OL-stjerna Carolina anklages for bløff etter dopingskandale

- Et angrep på hennes privatliv.

ETTER HØRING: Kunstløperen Carolina Kostner går sammen med sine forsvarere etter høring hos den italienske olympiske komite. Kostner er anklaget for å lyve om ekskjærstens dopingbruk. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia
ETTER HØRING: Kunstløperen Carolina Kostner går sammen med sine forsvarere etter høring hos den italienske olympiske komite. Kostner er anklaget for å lyve om ekskjærstens dopingbruk. Foto: AP Photo/Gregorio BorgiaVis mer

(Dagbladet): Den italienske kunstløpstjerna Carolina Kostner (27) var fredag inne til høring i fire timer etter anklager om løgn i en dopingsak. Det skriver blant annet Gazzetta Dello Sport.

Kostners ekskjæreste, kappgjengeren Alex Schwazer (29), ble tatt for doping rett før OL i 2012. Kostner anklages for å løgn og forsøk på å skjule ekskjærestens juks. Den italienske olympiske komiteen mener Kostner bevisst hjalp Schwazer.

- Angrep Etter høringen fredag var Kostner forbanna.

- Hun ser på dette som et angrep på hennes privatliv, sier advokaten Giovanni Fontana til La Gazzetta dello Sport.

Fontana fortsetter:

- Carolina fjernet all tvil og jeg tror påtalemyndighetene var tilfreds. Hun har aldri skjult noe som helst, sier Fontana.

Schwazer vant OL-gull på 50 kilometer kappgang i Beijing-OL i 2008.

TATT: Kappgjengeren Alex Schwazer reagerte på denne måten etter at han ble fersket for bruk av EPO. Foto: AP Photo/Othmar Seehauser
TATT: Kappgjengeren Alex Schwazer reagerte på denne måten etter at han ble fersket for bruk av EPO. Foto: AP Photo/Othmar Seehauser Vis mer

Fire år senere ble han kastet ut av OL-troppen etter en positiv dopingprøve som viste bruk av EPO.

Påtalemyndighetene mener trenere og støttespillere visste om omfattende dopingbruk lenge før Schwazer testet positivt. 29-åringen har nå lagt opp etter dommen på tre og et halvt års utestengelse.

Fire år For Kostner er saken like alvorlig. Hun risikerer fire års utestengelse fra all sportslig aktivitet.

Kostner tok OL-bronse i Sotsji, der hun ble hyllet som en av finalens aller beste. Hun er også tidligere verdensmester.

Schwazer har tidligere innrømmet bruk av EPO og fortalte om kontakt med Lance Armstrongs tidligere dopinglege, Michele Ferrari.

Ifølge CTV News har Kostner fprtaøt at hun har vært med Schwazer på besøk hos Ferrari i 2010. Men kunstløperen hevder hun aldri visste at kjæresten dopet seg.

- Hun så ham (Ferrari) bare én gang og visste ikke en gang at personen het Michele Ferrari. Hun trodde det var en fysisk trener fordi de snakket mye om trening og sånn, sier Kostners advokat.

Møtt på døra Påtalemyndigheten hevder Kostner i avhør har innrømmet at hun løy til inspektører fra WADA (verdens antidopingbyrå) som kom til Tyskland for å besøke Schwazer 29. juli 2012. Dette var bare dager før kjæresten fløy til London-OL.

ETTERFORSKES: Carolina Kostner etterforskes for løgn i en dopingsak. Hun er en av verdens største profiler i kunstløp. Foto:   AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI
ETTERFORSKES: Carolina Kostner etterforskes for løgn i en dopingsak. Hun er en av verdens største profiler i kunstløp. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI Vis mer

Kostner skal deretter ha løyet om at hun ikke var i nærheten av Schwazer da dopingjegere ville ha kontakt med ham. Bare dager senere testet kappgjengeren positivt.

Etter å ha blitt avslørt som jukser hevdet Alex Schwazer at han holdt alt hemmelig for kjæresten.

- Når du venter på at kjæresten skal gå på trening slik at du kan låse deg inne på badet og injisere EPO, så er det ingen hyggelig situasjon, sa Schwazer.

- Jeg er ikke skapt for å bruke doping og føre folk bak lyset, og jeg orket ikke mer. Jeg kunne ikke vente på at det skulle ta slutt, sa han.

EPO på apotek Schwazer sa også at han injiserte EPO dagen før dopingjegerne oppsøkte ham i slutten av juli, men at han ikke prøvde å unngå testen.

- Da dørklokka ringte, visste jeg det var dopingjegere. Jeg visste at alt var over. Jeg kunne bedt min mor om ikke å åpne eller å si at jeg ikke var hjemme, men jeg ville ikke mer.

29-åringen fortalte at han sjekket på internett og fløy til Tyrkia i september i 2011. Der kjøpte han EPO på et apotek. Han oppbevarte stoffet i kjøleskapet hjemme og sa til Kostner at det var vitaminer.

OL-PALLEN: Adelina Sotnikova (midten),  Yuna Kim og Carolina Kostner i OL. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
OL-PALLEN: Adelina Sotnikova (midten), Yuna Kim og Carolina Kostner i OL. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Vis mer

- Carolina elsker sporten sin. Jeg er lei av kappgang, jeg er lei av å trene på akkurat det samme 35 timer i uka, og noen ganger gjør det meg kvalm. Andre utøvere liker idretten sin, men jeg har bare gjort det fordi jeg er god til det, sa han.

STJERNE: Kostner tok bronse i VM tidligere i år. Foto: REUTERS/Yuya Shino
STJERNE: Kostner tok bronse i VM tidligere i år. Foto: REUTERS/Yuya Shino Vis mer