Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kikkan Randall

OL-stjernas dramatiske forandring

Kikkan Randall gikk fra OL-gull til kreftbehandling på fire måneder.

LANGRENNSSTJERNE: Kikkan Randall har barbert hodet. Hun går for tiden på en cellegiftkur for å bekjempe kreften. Foto: Skjermdump Instagram/kikkanimal
LANGRENNSSTJERNE: Kikkan Randall har barbert hodet. Hun går for tiden på en cellegiftkur for å bekjempe kreften. Foto: Skjermdump Instagram/kikkanimal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Siste dag før en ny behandling. Drar nytte av den gode energien #aktivagainstcancer», skrev Kikkan Randall på Instagram søndag. Det var tidligere denne måneden at hun selv meldte at hun har fått brystkreft.

Det skjedde bare få måneder etter amerikanerens store karrierehøydepunkt. Sammen med Jessica Diggins tok hun gull på lagsprinten i Pyeongchang - USAs eneste OL-gull i langrenn gjennom tidene. Da hadde Randall nylig kommet tilbake fra et år i mammaperm.

Etter en lang og innholdsrik karriere, kjemper hun nå en helt annen kamp utenfor skisporet.

- Alle kan bli rammet

De siste ukene har Randall fått behandling på et sykehus i Alaska, hvor hun har begynt på en cellegiftkur for å få bukt med kreften.

- Kreften skiller ikke på folk. Du kan gå fra å vinne OL-gull til å få kreft på fire måneder. Jeg mener at det er viktig å vise at alle kan bli rammet av dette, sier hun til USA Today.

Kreftbehandlinger kan være en tøff belastning for kroppen, og denne uka avslørte Randall at hun har valgt å barbere håret. Hun har vært kjent for de rosa stripene i håret, og de har også blitt med til den nye parykken.

Støttemeldinger

Det var på morsdagen at Randall fant en klump i brystet. Hun skjønte umiddelbart at den måtte undersøkes, og resultatet var som fryktet. Siden har støttemeldingene rent inn fra folk i skimiljøet, fans og mennesker som selv har overlevd kreften.

Den tidligere skiprofilen har blitt overveldet av all støtten hun har mottatt.

- Jeg hadde aldri gjettet at brystkreft kan ramme så mange mennesker. Men nå er jeg en del av den klubben, og jeg er så takknemlig over alle som skriver til meg.

Som langrennsløper har hun holdt seg aktiv hele livet, men nå er det ikke like lett lengre. Energien er ikke alltid på topp, og i stedet for å kjøre en hardøkt, må Randall legge seg ned for å slappe av.

- Jeg er så vant til å føle meg bra, kunne gjøre hva jeg vil og ha energi. Å ikke ha den følelsen blir en vanskelig omstilling for meg. Det vil kreve tålmodighet å vente på at den følelsen kommer tilbake.