Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ola Lunde kritisk etter norsk bombonansa. Skytetreneren: - Ville gjort det samme igjen

De norske skiskyttergutta står uten medalje etter to løp. Ekspertene mener det skyldes mangel på skyting i kraftig vind.

SEKS BOM: Johannes Thingnes Bø bommet hele seks ganger på gårsdagens OL-jaktstart - fire av dem på den siste skytingen. Han var dermed sjanseløs på å blande seg inn i medaljekampen. - Jeg har aldri opplevd så ekstrem vind som på den siste skytingen, sier han.
SEKS BOM: Johannes Thingnes Bø bommet hele seks ganger på gårsdagens OL-jaktstart - fire av dem på den siste skytingen. Han var dermed sjanseløs på å blande seg inn i medaljekampen. - Jeg har aldri opplevd så ekstrem vind som på den siste skytingen, sier han. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø vant åtte av 15 renn før OL-starten, men i Pyeongchang - sesongens store mål - har både han og resten av de norske gutta skutt seg fullstendig bort.

På den fjerde og siste serien på jaktstarten i går skjøt bommet han fire ganger – og pådro seg hele seks strafferunder på sine fire skytinger.

- Jeg har aldri skutt i så sterk vind før, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- Da blåste det så sterkt at det ikke var mulig å se det svarte i siktet, rett og slett. Jeg forsøkte å vente, men var allerede så langt bak at det ikke var noe å vente på. Da var det bare å tippe, og da ble det fire bom.

BESTE NORSKE: Tarjei Bø (t.v) ble beste norske på OL-jaktstarten med fjerdeplass. Han skjøt best av de norske, med tre bom. Erlend Bjøntegaard endte på 9. plass med fire bom.
BESTE NORSKE: Tarjei Bø (t.v) ble beste norske på OL-jaktstarten med fjerdeplass. Han skjøt best av de norske, med tre bom. Erlend Bjøntegaard endte på 9. plass med fire bom. Vis mer

På totalt 30 skudd i OL står han med ti bom. Det er tall som selvsagt er unormale for en mann som har vunnet halvparten av rennene denne sesongen.

- Hadde det vært vindstille, er jeg sikker på at resultatet ville vært annerledes, sier han tørt.

- Må oppsøke vind

Det er nok dagens understatement. NRKs ekspert på standplass, Ola Lunde, er kritisk til at landslaget ikke har trent mer på forholdene som ventet dem i Sør-Korea.

- Det handler om trening. Vinden fra venstre har de visst i ti år at ville komme her. Sånn var det under VM i 2009, og også litt under prøve-OL. Da må de selvsagt forberede seg på det, sier Ola Lunde til Dagbladet.

Ifølge Lunde har vinden på Alpensia skiskytterstadion vært så kraftig at utøverne må ha skrudd 11-12 knepp på det meste for å treffe midten av blinken med en diamater på 4,5 centimeter.

Når ett knepp utgjør omtrent tre millimeter, så krever det erfaring å mestre slike forhold.

- Kan ikke trene for én konkurranse

Landslagets skytetrener, Siegfried Mazet, bekrefter overfor Dagbladet at de ikke har trent spesifikt på vindforholdene i Pyeongchang, men tar ikke selvkritikk på OL-opplegget.

IKKE SELVKRITIKK: Norges skytetrener Siegfried Mazet mener de har gjort alt riktig i OL-oppkjøringen, og mener bomskuddene i OL ikke handler om manglende erfaring i slike forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IKKE SELVKRITIKK: Norges skytetrener Siegfried Mazet mener de har gjort alt riktig i OL-oppkjøringen, og mener bomskuddene i OL ikke handler om manglende erfaring i slike forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi skulle gjerne trent mer, men vi har bare 365 dager i året, og det er så mange ting vi må ha fokus på.

- Har dere reist til vindfulle steder for å trene spesifikt på det?

- Nei, det har vi ikke gjort. For å være på topp i OL, så må vi være gode hele sesongen. Man kan ikke legge opp treningen for ett mesterskap. Min oppgave er å gjøre dem bedre til å skyte totalt sett, ikke for én spesiell dag eller helg.

- For å være god i vanskelige vindforhold, så må man også være god til å skyte i andre forhold. Det er slik vi har tenkt, og jeg ville gjort akkurat det samme igjen, sier Mazet til Dagbladet.

Selv om OL-åpningen har bydd på mange norske bomskudd, så er Norges franske skytetrener overbevist om at gutta vil løfte seg utover i mesterskapet.

- Jeg håper gutta er revansjesugne etter disse løpene og kommer sterkere tilbake, for vi kan ikke legge oss ned og gråte. Det hjelper ikke uansett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!