OL trues av korrupsjonsavsløringene

NEW YORK (Dagbladet): OL-arrangørene i Salt Lake frykter at sponsorer vil trekke seg fra vinterlekene i 2002 etter at det er avslørt bestikkelser for flere millioner kroner til IOC-medlemmer som stemte på Salt Lake i 1995.

Mange frykter at lekene er satt i fare, og guvernøren i Utah, Mike Leavitt, har offentlig uttalt at korrupsjonen som nå er avslørt har gjort ham kvalm. Han frykter at sponsorer vil trekke seg og at nye sponsorer ikke vil komme.

At det i tillegg nå granskes om Salt Lakes OL-komité har brukt komiteens kredittkort for å skaffe IOC-medlemmer luksushorer, gjør ikke den moralske forargelsen mindre.

Mormonsk vrede

Salt Lake City er mormonenes hovedstad, og etter avsløringene vil den mektige og rike gruppen ha problemer med å støtte OL.

Avisa Salt Lake City ble i helga nedringt av opprørte borgere som ønsker vinterlekene dit pepperen gror.
- Det skal to til for å danse djevelens tango, skrev Los Angeles Times i en kommentar i helga, og IOC-veteranen Marc Hodlers beskyldninger om utbredt kjøp og salg av stemmer virker stadig mer sannsynlige.

Dyre gaver

Fredag trakk Frank Joklic seg som sjef i organisasjonskomiteen. Det samme gjorde hans nærmeste medarbeider Dave Johnson, selv om de ikke var direkte involvert i smøringen av IOC-medlemmer.

Joklic har langt på vei bekreftet at søkerkomiteen betalte ut 400000 dollar til IOC-medlemmer som fikk summer fra 5000 til 70000 dollar rett i lomma.
- Listen over utbetalinger er lang, sa Joklic. Det dreier seg om flere millioner kroner som er utbetalt til IOC-medlemmers familier for å gi dem stipender og utdannelse, dyre gaver, haglgevær, eiendomshandel med en profitt til en halv million kroner for et afrikansk IOC-medlem og nå også beskyldninger om bruk av luksushorer.

I øyeblikket mangler 250 millioner dollar (1,85 milliarder kroner) i sponsorpenger for at budsjettet på 1,4 milliarder dollar skal gå opp.

- Nå blir det uhyre vanskelig å finne nye sponsorer, sier økonomiansvarlig Dick Schultz i USAs OL-komité til New York Times.