OL-sponsorer frykter homobråk

- Dette kan ødelegge mye for oss alle, sier Heiberg.

FORSIKRER AT ALLE ER VELKOMNE: OL-sjefen i Sotsji, Dmitri Tsjernysjenko talte på koordinasjonsmøtet i Buenos Aires i går.Foto: AFP  / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
FORSIKRER AT ALLE ER VELKOMNE: OL-sjefen i Sotsji, Dmitri Tsjernysjenko talte på koordinasjonsmøtet i Buenos Aires i går.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB ScanpixVis mer

Flere viktige OL-sponsorer er redde for at Russlands kontroversielle homolov vil føre til bråk under Sotsji-lekene, ifølge det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg.

Heiberg er markedssjef i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han sier at sponsorene har uttrykt bekymring for at loven skal skape problemer under OL kommende vinter.

- Spesielt de amerikanske sponsorene er redde for hva som kan skje. Dette kan ødelegge mye for oss alle, sa Heiberg til Sotsji-lekenes leder Dimitrij Tsjernysjenko i forbindelse med den russiske OL-byens presentasjon under IOC-sesjonen i Buenos Aires søndag.

Kontroversielt forbud Den nylig vedtatte loven forbyr homoseksuell propaganda. Forbudet har skapt store reaksjoner over hele verden.

- Vi prøver ikke å endre loven i Russland. Dette er en intern, russisk avgjørelse, men hva vil konsekvensene bli? Det er mulig at dette vil være en slags invitasjon til folk om å demonstrere, sa Heiberg.

Russisk garanti IOC har fått garantier fra myndighetene i Russland om at Sotsji-OL skal foregå uten homoseksuell trakassering.

- Vi har gjort dette klart. Loven som nylig ble vedtatt, forbyr ikke homoseksualitet direkte eller indirekte. Det bryter ikke med det olympiske charteret. Loven vil ikke ha noen påvirkning på noen av gjestene. Uavhengig om de er utøvere, fans eller medlemmer av «den olympiske familien», så er alle velkomne til disse fantastiske lekene, sa Tsjernysjenko.

(NTB)