Petter Norhug overtrent igjen?

OL-starten i spill. Petter er ennå ikke frisk nok i beina til å gå renn

Har utsatt reisen til det viktige testløpet på Beitostølen

BLE HJEMME: Petter Northug sliter med overtrent, tung kropp og valgte i dag å utsette avreisen til sesongstarten på Beitostølen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE HJEMME: Petter Northug sliter med overtrent, tung kropp og valgte i dag å utsette avreisen til sesongstarten på Beitostølen. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): I kveld var det meningen at Petter Northug skulle ha ankommet Beitostølen for å forberede seg til fredagens åpningsrenn her. I stedet måtte hans privattrener Stig Rune Kveen og lagkameraten Chris Jespersen sette seg i bilen uten selskap:

  • Petter følte fortsatt at beina var for dårlige til tåle konkurransen mot resten av Norges langrennselite.

I beste fall er det et forbigående problem etter en periode med vel hard trening. I verste fall er dagene med tunge bein et forvarsel om at OL-sesongen er i spill. Altså at Petter igjen må slite med de plagene som sist vinter fratok ham muligheten til å gå VM med et bra nok treningsgrunnlag.

PROBLEMET denne gangen er ikke at Northug har hastverk med å kvalifisere seg til OL-start. Landslagsledelsen vil mer enn noe ha en OL-tropp med Petter i vanlig form. Det vil i minste fall være et klart pluss både for sprinten og sprintstafetten. Men så er utfordringen hvordan han skal nå denne formen.

Etter at det meste av fjorårssesongen forsvant fordi han aldri kom seg helt over følgene av den lange treningspausen før jul, hadde landslagstrenerne og Petter i vår en god evaluering av det som hadde skjedd. Der ble de enige om å gjennomføre et bedre testregime gjennom sommeren og høsten for å ta signalene dersom kroppen trengte litt ekstra hvile eller et endret treningsopplegg.

Dette samarbeidet er blitt bedre, men ikke så bra at Northug er blitt en del av det tettere testregimet som sikrer de faste landslagsløpernes formutvikling. Flere ganger har landslagsledelsen etterspurt resultatene fra Petters tester uten å få svar. Det gjør situasjonen i kveld ganske uavklart.

DEN grunnleggende årsaken for usikkerheten ligger i Petters væremåte. Når det gjelder langrenn er og forblir han sin egen herre. Selv dyktige og samarbeidsvillige Stig Rune Kveen når ikke helt fram til få styrt øktene presist nok. Treningen skal foregå på Petters premisser.

Med tanke på resultatrekka i VM og OL helt tilbake fra 2007, er det vanskelig å påstå at denne totale selvstendigheten har vært helt feil.

Men nå gir den tidvis Petter noen helsemessige utfordringer.

SIDEN sommeren 2012 har han da også utfordret sin egen mulighet til å dominere sporten totalt. En tid var det slik at det virket som om han syntes det var moro å se hvor mye kan kunne vinne med lettest mulig grunnarbeid.

Det kunne han da også. Først etter at Martin Johnsrud Sundby tok tak i sin egen trening og brutalt løftet marsjfarten i internasjonal langrenn, ble Petters snarvei vanskeligere.

Men altså ikke vanskelig nok til å hindre både ham og oss eventyret på 5-mila i Falun 2015.

NETTOPP den ekstreme prestasjonen forteller hvor mye Petter Northug klarer å presse ut av det som i denne sammenhengen egentlig framstår som et for spinkelt treningsgrunnlag. Det står altså ikke på viljen i konkurransene, og det er en viktig påminnelse i en muligens dramatisk situasjon.

Slik kan fortsatt Petter våkne opp i morgen tidlig med gode bein, sette seg i bilen og prestere bra på Beitostølen. Seinest på mandag gjennomførte han en god test på mølle, og situasjonen virket avklart etter at de tunge beina bare noen dager før gjorde at han måtte droppe den planlagte sesongstarten i svenske Bruksvallarna.

Så kom tirsdag morgen og langrennskongens bein var igjen like lite samarbeidsvillige.

DET er denne ustabile tilstanden som bekymrer inn i OL-sesongen. Petter Northug kunne like gjerne blitt distansert på Beitostølen om han fortsatt satt med full kontroll på formutviklingen. Men det gjør ham ikke.

Nå hadde neppe selv det strengeste testregimet gitt fullgod kontroll over en så instinktstyrt utøver som Petter.

Men det hadde i hvert fall beroliget en hel langrennssport som ønsker å se ham på høyest mulig nivå i OL i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer