Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-stafetten ga seerrekord

Aldri før har så mange nordmenn sett OL på fjernsyn. Herrestafetten søndag trakk flere seere enn Brasil - Norge i fotball-VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1.634.000 nordmenn var samlet foran TV-skjermen da NRK sendte herrestafetten søndag. Dette er tidenes mest sette OL-øvelse; heller ikke sendingene fra Lillehammer-OL kunne måle seg i oppslutning.

NRKs forrige rekord fra vinterlekene i Salt Lake City var lørdagens overføring av skiskyting jaktstart kvinner. Denne sendingen ble sett av 1.524.000 nordmenn, viser tall fra Norsk Gallup og NRK Forskning.

Og NRK1 stjeler markedsandeler fra TV 2 og de andre kanalene som aldri før.

- Vi må tilbake til OL i Atlanta i 1996 for å finne ei uke med høyere markedsandeler for NRK, sier Kristian Tolonen i NRK Forskning til NTB.

Høy markedsandel

Da hadde NRK en markedsandel på 65 prosent, mens andelen i forrige uke var 58 prosent. TV 2 er nede i 23,7 prosent.

At OL er populært vet alle. Men at Thomas Alsgaard og de andre på herrestafetten skulle få flere seere enn Norge - Brasil i fotball-VM i 1998 var kanskje litt mer overraskende.

- Tallene lyver nok litt i og med at mange som så den kampen ikke ble registrert, fordi de så oppgjøret på puber og lignende. Likevel er dette meget interessante tall, sier Kristian Tolonen.

Det er imidlertid fortsatt litt opp til det mest sette programmet på norsk fjernsyn noensinne: VM-kampen Norge - Mexico i 1994 med drøyt 2,1 millioner seere.

For TV 2 er ikke tallene like gledelige. Deres mest sette program fra OL så langt er overføringen fra antidopingbyrået WADAs pressekonferanse på OLs åpningsdag. 932.000 seere fikk med seg at én bobkjører var tatt i doping.

TV 2 taper stort

TV 2s mest sette OL-øvelser den første uka var overføringen av kvinnenes halfpipefinale i snøbrett søndag (885.000 på det meste), samt 1000 meter skøyter lørdag; 879.000 seere fikk med seg hoveddelen av den sendingen.

Det er ikke bare favorittøvelsene langrenn og skiskyting som trekker seere for NRK. Kanalen opplever stabile seertall også for de andre programmene, og NRK2 har ikke tapt store markedsandeler.

- Både Nytt på Nytt og Dagsrevyen har stabile tall med over en million seere, opplyser Kristian Tolonen.

TV 2 opplever store svingninger. Faste programmer taper mange seere. Da NRK1 sendte skiskytterstafetten for kvinner mandag kveld, viste TV 2 dokumentaren «Storviltjakt med kvinnelist». Programmet, med skiskytter Ann-Elen Skjelbreid i en av rollene, trakk ikke mer enn 114.000 seere.

- Det sier seg selv at vi taper seere. Når NRK har 1,6 millioner seere sitter vi ikke igjen med så mange, sier Birgit Eie i TV 2.

Stor curling-interesse

I snitt forrige uke hadde NRK1 over en million seere fra klokka 19 til 23 hver dag. 78 prosent av befolkningen var innom fjernsyn i løpet av dagen, og befolkningen brukte 218 minutter (tre timer og 38 minutter) foran TV-apparatet i snitt i løpet av dagen.

- Som en kuriositet kan det nevnes at curling søndag etter herrenes langrennsstafett hadde 1.134.000 seere fra 19.30 til 19.55, sier Kristian Tolonen.

Også om natta sitter folk oppe og ser curling. Her har tallene ligget rundt 150.000-200.000. Det er tydelig at nordmenn også er interessert i det.

(NTB)

<B>STAFETTGULL: Flere fulgte stafetten enn VM-kampen i fotball mot Brasil.
Hele Norges coronakart