OL som tryllemiddel

Paralympics kan forandre Kina og verden. Esten O. Sæther kommenterer.

BEIJING (Dagbladet) Det var så mye stort og viktig som skulle endres ved hjelp av sommerlekene i Beijing. Hva som egentlig skjedde, gjenstår å se. Da er det lettere å oppdage de små stegene framover i forkant av Paralympics.

For ut fra Terminal 3 på den internasjonale flyplassen i byen er alle de fysiske sperrene borte slik at rullestolene til rundt 4 000 deltakere kan trille fritt bort til bagasjebåndet. Og ut av terminalbygningen venter Beijings sytti nye handikapdrosjer og hovedstadens 1 200 spesialbygde busser med lav innstigning og god plass for rullestolbrukere.

Det er i hvert fall en start.

SÅ GÅR det an å minne om at det er uendelig langt igjen i Kina; akkurat som i alle andre land. Tallet på fysisk funksjonshemmede er drøyt 83 millioner; over seks prosent av befolkningen. Da rekker ikke noen drosjer og busser for de mange hundre tusen funksjonshemmede som bor i Beijing stort lenger enn til begeistret offisiell omtale, men det er nettopp det som gjelder:

** Snakke om å vise fram.

Paralympics er igjen synliggjøring av topp idrett. Over en million billetter er solgt, vertsnasjonen kommer til å feie med seg godbitene fra medaljebordene og kinesere flest blir sittende igjen med følelsen av at de er folket som endelig lykkes. Det er en bra følelse.

FOR selv etter at de kinesiske sportsmyndighetene på 1990-tallet bestemte seg for at Paralympics skulle erobres på samme vis som OL, henger framgangen i hverdagen mye på følelser:

- Funksjonshemmede nøler med å vise seg utendørs siden de tror vanlig folk vil bli sjokkert. Men hvis vi går ut, blir folk vant til oss, sa handikapaktivisten Wen Jun til The Christian Science Monitor da avisa i fjor gjennomførte en undersøkelse for å se hvordan de totale OL-forberedelsene forandret livet til kinesiske handikappede. Han fortsatte:

OL som tryllemiddel

- Ved å gå ut, forteller vi myndighetene at vi er her og at vi trenger å få hverdagen vår bedre tilrettelagt.

SIDEN har symbolene kommet på plass. I forrige uke ble det avduket en minnevegg i deltakerlandsbyen med den nye FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter. Der er forbudet mot diskriminering i arbeidslivet sentralt; et område der de fleste land sliter.

I selve Beijing er bare en tredjedel av de funksjonshemmede i arbeid, men selv det er mye i forhold til landsbygda. Det var derfor Li Caimao, sjefen for regjeringens arbeid for funksjonshemmede, åpnet fakkelstafetten forleden ved å kalle Paralympics for den ideelle muligheten til å endre kinesernes holdning til det å ha et fysisk handikap.

MEN under denne vakre seremonien var det mer enn snakket som varslet forandring. I kretsen av Kinas politiske elite satt Deng Pufang, den mangeårige forkjemperen for de funksjonshemmedes kår.

Som eldste sønn av Deng Xiaoping var Deng et naturlig mål for rødegardistene under kulturrevolusjonen. Han ble fengslet, torturert og kastet ut av et vindu fra tredjeetasje på Universitetet i Beijing. I det fallet brakk han rygget og ble lenket til rullestol.

Da faren kom tilbake i maktposisjon etter Maos død, startet Deng Pufang et omfattende nasjonalt arbeid for at enkeltmenneskets rettigheter skulle være uavhengig av posisjon og tilstand. Typisk nok var han sentral i arbeidet også for å sikre lovgivning for landets mentalt syke for noen år siden. Det var et radikalt sprang i et land der statsminister Li Peng omtrent samtidig ble sitert på følgende uttalelse: - Mentalt syke føder bare idioter.

DEN sterke økonomiske framgangen i Kina har gitt muligheten til en mer omfattende statlig sosialpolitikk. Det er lett å finne svakhetene i verdens mest folkerike nasjon, men det går likevel en linje fra Special Olympics for psykisk handikappede som kineserne arrangerte i Shanghai i fjor, via sommer-OL til Paralympics-åpningen i kveld:

** Landet bygger stolthet over det å være kineser.

HÅPET TENNES: Hou Bin heiser seg opp for å tenne den paralympiske ild i Beijing. Foto: AFP/SCANPIX
HÅPET TENNES: Hou Bin heiser seg opp for å tenne den paralympiske ild i Beijing. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Tross alt starter menneskeverdet ved at du ser din egen unike verdi. Det er grunnlaget for toppidretten også i Paralympics.

STOLT: Cecilie Drabsch bar det norske flagget i åpningsseremonien.