ARRANGØR OM FIRE ÅR:Tidligere IOC-president Jacques Rogge viser fram Tokyo som vertsby for 2020-lekene. Nå hevder flere medier at en millionbetaling mellom arrangørbyen og en beryktet kjeltring kan vise tegn på at stemmer er blitt kjøpt. Foto: AP Photo/Fabrice Coffrini
ARRANGØR OM FIRE ÅR:Tidligere IOC-president Jacques Rogge viser fram Tokyo som vertsby for 2020-lekene. Nå hevder flere medier at en millionbetaling mellom arrangørbyen og en beryktet kjeltring kan vise tegn på at stemmer er blitt kjøpt. Foto: AP Photo/Fabrice CoffriniVis mer

OL-skandale kan være avslørt etter kobling til beryktet sønn

Millionbetaling til hemmelig konto.

(Dagbladet): En millionbetaling i forbindelse med valget av Tokyo-OL i 2020 vekker oppsikt. Det er en transaksjon på 1,3 millioner euro - som tilsvarer i overkant av 12 millioner kroner - i budgivingsprosessen som er under etterforskning av fransk politi, skriver The Guardian.

Tokyo ble tildelt sommer-OL i 2020 etter avstemming i 2013, og betalingen skal ha blitt gjort mellom vinnerne fra Tokyo og en Singapore-basert konto. Denne kontoen blir direkte knyttet til Papa Massata Diack, sønn av Lamine Diack, tidligere  president for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Diack var fortsatt IOC-medlem da Tokyo vant over Istanbul og Madrid i OL-kampen.

Far og sønn Diack har ikke et godt rykte i sportens verden. Papa Massata Diack er av franske myndigheter anklaget for korrupsjon og er etterlyst av Interpol.

Beryktet Sønn Diack er mistenkt for bestikkelser, hvitvasking av penger og korrupsjon i forbindelse med dopingskandalen som er avdekket i internasjonal friidrett de siste månedene.

Senegalesiske Diack ble sammen med sin bror hentet inn som markedskonsulent i IAAF da faren Lamine Diack var president i forbundet.

TVILSOM SJEF: Tidligere friidrettspresident Lamine Diack. Foto: AFP / GREG BAKER
TVILSOM SJEF: Tidligere friidrettspresident Lamine Diack. Foto: AFP / GREG BAKER Vis mer

Nå er samtlige tre anklaget for å ha bidratt til å skjule positive dopingprøver og for å ha gjort seg skyldig i korrupsjon. Lamine Diack og Papa Massata Diack er mistenkt for å ha tjent millioner av kroner på bestikkelser og annen lyssky virksomhet.

Klar seier Tokyo ble valgt til vertsby etter 60-36-seier over Istanbul i avgjørende stemmeomgang, skrev NTB i 2013. Avgjørelsen falt under Den internasjonale olympiske komités sesjon i Buenos Aires.

Tokyo skal arrangere sommerlekene for annen gang. Byen var OL-vert også i 1964. Japans hovedstad greide å overbevise IOK-medlemmene på tross av bekymringer over sikkerheten etter jordskjelvet og tsunamien som skadet atomkraftverket i Fukushima i 2011.

Madrid hadde store forventninger før valget, men røk overraskende ut av kampen allerede i første stemmerunde. Madrid og Istanbul delte 2.-plassen i den første runden med 26 stemmer hver (Tokyo hadde 42), og dermed måtte det avvikles en ny avstemning om hvilken av de to byene som skulle få være med videre. Istanbul vant den kampen 49-45. Mange holdt Madrid som favoritt, og byens skjebne minnet om da Chicago røk ut i første runde i avstemningen om 2016-lekene. Da ble Rio de Janeiro en høyst overraskende vinner.

KJELTRING: Sønn Papa Massata Diack. Foto:  AFP
KJELTRING: Sønn Papa Massata Diack. Foto: AFP Vis mer