JEVNT: Ola Vigen Hattestad (t.h.) var såvidt foran Pål Golberg. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
JEVNT: Ola Vigen Hattestad (t.h.) var såvidt foran Pål Golberg. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Ola Vigen Hattestad trakk det lengste strået i millimeterduell med Pål Golberg

Dobbelt norsk i Drammen.

(Dagbladet): Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg var heldige da Emil Jönsson og Matias Strandvall gikk på trynet i en av de siste svingene før mål. Også Anton Gafarov og Maicol Rastelli ble hindret, så de to norske hadde bare hverandre å kjempe mot.

Og for en duell det ble!

Ola Vigen Hattestad kan takke et langt bein og en lang fot for at han ble dømt noen små centimetre foran landsmannen Pål Golberg.

Hattestad tok dermed et godt grep om sprintverdenscupen sammenlagt, etter at Eirik Brandsdal ble slått ut i semifinalen. Brandsdal ble dratt med i et fall sammen med Finn Hågen Krogh. Hattestad leder med 41 poeng til Brandsdal før avslutninga i Falun neste uka. Det er 50 poeng igjen å kjempe om.

- Sprintcupen har vært målet mitt hele sesongen. Jeg var litt skuffa etter Lahti da jeg falt, og jeg falt nesten i dag også. Det er fint å ha denne ledelsen før Falun, sa Hattestad i et intervju som ble sendt på NRK.

Pål Golberg på andreplass var skuffet, men fattet da han møtte pressen etter målgang.

- Jeg følte at «nå tar jeg Ola», men så gjorde jeg ikke det. Men det kjennes nok bedre ut med andreplass om en stund. Akkurat nå er det litt bittert. Men sånn er det, det var jevnt. Jeg var pigg i dag, så det hadde vært moro å ha lengre bein. Det skal jeg jobbe med, sier Golberg til NRK.

Risikabelt av Fossli De sju norske herrene som hadde tatt seg videre fra prologen i Drammen var pent spredd utover de fem kvartfinaleheatene. Det eneste uten norsk løper var det første, før det var minst én nordmann i hvert av de siste fire.

Heat nummer to ble vunnet av Ola Vigen Hattestad, såvidt foran Pål Golberg.

- Jeg var litt redd for at de andre skulle komme bakfra, så jeg måtte forsikre meg om at ikke Ola stoppa helt, sa Golberg til NRK om manøvren rett før mål hvor han nesten passerte landsmannen.

Hjemmefavoritt Sondre Turvoll Fossli fra Hokksund var eneste norske innslag i kvartfinale nummer tre. Eikerværingen ledet an i starten, men havnet langt bak i feltet inn mot oppløpet. Der var imidlertid unggutten råsterk som eneste mann i heatet på festesmørning. I diagonalgang passerte han de andre smørefrie stakerne, og knep såvidt andreplassen bak finske Matias Strandvall.

Etter målgang var Fossli svært klasr over at det bare hadde holdt såvidt.

- Det var close. Jeg prøvde å spare mye krefter, for jeg veit at jeg er god på oppløpet. Men videre tror jeg at jeg må stake. Det er risikabelt å være så langt bak på starten av oppløpet, sa han til NRK.

To andre unggutter, Emil Nyeng og Vegard Bjerkrheim Nilsen, fikk kjenne på toppnivået i verden da de møtte to russiske bjørner. Sergej Ustiogov og Anton Gafarov ble nummer én og to, mens Bjerkrheim Nilsen tok tredjeplassen, dessverre uten å ha god nok tid.

Jevnt Det femte og siste kvartfinaleheatet kunne like god vært feltet som gikk finalen - Nikita Kriukov, Emil Jönsson, Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh, Federico Pellegrino og Alex Harvey er seks løpere det lukter svidd av.

Svenske Jönsson var klart sterkest, mens Krogh ble nummer to. Deretter fulgte Kriukov og Brandsdal, som begge hadde god nok tid til å gå videre.

- Det gikk. Jeg hadde veldig flaks. Nå tror jeg at jeg skal velge festesmørning, Emil viste hvorfor, sa Brandsdal til NRK etter heatet.

Pål Golberg og Eirik Brandsdal gikk omtrent likt over målstreken i den første semifinalen. Førstnevnte ble til slutt dømt 0,05 sekunder foran Brandsdal. Sondre Turvoll Fossli endte på fjerdeplass.

Falt fra sprintcupen Et dramatisk fall preget den andre semifinalen, og det på verst tenkelig vis, sett med norske øyne.

Eirik Brandsdal gikk over ende etter rundt 20 meter, og dro med seg Finn Hågen Krogh i fallet.

- Det er min skyld. Jeg har plaster på skiene, så det lugger under. Da jeg skulle over i staking gikk jeg på trynet. Det er på en måte greit når man går på trynet sjøl, men det er kjedelig å dra med andre, sa en tydelig skuffet Krogh til NRK.

Enda mer skuffet var kanskje Brandsdal, som tapte terreng i kampen om sprintcupen sammenlagt.

- Det går fint, tap og vinn med samme sinn, eller hva? Det er litt vanskelig å tenke sånn nå. Jeg som skulle henge den røde trøya på veggen hjemme, det er klar det surt! sa han til NRK.

De norske gutta var dermed sjanseløse, Emil Jönsson vant heatet foran Matias Strandvall, mens Anton Gafarov tok lucky loser-plassen på bekosning av Turvoll Fossli med et lite tidels sekund.