<strong>TO GULL:</strong> Ester Ledecká tok gull både i paralellslalåm og super-G under OL. I år måtte hun ta et tøft valg. Foto: NTB Scanpix
TO GULL: Ester Ledecká tok gull både i paralellslalåm og super-G under OL. I år måtte hun ta et tøft valg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

OL-sjokkets tøffe valg:
- Jeg var rasende

Ester Ledecká sto for OLs største sjokk og ble historisk noen dager seinere. I år ble hun fratatt muligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): Tsjekkiske Ester Ledecká (23) er en unik idrettsutøver. Under OL i Pyeongchang vant hun OL-gull i to forskjellige grener.

Det er det ytterst få som har greid gjennom OL-historien. I år fikk hun ikke muligheten til å gjøre det samme under VM:

- Jeg har vært med å gjøre snowboard mer populært, så jeg tror at mange fans ville ha likt å se meg konkurrere i begge mesterskapene. Jeg var rasende med en gang, men jeg må respektere valget, forklarer Ledecká til Dagbladet i Åre.

<strong>TO OL-GULL:</strong> Ester Ledecka.JAVIER SORIANO / AFP
TO OL-GULL: Ester Ledecka.JAVIER SORIANO / AFP Vis mer

Det store sjokket

Datoen er 17. februar 2018. Det er noen dramatiske scener som utspiller seg under kvinnenes super-G i OL.

Lenge så det ut som østerrikske Anna Veith skulle ta OL-gullet foran Tina Weirather og Lara Gut-Behrami. Etter at startnummer 20 var i mål begynte det østerrikske laget å feire. Det ble utdelt «high fives», og ordtaket om at du aldri skal selge skinnet før bjørnen er skutt ble glemt i en cocktail av glede og håp.

Overrasket alle

Så dukker tsjekkiske Ledecká opp. Fra et seint startnummer suser hun inn til ny ledertid. I mål er hun én fattig hundredel foran Veith.

En hundredel. Et så abstrakt lite tall fikk enorme konsekvenser.

Ledecká kan ikke tro det selv. 23-åringen, som knapt hadde topp-ti-plasseringen i verdenscupen, er sikker på at noe er feil med tida, og at hun skal rase nedover resultatlista når arrangøren finner feilen.

Det skjedde aldri. Publikum var i ekstase, og hovedpersonen selv kunne ikke fatte hva som nettopp hadde skjedd.

Hun stoppet opp. Og der ble hun stående. Helt stille. I mange, mange sekunder, før hun så seg forvirret rundt som om hun tenkte: Skjedde virkelig det her?

- Det er vanskelig å forklare hva som skjedde. Jeg trodde at det var en feil med tida. Jeg var sikker på at de skulle legge til et par sekunder, men det skjedde ingenting og folk begynte å juble. Da tenkte jeg bare: Ok, nå begynner dette å bli rart, fortalte Ledecká til Dagbladet under OL.

Tvunget til tøft valg

Ledecká, som både er i verdenstoppen i alpint og snowboardcross, har hatt et vanskelig valg før årets VM.

VM i alpint og snowboard arrangeres nemlig samtidig. Ledecká var i den unike situasjonen at hun kunne ha både VM-gull og OL-gull i samme øvelse i to forskjellige grener.

Det ble hun snytt for av det internasjonale skiforbundet (FIS).

Hun prøvde å få FIS til å flytte ett av mesterskapene, men det lot seg ikke gjøre. Til slutt tok hun valget om å konkurrere i alpint-VM.

- Hvorfor valgte du alpin-VM foran snowboardcross?

- Jeg følte at jeg kom til å få noen gode konkurranser her. Det er en fin bakke. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor jeg valgte dette, det var bare noe inni meg som ba meg om å komme hit, sier hun til Dagbladet.

- Var det et tøft valg?

- Jeg skulle ønske jeg kunne ha gjort begge deler, men det var ikke mulig nå. Jeg tror dette var et bra valg.

Startet med fall

Under OL i Pyeongchang ble Ledecká også kjent fordi hun nektet å ta av seg alpinbrillene etter OL-gullet. Hun satt inne på pressekonferanse med de på.

Den samme stilen kjørte hun også i går da hun ruslet gjennom pressesonen. Kulden i Åre gjorde at hun hadde viste nøyaktig null prosent hud.

<strong>FALL:</strong> Ester Ledecká var ikke fornøyd etter den første utforgjennomkjøringen. Tirsdag skal hun forsøke å forsvare OL-gullet i super-G. Foto: NTB Scanpix
FALL: Ester Ledecká var ikke fornøyd etter den første utforgjennomkjøringen. Tirsdag skal hun forsøke å forsvare OL-gullet i super-G. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ledecká er kjent som ei som gir alt uansett, og lar det stå til. Ragnhild Mowinckel beskriver det på følgende måte:

- Hun er en ekstremt innsatskjører. I mitt hode er hun ute av kontroll, men i hennes hode er det sikkert fortsatt kontroll.

Det førte til at Ledecká var den eneste som falt på gårsdagens utfortrening:

- Det er greit. Det var idiotisk av meg. Det var bare min feil. Vi kjørte ikke her i fjor, så jeg har ikke fått testen denne delen før. Jeg visste ikke hvordan hoppet kom til å bli, og var ikke så forberedt på hoppet som jeg burde ha vært, forklarer hun.

Multitalent

Historien om Ledecká er ikke bare historien om et av OLs store sjokk. Det er også historien om et helt spesielt multitalent. 23-åringen kjører også snowboard på et skyhøyt nivå.

Det går på bekostning av noe. Under OL i 2018 kom det fram at tsjekkeren for eksempel arver ett år gamle ski av andre i verdenscupsirkuset.

Dette fordi hun ikke får tid til å teste nok ski selv, og det tryggeste er å stole på andres verk.

- Hun er en ekstremt atletisk person. Jeg er sikker på at hun kunne ha blitt god i alt hun ville, sier Mowinckel til Dagbladet.

Selv tar Ledecká den store omveltningen fra i fjor med en ro bare en med snowboard-blod i åra kan ha:

- For meg er det ikke noen forskjell. Det er forandret på utsida, men jeg kjører bare ned en bakke. Jeg er med teamet hele tida, vi er fem stykker som nesten er gjemt i en ubåt for omverdenen. Det er ikke en stor forskjell, jeg gjør det jeg gjør hele tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer