Ole Einar vurderer øyeoperasjon

Ole Einar Bjørndalen (26) vurderer å kvitte seg med sin synssvekkelse ved hjelp av laseroperasjon. - Det ville vært godt å slippe linsene, sier han.

Det norske VM-håpet i skiskyting uttalte etter både sprinten lørdag og jaktstarten søndag at han var plaget med linsetrøbbel som gjorde at han ikke så godt nok på standplass.

Etter all mediefokuseringen det medførte har Bjørndalen vært lite lysten på å snakke om linseproblemet - men overfor Dagbladet åpnet han seg i går:

- Hvis testresultater viser at synet vil bli 99 prosent bra etter en laseroperasjon, så frister det med et slikt inngrep.

- Det ville vært godt å slippe linsene, sier Ole Einar Bjørndalen - som har en synssvekkelse på 1,75 på begge øynene.

Bobler i linsa

Han ønsker ikke å forklare de skuffende VM-resultatene så langt med linsetrøbbel, men Dagbladet kjenner til at det skal ha blitt funnet bobler i den ene linsa søndag.

Med et enkelt laserinngrep vil han kunne kaste linsene, og unngå slikt trøbbel i framtida.

Men Bjørndalen er usikker:

- Jeg kjenner ikke godt nok til dette, men gjennom min øyelege har jeg fått høre at et slikt inngrep kanskje ikke vil være bra nok for skyttere, som er avhengig av et perfekt syn.

- Det skal være en sjanse for at jeg vil være nødt til å bruke linser for å korrigere det siste, og da kan jeg like godt spare pengene og bruke linser hele tida. For en laseroperasjon er også ganske dyrt, sier Bjørndalen.

Arild Berg

Flere idrettsutøvere har allerede kvittet seg med nedsatt syn og synsplager ved hjelp av et enkelt laserinngrep:

Bodø/Glimt-spilleren Arild Berg ble operert for nærsynthet for et par år siden - og hevder at han ikke har hatt synsproblemer i ettertid.

Skøyteløper Remi Hereide opererte bort grå stær på det ene øyet i fjor med laser, og har heller ikke vært plaget siden.

Skarpere

- Det er kanskje enklere for dem, for de er ikke avhengige av et like skarpt syn som oss. Med de linsene jeg har nå ser jeg skarpere enn «vanlige» folk. Men som sagt; blir synet 99 prosent bra etter en laseroperasjon, så kan jeg tenke meg det.

- For det ville vært godt å slippe linsene, bekrefter Ole Einar Bjørndalen.

roy.wahlstrom@dagbladet.no

BEDRE SYN: Ole Einar Bjørndalen har ikke vært fornøyd med synet sitt under VM i skiskyting i Holmenkollen.