Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Noriaki Kasai tar grep mot kulden i OL

OL-veteran Kasai frykter ekstrem kulde i Pyeonchang

Den japanske hopperen Noriaki Kasai (45) gruer seg til fredagens åpningsseremoni i Pyeongchang. Det kan gå mot det kaldeste OL noensinne.

KALDT: Noriaki Kasai frykter kulden under OL i Pyeongchang. Temperaturen kan synke ned mot 20 minusgrader i OL-landsbyen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
KALDT: Noriaki Kasai frykter kulden under OL i Pyeongchang. Temperaturen kan synke ned mot 20 minusgrader i OL-landsbyen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var offisielt minus elleve grader i Lysgårdsbakken da man åpnet OL på Lillehammer i 1994. Det var for øvrig Kasais annet OL. I hans åttende OL i Pyeongchang er det ventet enda kaldere vær, helt ned mot minus 20 effektive grader.

– Det verste blir åpningsseremonien. Jeg må stappe varmestaver over hele kroppen for å klare meg igjennom den, sier Noriaki Kasai til nyhetsbyrået AFP.

Denne uken har flere deltakere, funksjonærer og journalister ankommet OL, og alle blir sjokkerte av samme sak – den bitende kulden.

Isende vind

På olympiastadion, som ikke har tak, frykter man at temperaturen kan synke ned mot 20 grader. Minusgradene sammen med en isende nordavind gjør at OL kan bli det kaldeste hittil, og man er spesielt urolig med tanke på åpningsseremonien.

Jin Cheong-hin som hjelper de nyankomne med vesker står og hutrer og stamper med føttene. Han mangler både lue og hansker. En tabbe som gjør at man etter kort tid merker at det er 15 blå. Fingrene fryser rakst til og det blir smertefullt.

- Kanskje jeg dør av kulden her i dag, sier han og ler.

- Det er virkelig kjempekaldt og man må ha på seg mye mer klær enn han har.

Tirsdag er det ventet enda kaldere vær med en nordavind på tre-fire sekund meter utgjør 15 minus som er effektive minus 22.

Ber folk være hjemme

Det er ikke bare arrangørene som frykter kulden. Legene for den italienske toppen tar ingen sjanser og har beordret trenere og andre med hjerteproblemer eller diabetes om å droppe åpningen og bli hjemme. Til og med utøvere fra kjøligere breddegrader, som OL-veteran Kasai, er bekymret.

Den nye OL-stadion rommer opp mot 35.000 tilskuere og ifølge nyhetsbyrået Reuters har man allerede fått merke kulden. I november ble seks personer rammet av hypotermi (kraftig nedkjøling) i forbindelse med en konsert. Derfor finnes det planer for blant annet å sette opp mer vindbeskyttelse for at tilskuerne skal holde varmen, samt å dele ut tepper og jakker.

Det mest sannsynlige scenarioet under lekene, hvis man ser historisk på februarværet i OL-området, skal temperaturen ligge på minus fem grader og sjansen for sol er store.

- Middeltemperaturen er 4,8 grader, ganske perfekte forhold, sier Deliang Chen, professor i meteorologi ved universitetet i Göteborg.

Samtidig kan det være store variasjoner i området hvor OL fra 9.–25. februar arrangeres.

- Det kan være så varmt som 16 plussgrader der borte. På den andre siden kan det også blir kaldere enn minus 20. En gang skal det være målt minus 27,6 grader, sier Chen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!