GOD ETAPPE: Olav Lundanes leverte en solid 2.etappe.  Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
GOD ETAPPE: Olav Lundanes leverte en solid 2.etappe.  Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpixVis mer

Olav Lundanes var 15 sekunder fra tre gull. Nå flytter han til Finland for å bli enda bedre

O-herrene sikret VM-gull i stafett.

STRØMSTAD (Dagbladet): Med knalløp av Carl Godager Kaas, Olav Lundanes og Magne Dæhli, sikret trioen det første stafettgullet i orientering for herrer siden 2005.

Etter det har de altfor ofte vært sølvgutter.

Nær reint bord

For Norges ener, Olav Lundanes (28), var det bare et grøntområde helt på slutten av mellomdistansen som hindret ham i å gjøre rent bord. Sølv på mellom, gull på langdistansen - og igjen gull i dag.

Når sikter den dedikerte sunnmøringen med fire individuelle VM-gull videre.

28-åringen som har bodd i Halden i ni år, tar med seg samboer Ida Marie Næss Bjørgul (7. plass på sprinten) og flytter til Finland og Åbo.

Årsak? Han vil utvikle seg ytterligere som orienteringsløper.

Et steg videre

- Jeg tror at et miljøskifte kan gjøre at jeg tar et steg videre. Det gir motivasjon i jobben mot de neste mesterskapene i Estland og Latvia, sier Olav Lundanes.

Sammen har de snakket om flytteplanene i et t år. Nå blir det virkelighet.

15. september tar de med seg flyttelasset fra huset i Halden som nå leies ut. På ferga over til Åbo starter jobben med å lære seg finsk.

- Jeg forstår ikke et ord av hva de sier og har vel ikke noe mål om å lære meg finsk, sier Olav i godt humør etter stafettgullet.

Flytter til kartparadis

- Hvorfor akkurat Åbo?

- Vi har jo vurdert andre plasser, men for oss som o-løpere er Åbo ideelt. Det er terreng som sikrer nye utfordringer og et kartparadis med en rekke kartlagte området av ypperste kvalitet.

Foreløpig har o-paret leid en leilighet for ett år. Det kan fort bli to, men da forberedelsen starter for alvor mot VM i Sarpsborg 2019, vil huset i Halden ganske sikkert igjen bli deres base.

Irriterer seg og feilen

Foran mesterskapet som ble avsluttet med stafett i dag, la ikke Olav skjul på sine mål.

- Selv om jeg kan irritere meg over feilen som kostet meg halvminuttet og gullet på mellomdistansen, har dette selvsagt vært et strålende mesterskap. To gull og en sølv!

For landslagssjef Kenneth Buch som med torsdagens langdistansegull, endelig kunne ta skjegget som ikke skulle fjernes før det ble norsk VM-gull, ble stafettgullet nesten for mye.

Oppfylte drømmen

- Det er dette vi har drømt om. Dette - å løpe med initiativ i stafetten fra start til mål - og ende med gull. Jeg er så lettet.

Da det dro seg til med Norge i ledelsen på siste etappe var nervene på høykant.

- Visst var jeg spent. Da Magne passerte arenaen før den siste korte runden med et minutts ledelse til Sveits, måtte jeg rett og slett gå i skogkanten å kaste opp. Det tar på kroppen, innrømmer dansken som har satt høye mål for den norske troppen.