Ola Bys krise

Ola By Rise hadde forlatt Rosenborg-garderoben da RBK-direktør Rune Bratseth, assistenttrener Per Joar Hansen og Nils Arne Eggen låste døra og holdt møte.

TRONDHEIM (Dagbladet): Han orket rett og slett ikke mer av elendigheten.

Alle fotballresultater hefter ved treneren. Noen mer enn andre. Og de fire tapene Rosenborg har opplevd på de fem siste seriekampene henger klistret på Ola By Rise.

Slik blir også lagets fadese hans personlige elendighet.

Rosenborgs svake Tippeliga-høst er Ola Bys krise.

- Jeg kan ikke bortforklare fakta, sier RBK-treneren til Dagbladet. - Og derfor står jeg her og svarer på dine spørsmål. Men jeg har ikke lyst til det _ jeg har mest lyst til å gå hjem.

Skjønner du hvor personlig han tar det?

Sto som en mann

Ola By Rise, som ofte blir beskyldt for å reagere furtent, trassig og forsvarende i motgang, skal ha ros for at han tok dagen da alt glapp på hakespissen. Han sto der som en mann så lenge han følte han var nødt til det. Men samtalen med Rosenborgs innerste fagsirkel bak en lukket dør i trenergarderoben hadde han ikke ork til.

Til det var humøret for elendig.

- Mange vil si at det er min skyld, sier Rosenborg-treneren. - Det må de også få lov til. Og jeg har ingen unnskyldninger _ jeg måles etter resultatene.

- Og akkurat nå, etter fire tap på fem kamper, er de for dårlige.

- Er det din skyld?

- Det er det vanskelig å svare på. Jeg prøver å legge ett hundre prosent i denne jobben og noen ganger føler jeg at jeg jobber mer enn 24 timer i døgnet. Men fotballen er nådeløs og det er mange utløsende faktorer i og rundt klubben.

- Her og nå har jeg det fryktelig tungt.

Fordel Vålerenga

Ola By Rise gikk til Stabæk-kampen i visshet om at de måtte vinne for å holde Vålerenga bak seg to runder før slutt. De tapte fordi de var for dårlige. Og på bakgrunn av det hadde han ikke noe å si til spillerne i den dødstriste garderoben.

Alle visste jo at kampen om seriegullet nå er ute av trøndernes hender.

- Nå bestemmer Vålerenga, sier By Rise. - Det som skjedde her kan fort bli seriegullet som glapp. For vi spolerte sjansen og har nå mistet kontrollen.

- Det jeg sa før kampen _ at Vålerenga nok kommer til å vinne de tre siste _ det tror jeg på fortsatt.

Det store problemet

Hvorfor, var spørsmålet som gjaldt og gjallet i fotballbyen Trondheim i går kveld. Og hvordan _ hvordan kunne dette skje? 12 seriemesterskap på rad, og ikke minst handlefriheten og den fortjente bankboka klubben har spilt hjem etter strålende mesterligainnsats, er nå plutselig Rosenborgs verste fiende i lokalmiljøet. For Rosenborg pleier ikke å tape, de skal ikke gjøre det heller, og slik har høstens sjokkerende motgang gjort den trønderske hovedstaden til et fotballens sykdomstilfelle.

Der rivalenes plutselig glede, alle de andre som i 12 år har slitt, grått og rykket opp og ned et sportslig og økonomisk lysår bak Rosenborg, blir oppfattet som en nasjonal misunnelse _ så stor at den lokale ballbibelen Adresseavisa faktisk presterer å skrive at flere av oss ønsker at Osama Bin Laden gjør Lerkendal til et terrormål.

- Og det er der problemet vårt ligger, innrømmer RBK-direktør Rune Bratseth overfor Dagbladet. - Taper vi to kamper på rad er det krise rundt i byen _ da må noe gjøres. Men vi tåler dette _ Rosenborg tåler å bli nummer to.

- Og det er det vi må sikte oss inn på nå slik at vi får mesterligakvalifisering neste år også.

Ser at Ola sliter

Men tåler Ola By Rise å bli nummer to? Tåler treneren som debuterte for klubben som 16-åring i 1977 å stå til ansvar for det første tapte seriemesterskapet siden 1992? For alle må jo se at han er presset. Eller?

- Selvfølgelig sliter Ola, sier Rune Bratseth. - Alle i klubben gjør det. Men om han sliter mer enn meg det vet jeg ikke.

- Vi er forskjellige personer og vi reagerer forskjellig alle sammen.

Den lukkede samtalen bak den lukkede trenerdøra vil Rune Bratseth holde innenfor husets fire vegger. Nils Arne Eggen vil heller ikke si noe annet enn at Rosenborg er der de er fordi laget ikke er seg sjøl. Men hvor feilen ligger og hvilke grep som må tas var ikke noe offentlig tema i går kveld.

Men dette spørsmålet _ «Er Ola By Rise Rosenborgs trener neste sesong?» _ var det.

- Med all mulig respekt _ det får du meg ikke til å svare på, sier Rune Bratseth. - Det skal evalueres etter sesongen. Selvfølgelig gjør vi vurderinger underveis også, fotballen vi spiller blir jo diskutert ukentlig. Men konklusjonen får du ikke før sesongen er over.

Med andre ord: Det er spennende tider i møte på Lerkendal. Seriemestere eller ikke, årets svake sesong _ som så langt bare har gitt 42 poeng _ vil få følger. Så innen klokka slår for offentliggjøringens tid er det bare å ta med seg Nils Arne Eggens spontankonklusjon inn i den nærmeste framtida:

- Dette skal PSV Eindhoven få unngjelde for til onsdag.

FORSVANT FORT:</B> Før alle RBK-spillerne hadde gått i dusjen forsvant hovedtrener Ola By Rise ut av garderoben. Han hadde det tungt etter nederlaget mot Stabæk. - Mange vil si at det er min skyld, sier Rosenborg-treneren.
PÅ TRYNET: Kaptein Erik Hoftun og Rosenborg snublet mot Martin Andresen og Stabæk.