Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapport doping:

OL-skandalen: Får vi noen gang vite hvem av Putins skihelter som lurte oss?

Foreløpig vet vi bare hvordan russerne jukset under statlig kontroll i fem år, men ikke hvilke av de 695 mistenkte utøvere deres som gjorde det.

GODKJENTE ALT: Vladimir Putin med tidligere sportsminister Vitaly Mutko  på tribunen under guttas skistafett i Sotsji-OL. De tok ingen sjanser,  og sørget for at vertsnasjonen stilte godt dopet til lekene. FOTO: AFP/  Mikhail Klimentyev.
GODKJENTE ALT: Vladimir Putin med tidligere sportsminister Vitaly Mutko  på tribunen under guttas skistafett i Sotsji-OL. De tok ingen sjanser,  og sørget for at vertsnasjonen stilte godt dopet til lekene. FOTO: AFP/  Mikhail Klimentyev. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (DAGBLADET): Martin Johnsrud Sundby vil knapt snakke om den OL-medaljen på 5-mila i Sotsji som kanskje kommer. Det eneste han vil si, er at han håper de tre russerne foran ham på resultatlista var rene. Martin tror ikke noe annet, og det gjør han klokt i:

  • Rene langrennsløpere som er blitt snytt i løpet av karrieren, er foreløpig sikrere på lønn i himmelen enn her på jorda.

Fortsatt holder Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) på med Kristina Smiguns to gull fra vinter-OL i 2006 uten at vi vet noe om hvordan den saken vil ende. Det vet vi heller ikke om de russiske langrennsløperne som omtales i rapportene fra den WADA-utnevnte dopingjegeren; den meget erfarne jussprofessoren Richard McLaren fra Canada.

DET eneste vi er sikre på etter at hans omfangsrike rapport nummer to ble publisert i går, er at det finnes flere langrennsløpere blant de omlag 1 000 russiske idrettsutøverne fra 30 forskjellige sportsgrener som ble sluset gjennom et statlig dopopplegg med faste svindeldoseringer og bytting av urinprøver.

Og så er det mulig å se at dette ikke er vestlige eventyr om fæle russere, men harde fakta om en fæl svindel:

- Sotsji-OL er den største skandalen i idrettens historie, skriver McLaren, og alle som leser disse to rapportene med et tilnærmet åpent sinn blir overbevist om at han har sine ord i behold.

Men han har altså ingen navn til oss.

DERFOR står foreløpig Russland som beste nasjon i sine egne leker. 13 gull, 11 sølv og 9 bronse var vinterolympisk pers for vertene. Selv ikke Sovjetunionen med alt dets gjennomorganiserte dop, oppnådde like mye suksess. For denne gangen var dopet enda sluere organisert og gjennomført.

Men før vi dømmer vekk samtlige russiske OL-stjerner, skal vi huske på følgende:

  • Denne knusende rapporten legger fram sterke bevis mot 12 russere. Det betyr at det fortsatt er 35 russiske medaljevinnere i Sotsji som ikke er tatt for noe.

Da er det best å tenke som Martin at de tre medaljevinnerne fra 5-mila, var blant dem. I går svirret ryktene i noen minutter etter at McLaren-rapporten var publisert at enkelte av løperne plutselig hadde trukket seg fra start her i Davos, Den mektige langrennsjefen Elena Välbe var visst også på vei til byen for å forklare hva som hadde skjedd med stjernene hennes.

Det var absolutt bare rykter.

HVA som skjer videre avhenger av de ulike idrettene. 695 russere er meldt til særforbundene og WADA. Det internasjonale Skiforbundet (FIS) har fått oversendt materialet om langrennsløperne. Opplysningene derfra gir FIS uansett straffegrunnlag, muligheten til å teste spesifikt på de svindelmetodene som er vist i McLaren-rapportene.

Slik stoppes tross alt stadig flere av idrettens skurker også her på jorda. For eksempel er 10 av de 15 russiske medaljevinnerne som McLaren-rapporten har utpekt som svindlere under London-OL, blitt fratatt sine medaljer. Dopingverstingen friidrett er blitt best i klassen på rekordtid.

MULIGENS sammenkaller også FIS til ekstraordinære møter. Hvis ikke går vinterens VM i Lathi med full russisk deltakelse.

Da framstår det russiske statsdopet i sporet inntil videre vellykket. Men historie er et fag for omskrivning, og kildegrunnlaget for den jobben ble adskillig rikere med rapport nummer to.

Det er jo ikke evig lønn dette er snakk om. Men høyst jordisk ære.

DERFOR skvatt vel en og annen russisk idrettspolitiker over den overraskende tydelige støtten til McLarens arbeid fra den internasjonale olympiske komite (IOC). Det var IOC-sjef Thomas Bach som etter den første rapporten egenhendig stoppet utestengelsen av Russland; en handling som McLaren betraktet som et knefall for de russiske statsdoperne.

Nå understeker IOC at McLaren skal jobbe videre i samarbeid med to nye komiteer som ser på denne svindelen. En av dem ledes av den tidligere sveitsiske presidenten Samuel Schmid og skal gjennomgå de russiske myndighetsorganenes rolle i jukseopplegget. Den andre komiteen under IOCs Denis Oswald ser på de individuelle straffeforføyningene.

Med tanke på at urinprøvene til samtlige 254 russiske OL-deltakere skal re-analyseres, kan McLarens resultater hjelpe i denne testingen. Urinen er riktignok preparert ren slik samtlige av de 63 russiske blodtestene fra Sotsji var uten tegn på juks, men det er spor etter selve prepareringen som nå kan felle den enkelte utøver.

Bare fra i sommer er 11 nye russere tatt etter IOCs sin retesting. Da spøker det kanskje likevel for det som måtte være igjen av Russlands olympiske ære.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!