Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL splitter politikerne

Bør USA ha OL mens landet er i krig? Spørsmålet deler politikerne i tre leirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går presenterte Dagbladet en meningsmåling der 37 prosent mente det var galt at USA får arrangere OL mens landet er i krig. Dagbladet har spurt 8 av 13 medlemmer av familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, og bare to er mot OL. Tre er for, mens tre er forholdsvis nøytrale.

Kulturministeren mener Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ansvaret for OL.

- IOC må tolke sine egne bestemmelser. Min holdning er at vi må respektere IOC, sier statsråd Valgerd Svarstad Haugland til Dagbladet.

Men sentrale personer innen kultur og idrett taler regjeringen midt imot. De krever at bomberegnet over sivile i Afghanistan stopper. Ifølge Dagbladets meningsmåling er særlig den kvinnelige delen av befolkningen skeptisk til et USA-arrangert OL.

Nestleder i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, May Hansen (SV), ønsker det skal fattes vedtak mot videre bombing, og boikott av OL.

- Boikott

- Det er en massiv motstand mot krigen i befolkningen. Et godt protestmiddel ville vært å boikotte OL, sier Hansen.

I moderne tid har lekene ofte blitt brukt som en politisk arena. Norge har boikottet ett olympisk mesterskap, Moskva-lekene for 21 år siden. Den gang i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan.

- Norge har tradisjon for å boikotte OL i krigssituasjoner. Jeg mener vi bør markere politisk motstand mot krigen ved å ikke delta i Salt Lake City, sier Hansen.

- Ikke krig

Komitékompis Olemic Thommessen (H), derimot, synes det er riktig at USA får holde OL - til tross for at de er involvert i en væpna konflikt. Han vil ikke kalle det krig, selv om det er et ord USAs president George W. Bush har brukt flere ganger.

Ifølge IOCs eget regelverk skal alle væpnede konflikter opphøre både like før, under og etter lekene.

- Dagens konflikt er et nytt uttrykk for krig. I tradisjonell forstand er det ikke krig. Jeg mener IOC er godt innenfor rammene av sitt eget regelverk, mener Thommessen, som selv var seremonisjef under Lillehammer-OL i 1994.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!