Ole Einar har blitt mangemillionær

POKLJUKA (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen (27) jakter fortsatt på sin første VM-tittel - men i økonomiklassen er han likevel langt foran alle andre.

Likningstallene viser at Simostranda-løperen mer enn doblet formuen sin i årene 1998 til 1999 - fra 853000 til 2104000.

For selv om Bjørndalen ikke har vært best når det gjelder - han har 20 individuelle VM-starter siden 1995 uten å vinne - så er det neppe mange som betviler at 27-åringen likevel er tidenes beste skiskytter, historisk som han er med 19 verdenscupseirer.

Og slikt gir penger i kassa.

Gode sponsorer

I 2000-sesongen tjente han også over en million kroner - selv uten å vinne VM-gull eller verdenscupen sammenlagt.

Bare i premiepenger fra IBU har Bjørndalen denne sesongen håvet inn 275000 kroner for fem verdenscupseirer, to 2. plasser, en tredjeplass, to 4. plasser og en 6. plass.

Men mesteparten av inntekten henter Bjørndalen fra sine lojale sponsorer, som har fulgt skiskytteren i flere år.

- Jeg kan ikke annet enn bekrefte likningstallene. Men jeg har også jobbet hardt for å komme dit jeg er i dag, sier Ole Einar Bjørndalen.

Dropper treninga

I går var han langt nede etter 10. plassen på 20-kilometeren i VM. Med seks tilleggsminutter var han sjanseløs på sitt første VM-gull. Fellesstarten i morgen og stafetten søndag er Bjørndalens to siste sjanser til å reise fra Pokljuka som verdensmester.

I dag dropper han den offisielle treninga i VM-løypa for å koble ut med noe helt annet. Kanskje er det nettopp en tur vekk fra alvoret han trenger for å lokke fram VM-formen på tampen av mesterskapet?

- Jeg mener fortsatt at jeg ikke har noe VM-kompleks. Formen er bra den, men jeg klarer ikke å slippe meg løs på standplass. Jeg føler meg tung i hodet og skal bruke hviledagen til å sove mye.

Satser på 2006-OL

Bjørndalen satser minst fram mot OL i Torino i 2006, og de gode personlige avtalene betyr at Bjørndalen sikrer seg økonomisk for framtida - selv uten å stå på toppen av seierspallen i VM eller OL.

- Jeg bruker mye tid på å serve sponsorene mine. For meg er det viktig at de føler at de er med på laget mitt, og ikke bare spytter ut penger uten å få noe igjen, sier Bjørndalen.

Nei til aksjer

Så langt har skiskytteren investert en del penger i sin egen webshop på Internett, hvor han selger en buff - som kan brukes både som lue, skjerf og pannebånd.

Klesmarkedet er også noe han vurderer å gå sterkere inn i etter hvert.

Aksjer holder han seg langt unna.

- Jeg har ikke peiling på aksjer, og ikke har jeg tid til å sette meg inn i det heller. Men jeg har fått mange «sikre» tips opp gjennom årene, og de viser seg ikke bestandig å være like sikre.

- Da går jeg heller på kasino en kveld, og har det artig med pengene, sier Ole Einar Bjørndalen.