Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-turister får ikke sitte på ramma

Klager på hull i gulvet.

(Dagbladet.no): Det er mye som skal stemme for å arrangere de perfekte olympiske leker. Arrangørene av sommerens OL i Beijing står nå bokstavelig talt overfor et doproblem.

De får nemlig stadig klager på at det er for mange toaletter av typen «hull i gulvet», som er relativt normalt i Asia. Særlig vestlige besøkende savner et dosete å sitte på.

Arrangørene har avviklet over 30 testarrangementer på OL-anleggene, og doene har vært blant de tingene de har fått mest klager på. I helga spilte baseball-klubbene San Diego Padres og Los Angeles Dodgers på den nye baseball-arenaen. Alle de mobile toalettene som ble satt opp var av «på huk»-typen.

Mange stiller do-spørsmål

- Vi har bedt arenaene om å forbedre dette, øke antallet sitte-toaletter, sier Yao Hui som er Beijing-arrangørenes mann for oppfølging av arenaene.

- Mange har stilt spørsmål ved toalettene, sier han til Associated Press.

Og det meste tyder på at de 500 000 ventede utenlandske OL-turistene kan begynne å øve seg på å huke seg ned over hullene i gulvet.

Yao sier nemlig at det vil bli vanskelig å endre hvert eneste toalett på de 37 OL-arenaene. Han sier at fokus vil ligge på å tilfredsstille tre grupper: utøverne, journalistene og OL-familien. Den siste gruppa er VIP-ene, ikke de vanlige tilskuerne.

PÅ HUK: Besøk på offentlige toaletter i Beijing er ikke nødvendigvis noen hygienisk nytelse. Trolig er renholdet bedre på OL-arenaene enn på dette bildet fra 2004, men fortsatt savner mange tilreisende setet på OL-doene. Foto: Greg Baker, AP/Scanpix
PÅ HUK: Besøk på offentlige toaletter i Beijing er ikke nødvendigvis noen hygienisk nytelse. Trolig er renholdet bedre på OL-arenaene enn på dette bildet fra 2004, men fortsatt savner mange tilreisende setet på OL-doene. Foto: Greg Baker, AP/Scanpix Vis mer

Varsler endringer

Og selv om kinesere flest er vant til å sitte på huk på toalettet, er det også stadig flere av dem som ønsker et godt dosete å sitte på.

Men med over en milliard kinesere, er det selvsagt mange toaletter som eventuelt må skiftes ut.

- Jeg tror OL vil være en flott anledning for oss til å fremskynde denne overgangen. Jeg tror situasjonen vil bli bedre og bedre, sier Yao Hui.

KOMPROMISS-DASS: Den malaysiske oppfinneren Yap Wang Han presenterte i 1999 toalettskåla der du både kan sitte på setet og på huk. Kanskje et alternativ for Beijing-OL?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media