- OL-vinnere var dopet

Flere gullvinnere under OL i Salt Lake City var dopet. Det hevder den finske professoren Tapio Videman overfor Adresseavisen.

- Flere av gullvinnerne under OL i Salt Lake City burde vært tatt for doping framfor å bli feiret med fyrverkeri. Jeg følte meg bundet på hender og føtter av systemet og fikk ikke gjort det som var nødvendig for å avsløre dem, sier professoren til avisa.

Han hadde et medisinsk ansvar både under OL sist vinter og i ski-VM i Lahtis i 2001. Begge mesterskapene fikk en lite ærerik dopinghistorie.

- Jeg følte meg dolket i ryggen av mine egne landsmenn etter ski-VM i 2001. Og etter OL i Salt Lake City hadde jeg fått nok av manglende gjennomslag for dopingarbeidet i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Jeg orket ikke mer, sier Videman.

Finnen er nå ute av alt antidopingarbeid.

- I Salt Lake City var opplegget for dopingkontrollene ikke verd papiret det var skrevet på. Jeg var rystet over hvor lett det var å omgå kontrollene, og hvor lemfeldig prøvene ble fulgt opp. Men jeg kunne lite gjøre, sier Videman.

Han foreleste i helgen på den årlige idrettsmedisinske kongressen i Trondheim, og i nærmere 40 år har professoren vært en pådriver i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og i IOK. Han har, blant annet, jobbet tett sammen med Inggard Lereim og Jim Stray-Gundersen.

(NTB)