OL i Beijing:

OL-varsko: Ørkensand og ekstremvær

Ekstremvær, kulde og ørkensand er noe av det utøverne har i vente på 1800 meters høyde under Kina-OL. Løypene har de så langt bare sett på videobilder tatt av en snøscooter, forteller skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

STORT SPØRSMÅLSTEGN: Ingen av OL-utøverne har vært i Kina og prøvd ut OL-løypene. Likevel gjør de alt de kan for å forberede seg på det ukjente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORT SPØRSMÅLSTEGN: Ingen av OL-utøverne har vært i Kina og prøvd ut OL-løypene. Likevel gjør de alt de kan for å forberede seg på det ukjente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er jo ikke helt sikre på hva som venter oss, sier Ingrid Landmark Tandrevold til Dagbladet.

Prøve-OL, som etter planen skulle gått etter VM i slovenske Pokljuka i år, ble utsatt på grunn av coronapandemien.

Dermed har ingen av utøverne fysisk gått i OL-løypene. De har heller ikke fått kjenne på vær- og vindforholdene i Kina.

Værdataen viser en minimumstemperatur på 12 kalde. Under selve konkurransene er det en grense på minus 18, for å kunne konkurrere.

Noe som imidlertid kan hjelpe skiskytterne er at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har fått OL-arrangøren til å filme løypetraseene med en snøscooter.

Men ikke uten utfordringer.

- De kjørte såpass mye feil at det var vanskelig å finne ut av det. Men vi har i hvert fall klippet det sammen og redigert bort de delene som ikke var relevant. Vi har fått klippet sammen en video fra de ulike løypene som de skal gå, slik at utøverne kan sitte hjemme, eller bruke de når de trener på en løpemølle, sier utviklingssjef i skiskytterforbundet, Harri Luchsinger.

- Kommer til å prege OL

Utviklingssjefen forteller videre at de også har fått kartdata, som de igjen har utviklet til 3D-bilder. Slik at totalt sett, vet de mye om løypene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.