UTESTENGT I TO ÅR: Maria Sjarapova drømte om å delta i OL i Rio de Janeiro. Nå blir hun utestengt helt til 2018. Foto: REUTERS/John French/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
UTESTENGT I TO ÅR: Maria Sjarapova drømte om å delta i OL i Rio de Janeiro. Nå blir hun utestengt helt til 2018. Foto: REUTERS/John French/File Photo TPX IMAGES OF THE DAYVis mer

OL-uttatte Sjarapova utestengt i to år: - Jeg kan ikke akseptere dette

Dommen er klar. OL-drømmen er knust, men den russiske tennisstjerna nekter å godta en så lang utestengelse.

(Dagbladet): Tennisstjerna Maria Sjarapova (29) utestenges i to år fra idretten, melder ITF Tennis.

Fredag kl. 17.00 ble dommen offentliggjort og begrunnet gjennom en 33 sider lang rapport. Den russiske stjernas utestengelse regnes fra og med 26. januar 2016 og varer altså i to år. Dermed ryker drømmen om å delta i OL i Rio de Janeiro.

I mars opplyste den tidligere verdenseneren at hun testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar.

- Jeg kan ikke godta en utestengelse på to år Til tross for den positive dopingtesten ble Sjarapova inkludert i den russiske troppen til OL i Rio de Janeiro. Russerne håpte at tennisstjerna ville bli frikjent til sommerlekene.

Det kan de nå glemme. OL-drømmen er knust for Sjarapova, som likevel vil anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Det avslører hun på sin Facebook-side.

Hun nekter å godta dommen.

- ITF har konkludert at jeg ikke brøt antidopingregelverk med hensikt og at det ikke var for å forbedre prestasjonene. Derfor kan jeg ikke akseptere en utestengelse på to år, skriver tennisstjerna.

- Jeg vil derfor anke avgjørelsen. Jeg har savnet å spille tennis og jeg har savnet mine fantastiske fans, som er de beste og mest lojale supporterne i hele verden. Jeg har lest brevene deres. Jeg har lest all støtten jeg har fått i sosiale medier. Jeg vil stå for det jeg tror på og vil derfor kjempe meg tilbake til tennisbana så fort som mulig, forteller Sjarapova.

29-åringen er kritisk til ITFs fremgangsmåte.

- Det har blitt brukt utrolig mye tid og ressurser på å bevise at jeg med vilje brøt antidoping-reglene, men tribunalet konkluderte med at jeg ikke gjorde det med vilje.

Forklaringen Sjarapova har en innholdsrike karriere å se tilbake på. Allerede som 18-åring ble hun nummer én i verden, en posisjon hun seinere har hatt ytterligere fire ganger. 

Det russiske tennisesset har i tillegg vunnet fem Grand Slam-turneringer og kunnet juble for 26 andre titler. Samtidig har hun slitt med store skadeproblemer over lang tid.

Det er også grunnen hun oppgir til at hun startet med medisinen som inneholdt det nå forbudte stoffet.

- Jeg vil fortelle dere at jeg har blitt tatt for doping. Jeg har gjort en feil. Jeg har tatt en medisin i flere år, men i et brev jeg fikk fra Det internasjonale tennisforbundet for noen dager siden fikk jeg vite at den inneholder meldonium. Det er viktig for meg at dere forstår at jeg har tatt denne medisinen i ti år. Det er først fra 1. januar meldonium ble ulovlig, noe jeg ikke visste, sa Sjarapova i mars.

Slo tilbake På sin egen Facebook-side slo Sjarapova kraftig tilbake mot kritikken etter den positive dopingprøven.

- Det ble hevdet at jeg ble advart fem ganger om at jeg kunne bli utestengt fordi jeg tok denne medisinen. Det er ikke riktig. Det har aldri skjedd. Det er en forvrengning av det som faktisk ble meddelt. Jeg unnskylder ikke at jeg ikke visste at stoffet var ført opp på dopinglista, jeg har allerede opplyst at jeg 22. desember mottok en e-post der den endringen gikk fram. Jeg skulle ha tatt mer hensyn til den. Men disse andre meldingene? De var godt gjemt - i nyhetsbrev, på nettsider, i brosjyrer, hevder Sjarapova.

- For å få med meg disse «advarslene» måtte jeg lest e-poster der emnefeltet indikerte helt andre temaer, jeg måtte ha lest på nettsider, tastet inn brukernavn og passord, klikket og lett, klikket og lett, klikket og lett. Kanskje vil noen journalister kalle dette advarsler, men de fleste vanlige folk vil si at informasjonen var for vanskelig tilgjengelig.

KNUST DRØM: Maria Sjarapova er tatt ut til OL i Rio de Janeiro, men den drømmen kan hun nå glemme etter at hun i dag ble utestengt i to år etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar. Foto: NTB Scanpix
KNUST DRØM: Maria Sjarapova er tatt ut til OL i Rio de Janeiro, men den drømmen kan hun nå glemme etter at hun i dag ble utestengt i to år etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.