Ole Einar Bjørndalen:

«Jeg spiser ikke like mye som Kristen Skjeldal, men ingen ting slår disse skivene til frokost.»

Frokosten i de norske leirene er det siste leddet i den jobben Brødfaktas utsendte Tor-Hermann Næss (formann), Axel Brun (baker) og Bernt Lie Nielsen (konditor) utfører i OL. Pluss læregutten da - skiguttas fysioterapeut Petter Treider, som ble dimittert etter pre-campen i Sun Valley, og som nå ser OL gjennom en sky av mel. De begynner klokka 14.00, baker i tre timer og leverer så brød og kaker på trappa til utøverne.

Og til Kjell Inge Røkke.

- Klart det er viktig, sier Ole Einar Bjørndalen.

- God og sunn kost ligger i bånn av alt det vi aktive driver med.

OG TRO DET eller ei: Brødene, bollene, skolebrødene og kakene som lages her i OL kommer til utøverne over statsbudsjettet. Det er nemlig der Brødfakta, som er et opplysningskontor, henter sine midler. Ikke mye, bare fire millioner i året som skal dekke søkke og snøre, det vil si all markedsføringen som prøver å fortelle oss at korn og fiber er roten til mye sunnhet, men likevel nok til OL-brød.

Og:

Det smaker.

Godt.

- Det er passe grovt, ikke for grovt, men et godt frokostbrød, sier baker Brun.

- Og det ble laget første gang under VM i Seefeld i 1985. Ikke dette brødet da, det har jo skjedd en utvikling på veien. Og løperne har hatt mye å si.

- Vi blir sett på som en viktig del av Skiforbundets støtteapparat, sier Tor-Hermann Næss.

- Det er opplest og vedtatt at du ikke blir god hvis du slarker med kostholdet. Og det gjelder ikke bare toppidrettsutøvere, men alle folk.

- De som spiser sunt, har det bedre med seg sjøl.

I Norge selges det avføringsmidler for mellom 60 og 70 millioner kroner i året. De som spiser mye fiberrik mat mener det er penger rett i - ja, akkurat - dass. Og av den grunn er 86 kilo mel og gryn i året per hver av oss for lite.

Men så deltar vi ikke i OL heller, da.

ODD-BJØRN HJELMESET gjør derimot det og har eget brød. På grunn av ett eller annet med maven. Og bare det inneholder olje, sukker og sammalt hvete kan baker Brun egentlig putte hva han vil i det. Hvilket han også gjør.

Men det er ikke bare fiberrik kost som bæres ut av det lånte sveitsiske kjøkkenet i Midway. Det er kaker også. Til medaljevinnerne og Kjell Inge Røkkes middager på Stein Eriksen Lodge oppe i Deer Valley. For søtsaker er godt og betyr høy trivsel. Og på grunn av alle medaljene vi sanker, blir det mange av dem.

- De skal være fine å se på, smake godt og så skal det stå noe på dem, sier konditor Lie Nielsen. Det er han som er sjefen for smaks-hyggen. Og akkurat som baker Brun har han tatt seg tre uker fri fra egen bedrift for å jobbe for de norske utøverne i OL.

Fordi han fikk sjansen.

BRØDFAKTA HAR ALDRI brukt de samme folkene to ganger i et VM eller OL. I baker- og konditorbransjen er det blitt rift om å komme med på de norske mesterskapslagene.

- Det er hyggelig å kunne hjelpe til, artig å være med - og så får vi jo sett litt også da, sier Axel Brun.

- Og så setter løperne pris på den jobben vi gjør. Men jeg hadde aldri trodd at folk kunne stappe i seg så mye brød.

- Han Kristen Skjeldal spiser visstnok et helt et aleine hver eneste dag.

FROKOST I BAREN?: Nei da, det er bare sånn at flaskene står på kjøkkenet der Ole Einar Bjørndalen og skifolket bor.
BOMMER BRØD: To sheriffer, begge tidligere mormoner-misjonærer i Norge, har kjørt etter lukta. Og får brød av Tor-Hermann Næss.
<B>INN MED DEM: Petter Treider er fysioterapeut og litt uvant med bakerfaget. Men i ovnen får han dem - brødene.