Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ole Einars spørsmål: Hva skjedde egentlig bak denne døra?

Når IBU-president Besseberg vegrer seg for å undersøke om det var systematisk dop før Sotsji-OL, blir dette mer interessant enn noen gang.

NÅR skiskytterfesten starter i Holmenkollen, tar den med en utfordring som varer lenger enn et nytt VM: For hvor mye skal egentlig sporten rote i sin egen mørke fortid?

Denne gangen gjelder det igjen Russland. Flere av skiskytterstjernene har etter de sjokkerende avsløringene fra russisk friidrett ivret for å få en slik grundig undersøkelse også om sporten sin. De har gode grunner for det. Vinter etter vinter blir nye dopete russiske skiskyttere avslørt.

Foreløping har det internasjonale antidopingbyrået (WADA) kviet seg for å utfordre russerne med enda en undersøkelse. Ledelsen i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har heller ikke presset på. Samtidig er det naturlig å følge opp innen skiskyting. Dette er Russlands nasjonalsport og dessuten den mest dopingplagete individuelle vinteridretten.

Derfor foreslo doktor James Carrabre,  den rutinerte visepresidenten i  IBU, nylig en slik  ny kommisjon for å komme til bunns i hva russerne egentlig gjorde i forkant av sitt eget Sotsji-OL. Dagen etter ble forslaget avfeid av IBUs norske president Anders Besseberg som uinteressant. Han trodde ikke at det var noen ting å finne.

Og da er jo saken mer interessant enn noen gang.

FOR skiskyting er en spesiell blanding av smart kommersiell vintersportsuksess og rotfestet østeuropeisk dopkultur. 70-åringen Anders Besseberg har stått midt i mølja som president siden stiftelsen av IBU i juni 1993 , og slett ikke alltid like støtt. Seinest i går ble Besseberg kritisert i Aftenposten av sentrale sportsnavn som tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og trener -og kommentatorguruen Johan Kaggestad for tidvis laber interesse for å rote fram nye dopere.

Det er en kritikk han skal høre på sammen med all ros for å ha utviklet internasjonal skiskyting til en blomstrende sportsbutikk. Mange idretter har jo opplevd store sponsor -og TV-inntekter de siste tiårene samtidig som jukset har fått florere bak kasseapparatet. Det er omtrent også historien til IBU etter at en systematiske TV-satsingen under nettopp Anders Bessebergs myndige ledelse gjorde denne trauste militærsporten om til kul sportsunderholdning med høye seertall og godt betalte utøvere.

HVA SKJEDDE HER? Etter skandalen i russisk friidrett prøver flere skiskytterstjerner å få til en undersøkelse om hva som skjedde i sporten deres før og under Sotsji-OL FOTO:9175
HVA SKJEDDE HER? Etter skandalen i russisk friidrett prøver flere skiskytterstjerner å få til en undersøkelse om hva som skjedde i sporten deres før og under Sotsji-OL FOTO:9175 Vis mer

den siste årsrapporten fra det internasjonale Antidopingbyrået (WADA) er skiskyting med sju dommer igjen den individuelle vinteridretten med flest fellende saker. Der har for eksempel langrenn tre, snowboard to og alpint, hopp og kombinert ingen. Den forskjellen reflekterer de siste tiårene på en bra måte:

•• Til tross for alle stjernene som ivrer for strengere kontroll, har skiskyting fortsatt et uløst dopproblem.

Det har sin klare bakgrunn i sportens store popularitet i gamle østblokkland der resultater var et statlig anliggende og metodene deretter. Gjennom hele sin presidenttid har Besseberg balansert denne ukulturen med gjentatte tyske, nordiske og nordamerikanske krav om ren idrett, og det naturlig nok med varierende suksess. I fjor høst valgte han å bøtelegge det russiske forbundet for et for høyt antall dopingsaker, mens hans egen visepresident i IBU, Gottlieb Taschler, måtte tre til side i påvente av rettsoppgjøret om hvordan denne sentrale italienske skiskytterprofilen fikk sin egen sønn dopet av herostratisk berømte doktor Michele Ferrari.

