Ole Einar Bjørndalen fortsetter som skiskytter - og venter barn

42-åringen med to store overraskelser.

(Dagbladet): Skiskytteren Ole Einar Bjørndalen (42) fortsetter karrieren, og avslører at han skal bli far i oktober.

- Kroppen responderer på trening, jeg gleder meg hver dag til å ta fatt på treningsøkter. Det var veldig få ting som tilsa at jeg ikke skulle fortsette, sa Bjørndalen om avgjørelsen.

- Det er spennende å skulle bli far. Jeg har stor familie hjemme, så jeg er vant med mange unger. Vi gleder oss. Jeg gleder meg. Det blir en helt ny verdi i livet, sa en glad Bjørndalen da han avslørte at han og Darja Domratsjeva venter barn.

43 VM-medaljer Bjørndalen innkalte til pressekonferanse klokka 09.00 i dag, for å avsløre sine om planer for den videre karrieren. Nederst i denne artikkelen finner du oppdateringer.

I forbindelse med pressekonferansen om skiskytterveteranens framtid, har Dagbladet samlet et utvalgt av hans største bragder.

Han debuterte i OL-sammenheng allerede i 1994. Fire år seinere tok han sitt første OL-gull i 1998.

Bjørndalen har totalt tatt 13 OL-medaljer, om inkluderer åtte gull, fire sølv og en bronse.

I VM har han sanket hele 43 medaljer. 20 er gull, 14 sølv og 9 bronse.

Bjørndalen er tidenes mestvinnende vinterolympier og har tatt 95 verdenscupseirer. Én av disse kom i langrenn, resten i skiskyting.

Live fra pressekonferansen: Da er hovedpersonen på plass.

- Jeg har ressonert en ganske lang periode, og jeg har hatt et godt team rundt meg for å ta en beslutning.

- Etter Salt Lake-OL var det mange som ba meg om å gi meg på topp. I 2012-2013 hadde jeg det ganske tøft, jeg begynte å bli gammel. Folk ville jeg skulle legge opp. Men jeg var sikker på at jeg også kunne gi mer.

Bjørndalen forteller at han har gått mot ekspertene hele veien.

- Nå har jeg blitt 42 år. Forskjellen nå er at alle ekspertene vil at jeg skal fortsette. Men nå er jeg faktisk enig med dem. Jeg fortsetter min karriere, og gleder meg til en ny sesong.

OL I 1994: Ole Einar Bjørndalen i aksjon under Lillehammer OL i 1994. Foto: NTB Scanpix
OL i 1998: En glad Ole Einar Bjørndalen med gullmedaljen etter 10 km i skiskyting under OL i Nagano.Foto: Jon Eeg NTB / SCANPIX
OL I 1998: Egil Gjelland, Halvard Hanevold, Dag Bjørndalen og Ole Einar Bjørndalen etter at de tok sølv på skiskytterstafetteni Nagano.Foto: Gunnar Lier / Scanpix
OL I 2002: Ole Einar Bjørndalen med fire gull i Salt Lake City.FOTO: ERIK BERGLUND
OL I 2006: Ole Einar Bjørndalen med OL-medaljene han fikk i Torino: to sølvmedaljer og en bronsemedalje.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TRØST: Ole Einar Bjørndalen (t.h.) fikk trøst av sin dåværende kone Nathalie Santer etter å ha gått inn til andreplass i Torino-OL.FOTO: OLAV OLSEN
OL I 2010: Halvard Hanevold, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen tok gull på OL-stafetten i 2010. Foto: Dag W. Grundseth
OL I 2010: Emil Hegle Svendsen (t.h.)) tok gullet foran Ole Einar Bjørndalen. Foto: Heiko Junge / Scanpix'
OL I 2010: Ole Einar Bjørndalen med norsk flagg sikret Norge gullmedalje på stafetten.Foto: Heiko Junge / Scanpix
OL I 2014: Ole Einar Bjørndalen tok gull på sprinten i Sotsji.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OL I 2014: Ole Einar Bjørndalen.Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090
FLAGGBÆRER: Ole Einar Bjørndalen i Sotsji.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VM I 2016: Johannes Thingnes Bø sammen med Martin Fourcade (sølv) og Ole Einar Bjørndalen (bronse) fra fellesstarten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VM I 2016: Ole Einar Bjørndalen tok sølv og Martin Fourcade tok gull på sprinten i Oslo-VM. Emil Hegle Svendsen tok bronse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VM I 2016: Norge tok gull på stafetten ved Johannes Tingnes Bø , Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Videre sier han at han har et godt team rundt seg, og trener godt.

