OL-turneren dro rett fra Rio-OL til fadderuke: - Godt å kose seg litt

Like etter at Stian Skjerahaug (24) kom hjem fra OL i Rio, ventet et ny og annerledes hverdag som student i Oslo.

TURNER: Stian Skjerahaug ble Norges første OL-turner siden 2000 da han deltok i Rio-OL, men tok seg ikke videre fra kvalifiseringen til mangekamp. Foto: NTB Scanpix
TURNER: Stian Skjerahaug ble Norges første OL-turner siden 2000 da han deltok i Rio-OL, men tok seg ikke videre fra kvalifiseringen til mangekamp. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da Stian Skjerahaug var i Rio i sommer, ble han den første norske turneren i OL siden Flemming Solberg deltok i Sydney-OL for 16 år siden.

Skjerahaug deltok i kvalifiseringen i mangekamp, men kom ikke med blant de 24 første. Han endte på 32. plass, og kom seg derfor ikke til finale. Men Skjerahaug deppet ikke av den grunn.

- OL var en fantastisk opplevelse. Jeg begynner bare å smile når jeg tenker på det. Storkoste meg. Det var helt konge, som vi pleier å si i Stavanger, smiler Skjerahaug.

- Tror du det norske folk skjønner hvor stort det var at du kvalifiserte deg til OL?

- Til en viss grad. Det er vanskelig å få det til, og hvert fall vanskelig å hevde seg i toppen. Men det var uansett viktig at Norge fikk med en turner i OL.

Student

Rett etter Rio hadde Skjerahaug sett for seg en uke fri hjemme i Sola, men han var såpass langt inne i «OL-bobla» at han ikke tenkte på når skolestart var.

Skjerahaug fikk nemlig plass på Norges idrettshøgskole (NIH) fra og med denne høsten, og fant plutselig ut at det var studiestart rett etter at han kom hjem.

FORNØYD: Stian Skjerahaug var en fornøyd mann etter OL-prestasjonen. Foto: NTB scanpix
FORNØYD: Stian Skjerahaug var en fornøyd mann etter OL-prestasjonen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da jeg kom hjem var det sånn: «Hæ? Begynner vi på tirsdag?». Så jeg måtte bare flytte med en gang. Jeg hadde tenkt å ta en uke fri, men da tok jeg den ferieuka i fadderuka på NIH. Det var godt å kose seg litt der. Det er viktig for hodet. For at kroppen skal fungere, må hodet fungere, mener Skjerahaug.

- Sa du at du deltok i OL da du møtte de andre på NIH for første gang?

- Jeg prøver å la folk finne ut av det selv. Da klasseforstanderen vår ba alle reise seg og si navn, hvor du kommer fra og hvilken idrett du driver med, sa jeg: «Hei, jeg heter Stian, kommer fra Sola og driver med turn». På vei tilbake til setet mitt sa læreren: «Når du sier du driver med turn, hvilket nivå snakker vi om?» Jeg kunne ikke dy meg, så jeg svarte: «Jeg kom jo nettopp hjem fra Rio, da, så det er høyt nivå». Da gispet folk, sier Skjerahaug med et stort glis.

- Jeg vil ikke si at jeg er en person som vil vise seg frem. Men det er bare kult å få litt oppmerksomhet for noe jeg har trent for så lenge. Folk på skolen kommer bort og sier at de så meg i OL. Jeg ble litt overrakset over at så mange hadde fått det med seg. Etter hvert har det kommet bort damer også. Og det er jo det viktigste, smiler han.

Kombinasjonen av toppidrett og studier begynner det å bli noen år siden Skjerahaug holdt på med.

- Det er litt vanskelig. Jeg var veldig sliten i lår og legger i starten, for det er masse aktiviteter det første året når du studerer på NIH. Det er mer å gjøre på dagtid nå enn før, og det kan bli litt slitsomt, sier Skjerahaug.

Ville egentlig satse på fotball

Inntil han flyttet til Oslo i august, bodde Skjerahaug i Røyneberg, like ved Stavanger.

- Klubben i mitt hjerte er Stavanger Turnforening. De har villet satse på konkurranseturnere, selv om det ikke er det klubben tjener penger på. Stavanger Turnforening har lagt til rette for treningstider og betalte landslagsavgiften min da jeg begynte der.

- Jeg ville egentlig satse på fotball da jeg var yngre, men jeg begynte å vokse litt senere enn resten. Etter hvert ble turn mer og mer interessant. Det er ikke så ensforming, sier Skjerahaug.

Hyller eks-treneren

I tillegg til Stavanger Turnforening, melder Skjerahaug at hans tidligere trener, russeren Vyacheslav «Slava» Strokin, skal ha sin del av æren for at han har kommet seg dit han er i dag. Han trente Skjerahaug fra han var elleve år frem til OL.

- Jeg tror ikke jeg ville nådd OL uten «Slava». Det lønte seg å bli i Stavanger med ham. Samtidig var det på tide å begynne på noe her i Oslo, jeg følte nesten at jeg ble dummere av å ikke gjøre noe annet enn å turne, sier 24-åringen og smiler.

Skjerahaug sliter med en skade i skulderen nå, men har likevel satt seg nye mål for fremtiden.

- Første mål er å bli frisk. Deretter har jeg et mål om å bli topp 24 i VM oktober neste år. Der skal jeg være tilbake for fullt, sier Skjerahaug.

TRENER OG ELEV: Stian Skjerahaug  blir gratulert av trener Vyacheslav "Slava" Strokin under landsfinalen i turn i 2005, der Dagbladet var tilstede.  Foto: Erik Berglund
TRENER OG ELEV: Stian Skjerahaug blir gratulert av trener Vyacheslav "Slava" Strokin under landsfinalen i turn i 2005, der Dagbladet var tilstede. Foto: Erik Berglund Vis mer