KONTROVERSIELL: Svømmeren Julija Jefimova tok OL-bronse i London i 2012 - og håper på OL-plass i Rio til tross for mange hindre på veien. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Svømmeren Julija Jefimova tok OL-bronse i London i 2012 - og håper på OL-plass i Rio til tross for mange hindre på veien. Foto: NTB ScanpixVis mer

OL-stjerner ber om nåde. Slik lurte russerne alle

Russisk idrett venter på klarsignal til Rio-OL etter den brutale McLaren-rapporten. Her er OL-grenene der dopingprøver er blitt tuklet med.

(Dagbladet): - Vi klager denne avgjørelsen til CAS. Hun skal til OL, sier Andrei Mitkov, agenten til svømmeren Julija Jefimova.

I går kom beskjeden om at Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) nekter sju russiske svømmere deltakelse under Rio-OL. VerdensmesterJefimova er en av dem. Jefimova venter dermed på en en avgjørelse fra Den internasjonale voldgiftsretten for sport innen det neste døgnet.

UTESTENGT: Julija Jefimova. Foto: Afp
UTESTENGT: Julija Jefimova. Foto: Afp Vis mer

Både hun og andre utøvere fra Russland håper på klarsignal.

Skjulte prøver

- IOC er livredde for russiske maktpersoner, sier TV 2-profil Mads Kaggestad til Dagbladet.

Russisk friidrett er allerede kastet ut av Rio-OL, men for de andre OL-grenene er skjebnen uviss.

Nylig kom McLaren-rapporten, som er utarbeidet av WADAs uavhengige granskingskommisjon, der det ble avslørt at 643 positive dopingprøver mellom 2011 og 2015 er skjult for offentligheten.

KLAGER TIL CAS: Julija Jefimova. Foto: NTB Scanpix
KLAGER TIL CAS: Julija Jefimova. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var den russiske visesportsminister Yury Nagornykh og sportsminister Vitaly Mutko som bestemte hvilke prøver som skulle skjules - der det trolig var høy politisk interesse blant de 643 prøvene som ble gjemt.

- Nå kunne IOC vist lederskap og vist at de mener noe ved å statuere et eksempel. Jeg mener en total utestengelse av Russland er på sin plass. Det er så grove bevis, mange vitneutsagn og da du bryter reglene, kan du ikke være med på leken, sier Kaggestad.

Den olympiske komité (IOC) valgte søndag å ikke utestenge alle russiske utøvere, men sendte ansvaret videre til de ulike særforbundene. Dermed må for eksempel det Internasjonale vektløfterforbundet ta stilling til hver av de ni aktuelle russiske vektløfterne og gå igjennom deres historikk.

- Det er ansvarsfraskrivelse. Det er en vanskelig og stor beslutnning. Den var tydeligvis for stor for IOC, sier Kaggestad.

ANTIDOPINGFORKJEMPER: TV2s Mads Kaggestad.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ANTIDOPINGFORKJEMPER: TV2s Mads Kaggestad.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Stjerner skjelver

Russland tok i forrige uke ut en OL-tropp på 387 utøvere - men ingen vet ennå hvor mange som får reise. De 68 friidrettsutøverne er allerede nektet deltakelse.

- Det som er skremmende er at det nå knapt finnes profiler å stole på hos russerne. Det finnes neppe noen troverdig dokumentasjon da ting er blitt tuklet med i en årrekke, sier Kaggestad.

Blant idrettsstjernene som kan få nekt er fekter Sofja Velikaja (OL-sølv fra 2012) og volleyballspiller Dmitrij Iljinykh (OL-gull fra 2012).

Begge er medaljekandidater i år - dersom de får være med. Inntil videre holdes de på pinebenken.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Dagbladet har sett nærmere på de aktuelle øvelsene for Rio-OL som er på lista som omtales i McLaren-rapporten.

Friidrett (139 positive prøver)

Russisk friidrett er allerede kastet ut av Rio-lekene og det er friidretten som er verstingen, ifølge McLaren-rapporten.

Av 643 positive positive prøver fra russiske utøvere, er 139 fra friidretten.

HÅPER: Fekteren Sofja Velikaja. Foto:  Reuters
HÅPER: Fekteren Sofja Velikaja. Foto: Reuters Vis mer

Vektløfting (117)

Sammen med friidrett skiller vektløfterne seg ut som en synder. Hele 117 positive prøver fra vektløftere ble skjult for offentliggheten.

Håndball (7)

I en lagidrett som håndball er sju positive prøver skjult – og i teorien kan dette gjelde toppspillere som enten har spilt mot Norge i tidligere mesterskap – eller som kan gjøre det i Rio. De norske håndballjentene er et av Norges eneste store gullhåp i OL, og risikerer å møte Russland i utslagsrundene. Russland har i likhet med Norge bare kvinnelaget i OL, noe som innebærer 14 spillere.

Svømming (18)

Russland hadde opprinnelig en svømmetropp bestående av 37 utøvere, men i går kom beskjeden om at sju av dem ikke får reise. Det gjelder Vladimir Morozov og Nikita Lobintsev, begge bronsemedaljører på 4 x 100 meter fri under OL i London i 2012, og Julia Jefimova. I tillegg får heller ikke Mikhail Dovgaljuk, Natalia Lovtcova, Anastasia Krapivina og Daria Ustinova delta i OL.

Den tidligere verdensmesteren Julija Jefimova (24) ble tatt for meldoniumbruk tidligere i år. I 2013 ble samme kvinne utestengt i 16 måneder for bruk av steroider.

Videre følger lista med følgende antall dopingprøver som er tuklet med:

OL-HÅP: Volleyballspillerne Dmitriy Muserskiy og Dmitriy Ilinykh. Foto: AFP 
OL-HÅP: Volleyballspillerne Dmitriy Muserskiy og Dmitriy Ilinykh. Foto: AFP  Vis mer

Bryting (28)

Kano og kajakk (27)

Sykkel (26)

Fotball og roing (11)

Judo og volleyball (8)

Boksing (7)

Taekwondo (6)

Fekting og triatlon (4)

Beachvolleyball (2)

Basketball, seiling, bordtennis og vannpolo (1)

Paralympics (35).

PS: I går ga Det internasjonale bueskytterforbundet tre russiske utøvere grønt lys til å konkurrere i OL. Tuiana Dashidorzhieva, Ksenia Perova og Inna Stepanova får dermed tillatelse til å delta i OL i Rio, ifølge NTB. Bakgrunnen for avgjørelsen er at de tre har blitt dopingtestet intensivt, både i og utenfor sesong, hvorav ingen har testet positivt.

PS2: I dag ble fem russiske padlere utestenges fra Rio-OL. Utøverne som utestenges er Aleksej Korovasjkov, Andrej Kraitor, Alexander Djatsjenko, Natalia Podolskaja og Jelena Anjusjina.