Oldboys og like sultne på seier

CARDIFF (Dagbladet): Vittige briter hevder at Tony Adams var reserve og Gary McAllister spilte back, da den første FA-cupfinalen ble spilt i 1872. Når Arsenal og Liverpool møtes til finale i ettermiddag, skal de to veteranene på til sammen 70 år sørge for å dempe ungguttas finalenerver.

Tony Adams er selve klippen i forsvaret hos Arsenal. Her har han spilt siden 1984. Adams er den suverene kaptein, et forbilde for alle som spiller fotball. Tony er 34 år.

Gary McAllister kom på fri transfer fra Coventry til Liverpool før denne sesongen. Skotten er i drivende midtbaneform, han har en sensitiv fot og scorer viktige mål.

Gary er 36 år.

En ny Macca

For McAllister har årets sesong i Liverpool vært en drøm.

Det var mange som stusset i fjor sommer da manager Gérard Houllier hentet inn årgangsskotten fra Coventry. Men taktikeren visste hva han gjorde.

Houllier ville ha en spillertype med rutine og løp og forståelse pluss evne til å avgjøre kamper. Blant annet for å avlaste stortalentet Steven Gerrard.

- Når Gary er med i en kamp, skjer det alltid noe, han er alltid i stand til å foreta seg noe som gir resultater. Han er en ekstrem lagspiller, sier Gérard Houllier som allerede har gitt McAllister en ny ettårskontrakt. Manageren mener McAllister burde kommet til klubben for ti år siden:

- Da hadde Liverpool vunnet flere trofeer.

McAllister har ordnet noen viktige scoringer for Liverpool de siste månedene, og Liverpools sjel, The Kop, har for lengst adoptert den eldre. Noen mener han fortjener å bli hedret som «Macca». Et kallenavn som klinger godt i Liverpool.

Nyter suksessen

McAllister har så smått begynt å tenke litt på pensjons- og ikke bare ligapoeng, men først en sesong til.

- I min alder kan jeg møte veggen når som helst. Det har jeg hørt flere eldre spiller si. Blant annet Gordon Strachan. Derfor nyter jeg hvert eneste minutt med Liverpool. Det som skjer i klubben denne sesongen - med to finaler - er nesten utrolig å tenke på for meg, sier McAllister. For å holde seg i form har skotten jobbet bevisst med kosthold og trening de siste ti sesongene.

- Det lærte jeg i Leeds, før spiste og drakk jeg uten å tenke over det.

Om treningen i Liverpool sier Gary:

- Jeg er bestemt på å vise de unge spillerne at alder ikke er viktig så lenge du holder deg i form og unngår skader.

Ettermiddagens cupfinale på Millennium stadion i Wales - foran 72000 tilreisende - er skottens første.

The Rock

Kaptein Tony Adams spiller ikke sin første finale. The Rock har kysset pokalen to ganger siden han kom til Nord-London i 1984.

- Jeg er nok en bedre fotballspillere og kaptein nå enn for ti år siden, det har med alder å gjøre, sier Adams som fikk engelske supportere til å snufse i fjor høst. Selveste kapteinen bestemte seg for å droppe landslaget etter 66 kamper og seks mål.

- En riktig beslutning for meg. Det har gjort meg i stand til å spille på et bedre nivå for Arsenal, og jeg har unngått slitasjeskader. Psykisk har jeg godt av å konsentrere meg om bare en oppgave, og jeg har også fått mer tid til kone og barn, sier Tony Adams som også overrasket noen firekanthoder med å kjøpe sesongkort i fjor. I operaen.

Fyll og skader

Adams er klassisk på flere måter. Han likte en periode også å drikke seg sørpe full. Spesielt ille var det mellom 1989 til 1991. Da drakk han seg nesten vekk fra alt, men Gunners og Anonyme Alkoholikere stilte opp for Tony. Og han for dem.

The Rock ble tørrlagt. Noe som er solid omtalt i den ærlige selvbiografien «Addicted».

Etter fyll og skader har Adams stått fram som et forbilde. Manager Arshne Wenger unngår nesten aldri å nevne Adams de gangene Dagbladet er på pressekonferanser etter ligakamper. Sist nå mot Leeds.

Wenger gruer seg til den dagen Adams bestemmer seg for å legge opp. Kapteinen sier at cupfinalen mot Liverpool er hans nest siste sjanse til å løfte den gjeve FA-pokalen igjen.

Tony har bestemt seg for å legge opp etter neste sesong.

- Det eneste jeg ønsker i dag er å vinne. Vi har godt nok lag til det. Etter det vil jeg forsøke å lede laget ut i nok en Champions League, og selvsagt ønsker vi å få has på Manchester United neste sesong.

Om finalen sier Adams:

- Den gir meg faktisk sommerfugler i magen.

  • Uansett hvem som vinner i dag, nummer 21 Gary McAllister eller nummer 6 Tony Adams; begge er proffe arbeidere som tilhører den gamle engelske fotballskolen. En meget truet art.
<B>GARY MCALLISTER:</B> <bR>Alder: 36, født 25.12. 1964<P> Klubber: Motherwell, Leicester, Leeds, Coventry og nå Liverpool.<P> Posisjon: Midtbane<P> Draktnummer: 21<P> Landskamper: 57 for Skottland<P> Kallenavn: Noen mener han heter SuperMac denne sesongen. Andre gir ham hedersnavnet Macca.
<B>TONY ADAMS:</B><BR>Alder: 34, født 10.10. 1966<P> Klubber: Arsenal <P> Posisjon: Stopper og kaptein<P> Draktnummer: 6<P> Landskamper: 66 for England<P> Kallenavn: Det må bli The Rock<P>