoritt, Charlotte Kalla som premissleverandør underveis og Charlotte Kalla som olympisk mester. Omtrent som SAS; et annet norsksvensk samarbeid i gamle dager. Svensk Alt Sammen.

For internasjonal kvinnelangrenn er det noe helt nytt. Her har Norge dominert helt siden Charlotte for åtte år siden tok sitt første OL-gull. Selv den bragden var ikke i nærheten av å gjøre de lekene til hennes. I Vancouver var hun som alle andre i skyggen av Marit Bjørgen, og har siden forblitt der.

Kalla plasseringer i verdenscupen de ti foregående sesongene viser styrkeforholdet. Der har hun plasseringene 12, 9, 8, 5, 4, 8, 7, 7, 5 og 9. Først denne vinteren har hun tatt steget opp på førsteplass. I hvert fall til hun droppet Tour de Ski, og konsentrerte seg om OL.

LIKE viktig er det at seieren kom på en konkurranse med skibytte. Kallas effektive skøyteteknikk har vært beundret i årevis, men hun har tidvis slitt så mye i klassisk at det ikke har holdt i skiatlon. I hvert fall ikke i forhold til den norske bredden.

Denne vinteren har den klassiske teknikken sittet helt fra start. Det kommer til å prege hele OL:

  • Nå kan Charlotte Kalla vinne også den avsluttende klassiske 3-mila.

Uansett om forandringen skyldes tekniske forbedringer eller effekten av en åpenbart enda mer solid fysikk, er det bra jobbet av en 30-åring.

NETTOPP den innbitte jobbingen kjennetegner Kalla. All den julingen hun fikk de treningsdagene med Marit Bjørgen og Therese Johaug i Norge, ble brukt som motivasjon for å følge etter med hardere økter og flere timer. Heretter skulle ingen ta henne bare fordi de trente så mye mer.

Den viljen førte henne ikke helt til topps før i dag. De gangene hun har vunnet tidligere har det helst vært på snåle norske dager med treige ski.

Men nå virker det bare riktig at Charlotte Kalla vinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!