- Få ting som tilsa at jeg ikke skulle fortsette Bjørndalen har vært en del av IOCs utøverkomité, men har skjønt at det er vanskelig å kombinere med satsingen.

- Jeg har vært i en god dialog med ledelsen, og vi har kommet fram sammen til at jeg skal trekke meg fra utøverkomiteen. Jeg kan ikke sitte der når jeg ikke kan bidra mer enn jeg kan. Jeg ble valgt inn av så mange utøvere, de trodde jeg skulle legge opp, og jeg må beklage at jeg ikke har fått gjort så mye for IOC.

- Kroppen responderer på trening, jeg gleder meg hver dag til å ta fatt på treningsøkter. Det var veldig få ting som tilsa at jeg ikke skulle fortsette.

Bjørndalen forteller at han gjorde en del endringer på sitt treningsprogram i høst.

- Jeg fikk god hjelp, og gode tilbakemeldinger på treninga.

- For sent å gi seg på topp Teamet til Bjørndalen er ikke bestemt om skal gå gjennom store endringer, annet enn at skismøreren ikke vil kunne bli med på like mye lenger.

- De som har fulgt meg nærmest blir de samme. Jeg gjorde mange endringer i fjor, både på egenbasis og ellers. Det var positivt, og det vil jeg kjøre videre på.

- Hvilket forhold har du til det å gi deg på topp?

- Det er ikke noe å snakke om å gi seg på topp. Det å gi seg på topp hadde vært moro, men det er kanskje for sent. Alderen i seg selv er helt klart en egen motivasjon.

Satser mot 2018 - Da jeg var 25 begynte jeg å trene som da Emil kom inn som 16-17-åring og var helt ny.

I fjor ble mye trening borte på grunn av sykdom. Hovedpersonen selv sier han var ute totalt 12 uker uten trening. Han sier det tar lang tid å trene seg tilbake, og jobber fortsatt med flere ting han må bli bedre på.

- I 2018 er det satsing mot mesterskap, i år blir det en litt annen sesong. Jeg kommer til å gå flere renn denne sesongen. Det er fortsatt mulig å gi seg på topp da.

Bjørndalen forteller om sin berømte campingbil, som gjør at han kan reise rundt og trene, da særlig i høyden.

- De ukene vi er med langrennslandslaget i høyden er det litt annerledes. For å kunne trene på standplass kan jeg parkere bilen der. Det har gitt meg gode treningsmuligheter.

Venter barn Ole Einar Bjørndalen avslører at han skal bli far, og venter barn i oktober, sammen med den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva.

VENTER BARN: Darja Domratsjeva fra Hviterussland og Bjørndalen venter barn i oktober. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
VENTER BARN: Darja Domratsjeva fra Hviterussland og Bjørndalen venter barn i oktober. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV Vis mer

- Det er folk som har gjort det før oss, så vi trenger ikke finne opp kruttet.

- Vi har ikke ønsket å holde det hemmelig, men ville ha fokus på forholdet. Det er spennende å skulle bli far. Jeg har stor familie hjemme, så jeg er vant med mange unger. Vi gleder oss. Jeg gleder meg. Det blir en helt ny verdi i livet.

- Du er ekstremt opptatt av å ikke bli sjuk, hvordan blir det?

- Hehe, vi har ikke tenkt gjennom alt det. Jeg får ta pappaperm. Men det er folk som har gjort det før meg. Alt er mulig å organisere, det er ikke umulig. Fram til barnet blir 18 har det norsk pass, så får vi se hva det blir etter det.

Bjørndalen ønsker først å få sitt første barn, så får han se på hvordan det blir senere.

- Darja har mange egenskaper som mange andre har, både mentalt og teknisk. Hun må gå mange veier alene, og det har hun klart. Helt klart hun som har best tekniske egenskaper.

Da er pressekonferansen over. Dagbladet kommer tilbake med mer

SKAL BLI FAR: Ole Einar Bjørndalen fortalte om mer enn bare den videre karrieren. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet
SKAL BLI FAR: Ole Einar Bjørndalen fortalte om mer enn bare den videre karrieren. Foto: Bjørn Langsem, Dagbladet Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.