Den groteske koblingen hindret likevel ikke Besseberg å la den samme italieneren fungere som sjef for verdenscupkonkurransene i Anterselva for et par uker sien. Der mente IBU-presidenten at han manglet hjemmel til å bry seg.

SÅNT hindrer heldigvis ikke sportens største stjerne å være tydelig i kravet om mer kontroll. Ole Einar Bjørndalen støttet umiddelbart som de andre skiskytterstjernene, forslaget om en gjennomgang av hva som skjedde i et OL der han forøvrig ble vinterlekenes eldste individuelle gullvinner:

- Knallhard antidopingkontroll er det eneste som fungerer, sammenfattet Ole Einar nylig sportens utfordring i en prat med NRK.

Med verdenscupdebut i mars 1993 har han vært med på hele oppturen i internasjonal skiskyting, har vunnet noen av sine  27 VM -og OL-gull midt i den hardeste bloddopingtida og underveis blitt et globalt ikon med plass i den internasjonale olympiske komite (IOC).

DOBBELT OL-MESTER IGJEN:  Ole Einar ro fra Sotsji-OL som 40-åring med to nye gullmedaljer. Den suksessen stopper ham ikke fra å kreve en full gjennomgang av lekenes dophistorie. FOTO:
FOTO. Lise Åserud / NTB scanpix.
DOBBELT OL-MESTER IGJEN: Ole Einar ro fra Sotsji-OL som 40-åring med to nye gullmedaljer. Den suksessen stopper ham ikke fra å kreve en full gjennomgang av lekenes dophistorie. FOTO: FOTO. Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

VM i Holmenkollen blir 42-åringens siste mesterskap. Han har sprengt de fleste grenser om hva som er mulig å oppnå i idrett bare du forbereder deg bra nok, og er sannsynligvis den mest kjente nordmannen i nettopp Russland der flere idrettsanlegg bærer hans navn .   Det gir Bjørndalens krav om full etterforskning og strengere straffer en sjelden kraft, selv om han på vanlig nøkternt vis har kommet fram til at doping egentlig ikke har avgjørende effekt i en så sammensatt øvelse som skiskyting.

Det er et passe optimistisk utgangspunkt foran halvannen uke med moro i Holmenkollen. For det er glimt av framgang:

•• Ikke en eneste av VM-løperne kommer med noen kjent juksehistorie, og da skal denne sporten skal slippe å ha et mesterskap i skyggen av doping.

Men for å fortsette denne renere linjen, er det bare å finne ut mest mulig om hva som egentlig har skjedd bak suksesshistorien internasjonal skiskyting. Om ikke annet som en avskjedsgave til sin beste utøver noensinne. Ole Einar Bjørndalen er verdt det.

FOTNOTE: Under Sotsji-OL tok hele 9 ulike russiske utøvere medaljer (Gull stafett menn med Antoni Shipulin, Alexey Volkov, Dimitry Malysho og Evgeniy Ustyugov og sølv stafett kvinner med Yana Romandova, Ekaterina Shumilova, Olga Vilukhina og Olga Zaitseva. Vilukhina tok også sølv på 7,5km, mens det ble bronse på 20km for Evgeniy Garanichev.)  Ingen av disse har noe doping på rullebladet hverken før eller etter vinter-OL på hjemmebane. 2014.
 

MANNEN BAK FRAMGANGEN:  Anders Besseberg (i midten) har vært IBU-sjef siden starten i 1993. Han regjerer en sport med kommersiell suksess, men har også et uløst dopingproblem. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX.
MANNEN BAK FRAMGANGEN: Anders Besseberg (i midten) har vært IBU-sjef siden starten i 1993. Han regjerer en sport med kommersiell suksess, men har også et uløst dopingproblem. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX. Vis mer