Ola Rønsen måtte ta den tunge telefonen til familien

Nå får landslagssvømmerne tilbud om krisehjelp.

ALVORSTYNGET: Preget av tapet av Alexander Dale Oen  og etter et tungt døgn uten mye søvn møtte landslagstrener Petter Løvberg (tv) og landslagslege Ola Rønsen pressen i Flagstaff Arizona i dag. Det var Rønsen som ga familien beskjed om hva som hadde skjedd. 


Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
ALVORSTYNGET: Preget av tapet av Alexander Dale Oen og etter et tungt døgn uten mye søvn møtte landslagstrener Petter Løvberg (tv) og landslagslege Ola Rønsen pressen i Flagstaff Arizona i dag. Det var Rønsen som ga familien beskjed om hva som hadde skjedd. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Utøverne på svømmelandslaget er fremdeles i sjokk etter Alexander Dale Oens plutselige bortgang. De får nå tilbud om krisehjelp.

Stemningen på hotellet der utøverne bodde i Flagstaff, Arizona, var svært preget også onsdag.

Landslaget trenger fortsatt tid til å bearbeide og forstå det plutselige tapet av kameraten og kollegaen Alexander Dale Oen, som ble funnet død på hotellrommet sitt natt til tirsdag.

Natt til onsdag samlet landslaget alle til en minneseremoni der de bearbeidet sorgen, sammen med en prest fra Sjømannskirken i USA.

Sammen - Vi hadde en verdig minnestund, og det var veldig godt å være sammen. Det var noe vi alle trengte, sa en sterkt preget landslagssjef Petter Løvberg.

Sammen med Olympiatoppen-lege Ola Rønsen har han bistått utøverne så godt som mulig, samtidig som de to har forsøkt å bearbeide sin egen sorg og sjokk, noe de begge bar preg av da de møtte pressen onsdag ettermiddag.

- Det har vært veldig tungt. Men svømmerne har vist omsorg for hverandre og tatt vare på alle. Samtidig har vi i ledelsen fokusert på at det er lov å ta seg en treningsøkt eller å være alene litt for å få fokus vekk fra sorgen. Det tror jeg er godt innimellom, tilføyde Rønsen.

Kriseteam Når utøverne lander i Norge, etter planen torsdag formiddag, står et kriseteam klar til å ta vare på alle.

- Vi har satt opp kontaktpersoner og vil ha en samtale med alle, og så kan de selvsagt ringe oss når de måtte føle at de trenger noen å snakke med. Vi vil forsikre oss om at alle blir ivaretatt på best mulig måte, sa Rønsen.

Svømmerne på landslaget har ikke villet snakke med pressen etter sjokket, og de er blitt skjermet fra mediene siden dødsfallet.

- Men jeg må si at jeg er utrolig stolt av gjengen min her nede. De har virkelig stått sammen og tatt vare på hverandre på en unik måte, fortalte Løvberg.

- Tungt å gi familien beskjed Landslagslege Ola Rønsen fikk den tunge oppgaven å varsle familien til Alexander Dale Oen - som fortsatt er i Norge - etter det plutselige dødsfallet.

- Det er umenneskelig å motta et slikt budskap uansett, særlig når du sitte hjemme og ikke ha mulighet til å være der når noe sånt skjer, forteller Rønsen.

Det er foreløpig uklart når kisten med Alexander Dale Oen kan sendes hjem til Norge.

- Vi har kontakt med alle parter og er i gang med de praktiske løsningene. Men vi er opptatt av å gjøre dette verdig, og jeg vil bli igjen helt til vi føler at vi har gjort alt riktig. Det er ikke noe klart rundt det. Vi må blant annet følge de retningslinjene som gjelder for dette her, Rønsen.

Det er fortsatt ikke klart hva dødsårsaken var. 26 år gamle Dale Oen ble funnet livløs på badet.

- Vi vet ikke. Vi må vente på obduksjonsrapporten for å fastslå dette endelig, sier Rønsen

(NTB)

• Kondolanseprotokoll: Skriv en siste hilsen til Alexander Dale Oen