OL-vinneren vant tidenes jevneste maraton

EDMONTON (Dagbladet): Fjorårets OL-vinner Gezahegne Abera (23) hadde mest krefter på oppløpssida. Derfor vant etioperen i natt gull i tidenes jevneste maratonløp for herrer i VM og OL. Simon Biwott (31) fra Kenya fulgte ham helt til mållinja.

Fjørlette Abera (168 cm/57 kilo) løp for livet, og fikk gull i belønning med tida 2.12,42. I hælene hans fulgte Biwott inn til 2.12.43. På 32 maratonløp i OL og VM siden grekeren Spyridon Louis vant på hjemmebane i Athen i 1896 med tida 2.58,50 har differansen mellom gull og sølv aldri vært mindre enn i går. Nærmest kommer sørafrikanske Josia Thugwanes seier med tre sekunder (2.12.36) over koreanske Lee Bong-Ju i OL i Atlanta i 1996. Det er også det eneste maratonløpet til nå der to løpere har kjempet om gullet nesten til målstreken.

I natt kjempet Abera og Biwott (rangert som verdens åttende beste maratonløper i fjor) til siste centimeter. Jubelen var enorm fra de rundt 60 000 på tribunene da Abera og Biwott akkompagnert av taktfaste trommelyder dukket opp gjennom maratonporten side om side til 300 meters innspurt i VMs første øvelse.

Med langt lettere steg enn Biwott kjempet Abera til seg halvannen meters forsprang 150 meter fra mål. Biwott nektet å gi opp, og nærmet seg centimeter for centimeter. Men Abera holdt unna, og gjorde seg sjøl historisk. Siden VM-starten i 1983 har aldri samme løper vunnet VM og OL etter hverandre.

Siden 1896 har faktisk bare Aberas landsmann - legendariske Abebe Bikila - vunnet to påfølgende mesterskap: OL i 1960 (Melbourne) og 1964 (Roma).

- Løpet passet meg bra. Farta var litt for høy rundt halvveis. Ellers var det perfekt. Jeg følte meg svært sikker mot slutten, og visste at jeg kom til å vinne da Biwott og jeg var de eneste igjen i teten, sier Abera.

Løpet som startet klokka 18.45 lokal tid inngikk som en del av VMs åpningsseremoni. Først fem minutter før den dramatiske avslutningen avsluttet arrangørene underholdninga, og gikk over til aktiv idrett.

Ser vi bort fra utbryter Ronnie Holassie fra Trinidad, som på det meste hadde en ledelse på 31 sekunder før han sprakk og brøt etter passering 20 kilometer, var Abera hele tida med i tetgruppa.

Etter 25 kilometer var 26 løpere med i teten.

Så fulgte et mislykket brudd fra marokkaneren Abdelkader El Mouaziz, før fem løpere (Abera, Biwott, Tolla fra Etiopia, Baldini fra Italia og Aburaya fra Japan stakk fra rundt 35 kilometer.

Bare minutter seinere var kampen om medaljene redusert til to tetgrupper med Abera/Biwott i størst tempo fremst og Tolla/Baldini sakkende akterut bak.

Abera forsøkte noen hundre meter før passering 40 kilometer å dra fra Biwott, men kenyaneren klarte å tette luka med lange kliv ned en bakke. Etter fire mil i steikende sol kostet kanskje den prestasjonen for mye de siste meterne av løpet.

- Det var veldig varmt der ute. Avslutningen ble veldig tøff og veldig rask. Jeg har aldri vært med på noe liknende. Men Abera ble for sterk, og jeg er glad for sølvet, sier Biwott.

Bak tok Baldini knekken på Tolla (bronse i Sydney), og konsentrerte seg om å sikre bronsen. Det er en voldsom opptur for den 30 år gamle regjerende europamesteren i maraton. Han brøt da han i fjor forsøkte seg på maraton for første gang i et mesterskap.

Totalt fullførte 73 av de 96 som startet løpet. Plasseringene 1-10 fordelte seg på fire etiopere (1-4-7-10), tre japanere (5-8-9), og en løper fra Kenya, Italia og Marokko.

Som eneste startende skandinav klokket svenske Anders Szaliki inn til 39. plass med tida 2.28,33.

VINNEREN:Fjorårets OL-vinner Gezahegne Abera (23) vant årets maraton i Friidretts-VM etter en jevn sluttspurt.