Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- OL-utøvere som frykter zikavirus bør bli hjemme

Amerikanske friidrettstopper med klar beskjed.

TENKER SIKKERHET:  USAs idrettsstjerner har fått beskjed om at dersom de frykter å bli smittet av zikaviruset under OL i Rio de Janeiro, bør de bli værende hjemme. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
TENKER SIKKERHET: USAs idrettsstjerner har fått beskjed om at dersom de frykter å bli smittet av zikaviruset under OL i Rio de Janeiro, bør de bli værende hjemme. Foto: EPA/MARCELO SAYAO Vis mer

(Dagbladet): Zikaviruset rammer innbyggerne i blant annet Brasil bare et snaut halvår før sommer-OL i Rio de Janeiro.

Nå tar amerikansk idrett ekstra forhåndsregler i frykt for sikkerheten. Det er nyhetsbyrået Reuters som gjengir informasjon som Den amerikanske olympiske komité har formidlet til deres OL-utøvere.

Meldinga er: Utøvere som ikke er komfortable med å reise til Brasil-OL bør bli hjemme.

- Ikke dra Oppfordringen skal ha kommet under en konferanse nylig. USA, som historisk sett er en medaljegrossist, stiller med en rekke gullfavoritter også i sommerens store mesterskap.

Donald Anthony, president i det amerikanske fekteforbundet, forteller følgende om toppledernes utspill:

- Spesielt kvinner som kan være gravide, eller som skal bli det i framtida, kan vurdere om de skal dra til OL eller ikke. Da bør de kanskje heller la være, sier Anthony.

- Ingen bør dra hvis de føler dette kan påvirke dem, sier Anthony videre.

Det var lederen for Den amerikanske olympiske komité (USOC), Alan Ashley, som ledet konferansen der alle forbundslederne var samlet.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, forteller til Dagbladet at den norske troppen tar det hele med stor ro.

- Vi har ikke mottatt noen tilbakemeldinger fra verken utøvere eller andre som skal til Rio-OL om at de føler seg utrygge. Vi følger de beskjedene vi får fra helseapparatet og stoler på de, sier Nilsen til Dagbladet.

- Alvorlig I forrige uke ba Brasils presidentkontor gravide holde seg unna sommerens OL i Rio de Janeiro på grunn av risikoen for å bli smittet av zikavirus, ifølge NTB.

- Risikoen, som jeg mener er alvorlig, gjelder gravide kvinner. Det er helt klart ikke tilrådelig for dere å reise til OL, sier Jaques Wagner, som er stabssjef for president Dilma Rousseff. Det er mistanke om at viruset kan forårsake fosterskader og at barn fødes med misdannelser.

Rådet fra presidentens kontor kom etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at viruset utgjør en global folkehelsekrise.

Zikaviruset er spesielt farlig for gravide kvinner da viruset kan skade utviklingen av fosteret. Viruset spres via myggarten aedes. Det er foreløpig ingen vaksine mot sykdommen.

Olympiatoppens lege Thomas Torgalsen har uttalt følgende om zikaviruset til NTB:

- Vi vil ikke komme med noen advarsel ut over det som har stått i mediene. Viruset har et forløp som en mild influensa, så det handler mest om å beskytte seg generelt, sa Torgalsen til NTB, og la til for halvannen uke siden.

- Vi ser at OL kan bli en helseutfordring, slik det gjerne blir når en stor tropp reiser ut. Zikaviruset er ingen stor bekymring, men vi forbereder oss godt.