OL i Beijing:

OL-varsko: Ørkensand og ekstremvær

Ekstremvær, kulde og ørkensand er noe av det utøverne har i vente på 1800 meters høyde under Kina-OL. Løypene har de så langt bare sett på videobilder tatt av en snøscooter, forteller skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

STORT SPØRSMÅLSTEGN: Ingen av OL-utøverne har vært i Kina og prøvd ut OL-løypene. Likevel gjør de alt de kan for å forberede seg på det ukjente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORT SPØRSMÅLSTEGN: Ingen av OL-utøverne har vært i Kina og prøvd ut OL-løypene. Likevel gjør de alt de kan for å forberede seg på det ukjente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi er jo ikke helt sikre på hva som venter oss, sier Ingrid Landmark Tandrevold til Dagbladet.

Prøve-OL, som etter planen skulle gått etter VM i slovenske Pokljuka i år, ble utsatt på grunn av coronapandemien.

Dermed har ingen av utøverne fysisk gått i OL-løypene. De har heller ikke fått kjenne på vær- og vindforholdene i Kina.

Værdataen viser en minimumstemperatur på 12 kalde. Under selve konkurransene er det en grense på minus 18, for å kunne konkurrere.

Noe som imidlertid kan hjelpe skiskytterne er at det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har fått OL-arrangøren til å filme løypetraseene med en snøscooter.

VIND: Vindkanon skal sikre norsk OL-gull i Beijing. Video: Særsland / Skiskytterfobundet. Vis mer

Men ikke uten utfordringer.

- De kjørte såpass mye feil at det var vanskelig å finne ut av det. Men vi har i hvert fall klippet det sammen og redigert bort de delene som ikke var relevant. Vi har fått klippet sammen en video fra de ulike løypene som de skal gå, slik at utøverne kan sitte hjemme, eller bruke de når de trener på en løpemølle, sier utviklingssjef i skiskytterforbundet, Harri Luchsinger.

- Kommer til å prege OL

Utviklingssjefen forteller videre at de også har fått kartdata, som de igjen har utviklet til 3D-bilder. Slik at totalt sett, vet de mye om løypene.

Vær- og vindforhold derimot, kan de ikke gjøre så mye med, påpeker Ingrid Landmark Tandrevold. Hun tror det viktigste blir å innstille seg på at sesongen ikke skal la seg definere av et ett eneste OL-renn.

FORBEREDT: Ingrid Landmark Tandrevold og resten av skiskytterne har blant annet øvd seg på å skyte i vind, ved hjelp av en vindmølle. Foto: Berit Roald / NTB
FORBEREDT: Ingrid Landmark Tandrevold og resten av skiskytterne har blant annet øvd seg på å skyte i vind, ved hjelp av en vindmølle. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Hvis man da kommer inn på skyting på eksempelvis sprinten, som du har sett for deg er det store rennet for sesongen og du får elendige vindforhold, så blir det på en måte veldig vanskelig.

- Men det er en del av det å drive utendørsidrett, og skiskyting er en idrett som kan bli veldig påvirket av vind- og værforhold. Jeg tror det kommer til å prege OL og våre konkurranser.

Ifølge skiskytteresset blir nøkkelen å stille best mulig forberedt. Man må ha trent på å skyte med tjukke hansker. Ha en teknikk som passer til tråe forhold. Og man må kunne skyte i vind, understreker hun.

- Men når det er sagt er det ikke alltid like morsomt å gå konkurranser når det er urettferdige forhold, men mindre man har veldig flaks selv, sier hun.

VINDMØLLEPROSJEKT: Sportssjef Per Arne Botnan skrur opp vinden slik at også kvinnelandslagstrener Patrick Oberegger får prøvd seg i estimert OL-vind.
VINDMØLLEPROSJEKT: Sportssjef Per Arne Botnan skrur opp vinden slik at også kvinnelandslagstrener Patrick Oberegger får prøvd seg i estimert OL-vind. Vis mer

- Vi er vant til å se deg med buff, kommer du til å pakke noen ekstra den turen her?

