Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-utøvere til angrep mot russerne ei uke før OL

Har fått nok av anti-homolov.

 HAR FÅTT NOK  52 tidligere og nåværende OL-utøverne går til kamp mot Russlands homolov. Foto: NTB Scanpix
HAR FÅTT NOK 52 tidligere og nåværende OL-utøverne går til kamp mot Russlands homolov. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russiske myndigheter har fått hard kritikk etter at landet vedtok en lov mot homoseksuell propaganda.

Loven skapte reaksjoner over hele verden da den ble vedtatt i det russiske parlamentet Dumaen 25. januar i fjor. Loven forbyr all omtale av homoseksualitet, og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

Denne loven har ført til at flere har tatt til orde for å boikotte OL i Sotsji som starter 7. februar. Russlands president, Vladimir Putin, uttalte på sin side at homofile utøvere kan føle seg helt trygge under mesterskapet.

- Vi vil ikke forby noe og ikke arrestere noen. Det er grunnen til at du kan føle deg trygg her og der, men vær så snill, la barna våre være i fred, skal Putin ha sagt ifølge CNN.

Aksjon Sitater som dette har selvfølgelig ikke falt i god jord. Nå har en gruppe på over 50 nye og gamle olympiske utøvere gått sammen og krever at russiske myndigheter snur i saken, skriver The Guardian.

Blant de 52 utøverne (full liste i høyremargen) er det flere olympiske medaljevinnere. Tolv av utøverne konkurrerer i Sotsji.

Gruppa retter også et angrep til den olympiske komitè (IOC) og store sponsorer for at de ikke gjør mer i kampen mot loven.

- Som utøver og som amerikaner, tror jeg på likestilling og en mulighet for alle. Jeg forsto at jeg måtte stå opp for kampen. Vårt oppdrag er å støtte utøvere så de tør å være seg selv, sier den amerikanske roeren (gull i London-OL) Esther Lofgren.

Hun får støtte av Nicky Symmonds:

- I Russland så jeg homoseksuelle som ble dyttet på gata når de viste sin kjærlighet. Det plaget meg, sier hun til The Guardian.

De involvert i kampanjen hevder at den nye loven gjør det enklere å angripe homoseksuelle.

Fritt fram Gruppa har fått bred støtte av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. Det begynner å bli et gedigent press på de russiske arrangørene.

I forrige uke arrangerte Amnesty International en demonstasjonen utenfor den russiske ambassaden i London. Flere er overrasket over at det ikke er blitt tatt hardere grep mot arrangørene.

- De vil bare dekke over historien, og har vært totalt uvillige til å forandre loven. IOC fikk til forandringer både i Beijing-OL og London-OL, men har ikke gjort noe nå, sier Andre Banks, grunnlegger av All Out.

Så gjenstår det å se om russiske myndigheter lar seg påvirke av utøvernes aksjon.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!