OL til Beijing

Beijing skal arrangere sommer-OL år 2008. Beijing var den suverene vinner da IOK-medlemmene stemte i ettermiddag.

Beijing var en kontroversiell favoritt foran avstemningen. Men da IOK-medlemmene skulle stemme var det ingen tvil.

Osaka forsvant ut etter første runde. Da fire kandidater gjensto, fordelte stemmene seg som følger:

Beijing 56, Toronto 22, Paris 18 og Istanbul 9.

Beijings seier kom sju år etter at de tapte på målstreken til Sydney. Den gang som nå fikk Beijing mange spørsmål om Kinas vandel i menneskerettighetsspørsmål.

- De fleste sosiale spørsmål i Kina, inkludert menneskerettighetene, er blitt bedre siden landet ble åpnet for resten av verden. Og vi er trygge på at dette vil fortsette å forbedre seg hvis vi får OL; ikke bare økonomien, men utdanning, helse og menneskerettigheter, svarte søkerkomiteens generalsekretær Wang Wei torsdag.

Toronto og Paris nådde altså ikke opp. Toronto markedsførte seg selv som den beste byen for utøverne, mens Paris la vekt på at de er hele verdens turistby.

Skuffelse i Toronto

- Makta i IOK ville ha Beijing. Nå må de leve med det, sier IOK-medlem for Canada, Paul Henderson, til Associated Press. - Jeg tror det var Beijings hele tida. Jeg tror Beijing måtte gjøre feil. Torontos innbyggere kan være stolte. De visste at oddsene var i mot dem....vi visste at Beijing var sterke, sier han.

Og Samaranch ødela festen for de frammøtte i Torontos gater. Fra en kjempeskjerm i sentrum sto de og veivet flaggene da avgjørelsen ble lest opp. De fikk gratis pannekaker til frokost og fra to scener underholdt musikere.

- Barna vil huske for alltid at jeg tok dem med her. Spesielt hvis vi vinner, sa Steven Cook til Associated Press. Han hadde tatt med sine to sønner og ene datter for å feire vinneren.

Det blir nå spekulert i at Toronto tapte stemmer fra afrikanske IOK-medlemmer på grunn av kontroversielle uttalelser fra borgermesteren i Toronto. Mel Lastman sa nylig at han fryktet å måtte møte på et OL-møte i Afrika.

- Jeg bare ser for meg å være i en kjele med kokende vann med alle disse innfødte dansende rundt meg, sa Lastman.

Afrikanske IOK-medlemmer tok disse uttalelsene opp under Torontos presentasjon i dag. Kanadierne hevdet da at Lastman hadde beklaget uttalelsene.

Osaka manglet sjel

«Skuffende», var den Japans utenriksminister Makiko Tanakas reaksjon da Beijing vant. Hun gratulerte Kina med seieren, sendte sine lykkeønskinger og tilbydte hjelp hvis det var ønsket.

Den japanske byen Osaka var ikke levnet store sjansen i kampen om sommerlekene i 2008. Allerede i juni forsvant sjansene da IOC tvilte på infrastrukturen i byen, melder Associated Press. Men Osaka gav ikke opp, men i dag var det slutt. Etter den første av stemmerundene i Moskva, forsvant byen ut med bare seks stemmer.

Hjemme i Japan mener mange at de tapte fordi Osakas søknad manglet følelser.

- Søknadsprosessen mistet kontakten med folket. Det er nødvendig å legge sjela i det, sa humoristen Kikusuimaru Kawachiya rett før avstemminga i dag.

Paris på sin side klarte ikke å overbevise medlemmene om at Europa fortjente tre OL på rad - etter vinter-OL i Torino i 2006 og sommer-OL i Aten 2004.

Tildelningen av 2008-OL er den første av to viktige avgjørelser IOK skal gjøre i Moskva. Mandag skal de finne Juan Antonio Samaranch' etterfølger.

<B>FEIRER:</B> Kineserne strømmet ut i gatene da beslutningen om at Beijing får arrangere OL ble kunngjort. <br>Alle foto: SCANPIX/REUTERS