KNUST: Bethany Woodward føler at hun nå kan gå videre med ren samvittighet etter at hun ga fra seg én medalje. Foto: Tom Page/Flickr/<a href="LENKA">Creative Commons</a>.
KNUST: Bethany Woodward føler at hun nå kan gå videre med ren samvittighet etter at hun ga fra seg én medalje. Foto: Tom Page/Flickr/Creative Commons.Vis mer

Klassifisering i Paralympics

OL-utøveren gir fra seg medalje på grunn av dårlig samvittighet: - Jeg var utrøstelig

Bethany Woodward mener én utøver på stafettlaget hennes hadde en urettferdig fordel. - Klassifisering er ikke følelser, sier Cato Zahl Pedersen.

(Dagbladet): - Jeg var utrøstelig. Jeg føler vi vant en medalje som jeg ikke følte var legitim. Jeg vil ikke ha medaljen lenger. Nå kan jeg gå videre med ren samvittighet.

Det forteller britiske Bethany Woodward (24) i BBCs dokumentarprogram File on 4.

I episoden «Paralympics Sport–Fair Play?» retter programmet søkelyset mot klassifisering innenfor Paralympics.

I den anledning forteller Woodward at hun har besluttet å gi fra seg en medalje da hun følte en av lagkameratene hennes hadde en urettferdig fordel under en stafett.

- Ikke et problem

I BBC-dokumentaren navngis ikke personen som Woodward mener hadde en fordel da det ikke finnes beviser for at utøveren har gjort noe galt.

Derfor går de heller ikke inn på hvilken medalje det er som Woodward gir fra seg.

- I London 2012 var det ingen i min klasse som jeg ikke mente burde vært der, men plutselig begynte klasser å åpne seg. Det var som en snøball, en haug av mennesker kom inn, men det var ikke mulig å si: «Vent nå, dette er ikke riktig?», sier Woodward, som seinere forlot idretten.

I dokumentaren forteller anonyme klassifisører om fusking med vurderingsgrunnlaget for klassifiseringen.

Eksempler er teiping av armer for å senke rekkevidda, kalde dusjer for å virke stivere, operasjoner for å forkorte lemmer, samt trenere innenfor idretten, som burde vært inhabile, men som likevel vurderer klassifiseringene.

Saken fortsetter under bildet.

KRITISK: Cato Zahl Pedersen er uenig i at fusking i klassifisering er et problem for idretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Cato Zahl Pedersen er uenig i at fusking i klassifisering er et problem for idretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Klassifisering er ikke følelser

Cato Zahl Pedersen (58), Olympiatoppens leder for funksjonshemmede og Paralympics-troppen, hadde ikke gitt bort medaljen hvis han var i Woodwards situasjon.

- Klassifiseringene gis av en objektiv komité, med et bredt fagpersonell. For meg er ikke klassifisering følelser, sier Zahl Pedersen til Dagbladet

- Det vil alltid være et mindretall som forsøker å lure regler og det vil alltid være noen problemstillinger, men dette er ikke et problem. Vi snakker om titusenvis av utøvere her, sier Zahl Pedersen, og legger til at systemet er konstant under utvikling.

Denne uka er han på konferansen VISTA 2017 i Toronto. Der er klassifisering blant temaene.

Saken fortsetter under lenken.

- Svekkelsene kan variere

Klassifiseringssystemet fordeler utøvere i grupper avhengig av deres grad av svekkelse for å sikre rettferdig konkurranse. International Paralympics Committee (IPC) er ansvarlig for alle internasjonale utøvere.

Zahl Pedersen forteller at blant disse gruppene finner man utøvere som ikke er statisk svekket–det vil si at graden av svekkelse kan variere.

Hvis en utøver yter bedre eller verre, kan klassifiseringen endres så lenge endringen ikke skyldes sportslige årsaker.

- I Woodwards tilfelle er det cerebral parese. Det er ikke så entydig, forteller Zahl Pedersen.

Zahl Pedersen opplever ikke at fusking med klassifiseringer er et problem–verken blant egne utøvere eller konkurrenter. Han legger også til at man har retten til å klage ved mistanker.

- Jeg ville tenkt meg godt om før jeg ga fra meg en medalje, men hun vil kanskje belyse det hun ser på som et problem, sier Zahl Pedersen, og beskriver Woodwards beslutning som «en rar reaksjon».

Ber om organisasjon lik WADA

Svenske Peter Eriksson, sjef for det britiske Paralympics-laget under lekene i London i 2012, mener klassifisering burde gis av en uavhengig organisasjon i likhet med hvordan WADA takler doping innen sport.

- Juksere innen klassifisering bør få de samme straffene vi har for dopingbrudd, og da må du ha virkelig gode beviser for å være sikker på at det har skjedd. Med en uavhengig organisasjon tror jeg det ville blitt færre mistenkelige klassifiseringer, sier Eriksson til BBC.

Det forslaget støtter Zahl Pedersen.

- Det er hensiktsmessig. Det blir jo flere og flere typer funksjonshemninger. Svekkelsene er ikke alltid synlige.

PS: Cato Zahl Pedersen vant 13 gull og ett sølv i fire forskjellige Paralympics, i langrenn, alpint og friidrett