- OL-velgerne vet ikke hva de stemmer om

Ifølge undersøkelse.

NYTT EVENTYR? Her er Therese Johaug og Marit Bjørgen på vei mot henholdsvis gull og sølv under tremila i Oslo-VM i 2011. I dag stemmer Oslos befolkning på om de ønsker seg et OL i hovedstaden i 2022. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
NYTT EVENTYR? Her er Therese Johaug og Marit Bjørgen på vei mot henholdsvis gull og sølv under tremila i Oslo-VM i 2011. I dag stemmer Oslos befolkning på om de ønsker seg et OL i hovedstaden i 2022. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I forbindelse med dagens stortingsvalg stemmer også innbyggerne i Oslo for om de ønsker seg vinter-OL i hovedstaden i 2022.

Valget er riktignok bare rådgivende. For at OL-ilden nok en gang skal kunne tennes i Norge er det riktignok en rekke steg igjen (se faktaboks).

Følelsene i debatten opp mot dagens folkeavstemning har vært sterke. Spørreundersøkelsene har lenge vært negative sett med ja-øyne, men den trenden har snudd de siste par ukene - sannsynligvis fordi det er kommet mer informasjon om hva man faktisk sier ja eller nei til.

- Halvparten usikre I en undersøkelse utført av Coxit PR blant personer som har forhåndsstemt i Oslo, kommer det imidlertid fram at 44,5 prosent av de spurte ikke mener å ha fått nok informasjon rundt OL-valget.
 
- Det er bekymringsfullt at nesten halvparten av de som faktisk stemmer sier at de ikke har fått nok informasjon om OL-valget. Når det gjennomføres en folkeavstemming om noe som angår så mange, og som vekker store emosjonelle krefter på begge sider, så holder det ikke at bare litt over halvparten sier at de har fått tilstrekkelig informasjon, sier Magnus Brøyn, byråleder i Coxit PR.
 
I undersøkelsen kommer det også fram at én av åtte blant de spurte ikke engang visste at det var et OL-valg for Oslo-borgere, før de stemte.
 
- Det er et stort paradoks, ettersom undersøkelsen er utført rett utenfor stemmelokalene, umiddelbart etter at personene har avlagt sin forhåndsstemme, sier Brøyn, og legger til:

- At én av åtte ikke visste at det skulle stemmes ja eller nei til OL bekrefter at kommunikasjonen har vært for dårlig i forkant av dette valget. Man kan jo bare tenke seg hvilke utslag det hadde gitt dersom hele én av åtte ikke visste at det skulle være Stortingsvalg, sier kommunikasjonseksperten.

- Ikke en valgkampvirksomhet Generalsekretær i Norges idrettsforbund (NIF), Inge Andersen, ønsker ikke å kommentere undersøkelsen spesielt, men sier dette om kommunikasjonen generelt:

- Jeg leder en organisasjon hvor kjernevirksomheten er å drive aktivitet, tilrettelegge frivillighet og drive kompetanseutvikling av trenere og ledere. Jeg er ikke generalsekretær for en organisasjon som er blitt etablert for valgkampvirksomhet. NIF har begrensede ressurser, og vi har beveget oss inn på en banehalvdel som vi normalt ikke er på. Både vi, det offentlige og media får se dette i det perspektivet. Når det er sagt, så skal vi evaluere den jobben vi har gjort i dagene som kommer, sier Andersen til Dagbladet.

- Fordel for nei-siden Magnus Brøyn i Coxit PR peker på at uvissheten rundt folkeavstemmingen gir nei-siden en fordel.

- Det er ikke tvil om at den manglende evnen til å nå ut kommunikasjonsmessig først og fremt kommer nei-siden til gode. I dette tilfellet er det nemlig betydelig enklere å si nei, dersom man ikke oppfatter at informasjonen rundt OL-valget har vært god nok. Det er jo ikke slik at vi gjennomfører OL-valg regelmessig her til lands, og derfor må ja-siden spesielt ta dette på alvor, ettersom dette tyder på at de ikke har vært flinke nok i sin kommunikasjon, sier Brøyn.

• Hvis du er folkeregistrert i Oslo og ikke har rukket å stemme i stortingsvalget og i OL-avstemmingen, har du fortsatt sjansen. Valglokalene i hovedstaden er åpne til klokka 21 i kveld.

• Undersøkelsen er utført blant 104 nordmenn som har forhåndsstemt ved valglokalene på Rådhuset og Egertorget i Oslo. Coxit PR hevder at undersøkelsen er mer reell enn en vanlig spørreundersøkelse ettersom den er utført blant respondenter som akkurat har forhåndsstemt - siden de da har rukket å tenke på valget de skal ta.

SKEPTISK: Magnus Brøyn, byråleder i Coxit PR, mener informasjonen rundt OL-avstemmingen har vært for dårlig.
SKEPTISK: Magnus Brøyn, byråleder i Coxit PR, mener informasjonen rundt OL-avstemmingen har vært for dårlig. Vis mer
EVALUERER SEINERE: Generalsekretær  i idrettsforbundet, Inge Andersen, ønsker ikke å kommentere idrettens evne til å informere Oslos befolkning om OL-valget før i dagene som kommer. Foto: Morten Holm / Scanpix
EVALUERER SEINERE: Generalsekretær i idrettsforbundet, Inge Andersen, ønsker ikke å kommentere idrettens evne til å informere Oslos befolkning om OL-valget før i dagene som kommer. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer