SEKS BOM: Johannes Thingnes Bø bommet hele seks ganger på gårsdagens OL-jaktstart - fire av dem på den siste skytingen. Han var dermed sjanseløs på å blande seg inn i medaljekampen. - Jeg har aldri opplevd så ekstrem vind som på den siste skytingen, sier han.
SEKS BOM: Johannes Thingnes Bø bommet hele seks ganger på gårsdagens OL-jaktstart - fire av dem på den siste skytingen. Han var dermed sjanseløs på å blande seg inn i medaljekampen. - Jeg har aldri opplevd så ekstrem vind som på den siste skytingen, sier han.Vis mer

Ola Lunde kritisk etter norsk bombonansa. Skytetreneren: - Ville gjort det samme igjen

De norske skiskyttergutta står uten medalje etter to løp. Ekspertene mener det skyldes mangel på skyting i kraftig vind.

PYEONGCHANG (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø vant åtte av 15 renn før OL-starten, men i Pyeongchang - sesongens store mål - har både han og resten av de norske gutta skutt seg fullstendig bort.

På den fjerde og siste serien på jaktstarten i går skjøt bommet han fire ganger – og pådro seg hele seks strafferunder på sine fire skytinger.

- Jeg har aldri skutt i så sterk vind før, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- Da blåste det så sterkt at det ikke var mulig å se det svarte i siktet, rett og slett. Jeg forsøkte å vente, men var allerede så langt bak at det ikke var noe å vente på. Da var det bare å tippe, og da ble det fire bom.

BESTE NORSKE: Tarjei Bø (t.v) ble beste norske på OL-jaktstarten med fjerdeplass. Han skjøt best av de norske, med tre bom. Erlend Bjøntegaard endte på 9. plass med fire bom.
BESTE NORSKE: Tarjei Bø (t.v) ble beste norske på OL-jaktstarten med fjerdeplass. Han skjøt best av de norske, med tre bom. Erlend Bjøntegaard endte på 9. plass med fire bom. Vis mer

På totalt 30 skudd i OL står han med ti bom. Det er tall som selvsagt er unormale for en mann som har vunnet halvparten av rennene denne sesongen.

- Hadde det vært vindstille, er jeg sikker på at resultatet ville vært annerledes, sier han tørt.

- Må oppsøke vind

Det er nok dagens understatement. NRKs ekspert på standplass, Ola Lunde, er kritisk til at landslaget ikke har trent mer på forholdene som ventet dem i Sør-Korea.

- Det handler om trening. Vinden fra venstre har de visst i ti år at ville komme her. Sånn var det under VM i 2009, og også litt under prøve-OL. Da må de selvsagt forberede seg på det, sier Ola Lunde til Dagbladet.

Ifølge Lunde har vinden på Alpensia skiskytterstadion vært så kraftig at utøverne må ha skrudd 11-12 knepp på det meste for å treffe midten av blinken med en diamater på 4,5 centimeter.

Når ett knepp utgjør omtrent tre millimeter, så krever det erfaring å mestre slike forhold.

- Kan ikke trene for én konkurranse

Landslagets skytetrener, Siegfried Mazet, bekrefter overfor Dagbladet at de ikke har trent spesifikt på vindforholdene i Pyeongchang, men tar ikke selvkritikk på OL-opplegget.

IKKE SELVKRITIKK: Norges skytetrener Siegfried Mazet mener de har gjort alt riktig i OL-oppkjøringen, og mener bomskuddene i OL ikke handler om manglende erfaring i slike forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
IKKE SELVKRITIKK: Norges skytetrener Siegfried Mazet mener de har gjort alt riktig i OL-oppkjøringen, og mener bomskuddene i OL ikke handler om manglende erfaring i slike forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi skulle gjerne trent mer, men vi har bare 365 dager i året, og det er så mange ting vi må ha fokus på.

- Har dere reist til vindfulle steder for å trene spesifikt på det?

- Nei, det har vi ikke gjort. For å være på topp i OL, så må vi være gode hele sesongen. Man kan ikke legge opp treningen for ett mesterskap. Min oppgave er å gjøre dem bedre til å skyte totalt sett, ikke for én spesiell dag eller helg.

- For å være god i vanskelige vindforhold, så må man også være god til å skyte i andre forhold. Det er slik vi har tenkt, og jeg ville gjort akkurat det samme igjen, sier Mazet til Dagbladet.

Selv om OL-åpningen har bydd på mange norske bomskudd, så er Norges franske skytetrener overbevist om at gutta vil løfte seg utover i mesterskapet.

- Jeg håper gutta er revansjesugne etter disse løpene og kommer sterkere tilbake, for vi kan ikke legge oss ned og gråte. Det hjelper ikke uansett.