- Jeg er god til å la forfengeligheten vike for å holde seg varm. Det skal jeg takle. Det er ikke sikkert man kjenner meg igjen ute i løypa der, hvis man har på seg kuldeteip, buff og balaklava.

Skiskytterarenaen, som også er stadion for alle nordiske grener, ligger i Zhangjiakou, 20 mil nordvest for Beijing og på 1700 meters høyde.

Et område som også er svært vindutsatt.

- Frykter et ekstremt klima

Langrennssjef Espen Bjervig forteller til Dagbladet at løypeprofilene ikke er noe de frykter. Ingen har vært der og alle stiller likt når de kommer ned, understreker han.

INGEN AKILLESHÆLER: Langrennssjef Espen Bjervig kan fortelle at langrennslandslaget frykter ekstremt klima. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
INGEN AKILLESHÆLER: Langrennssjef Espen Bjervig kan fortelle at langrennslandslaget frykter ekstremt klima. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Det som imidlertid kan bli utfordrende er høyden, kulda og tørrluft. Men det er ikke kulda på konkurransedagene langrennssjefen frykter mest.

- Vi har vært i kontakt med vår utstyrsleverandør Bjørn Dæhlie, som skal sikre at løperne er godt kledd for værforholdene både før og etter konkurranser, sier Bjervig.

OL-OMRÅDET: Bildet viser Zhangjiakou-området som er vertskap for langrenn, skihopping, kombinert, skiskyting, snøbrett og freestyle. Yanqing-området er vertskap for aking, bobsleigh og alpint. Foto: NASA Shuttle Radar Topography Mission
OL-OMRÅDET: Bildet viser Zhangjiakou-området som er vertskap for langrenn, skihopping, kombinert, skiskyting, snøbrett og freestyle. Yanqing-området er vertskap for aking, bobsleigh og alpint. Foto: NASA Shuttle Radar Topography Mission Vis mer

En annen utfordring er om det blir kunst- eller natursnø. Zhangjiakou ligger nemlig nært Gobi-ørkenen og det kan komme drev av sand, påpeker Bjervig.

- Helt konkret frykter vi et ekstremt klima. Men vi har ingen akilleshæler, sier Bjervig.

- Mange spørsmål

- Vi har også hørt om denne sanden. Det er klart at ski, snø og sand er en dårlig kombinasjon. Det er det ingen tvil om. Det blåser plutselig inn, og det kan blåse opp fort og bringe mye sand inn. Jeg kan liksom bare forestille meg det. Det eneste jeg kan håpe er at det ikke blir ulike forhold. Det hadde blitt veldig trist, sier sportssjef for alpint, Claus Ryste.

KULDESJOKK: Sportssjef for alping Claus Ryste mener kulda blir det mest utfordrende for alpinistene. Foto: Torstein Bøe / NTB
KULDESJOKK: Sportssjef for alping Claus Ryste mener kulda blir det mest utfordrende for alpinistene. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Er det litt sand på toppen så går det an å skli bort og vi kjører stort sett på is, ikke sant. Så det er mye spørsmål ja. Det kan jo bli en ekstra utfordring. Men der har vi ikke noen andre tiltak enn å forholde oss til det som er der, påpeker han.

Ryste påpeker at skifabrikkene nok er litt skeptiske, for at både stein og sand kan ødelegge skiene.

- La oss si at en utøver kjører på en stein og vi er vant til å kjøre på is, så har vi ikke feste lenger. Da er det løpet ødelagt. Det ville vært veldig trist, sier Ryste.

Når det kommer til kulde tar alpinistene med seg erfaringer fra OL i Pyeongchang, der det også var ekstremt kaldt første uka av mesterskapet, påpeker Ryste. Og fordi OL starter allerede når alpinistene har gjennomført flere antall verdenscuprunder, lettet cargo-flyet med ullpledd, treningsutstyr og vafler fra Oslo Lufthavn allerede for ei uke siden.

De olympiske leker går av stabelen i Beijing 4. februar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer