Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Full pott for Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjærs suksess er så viktig for Manchester United at folk som holder med andre klubber, går i svart

Det er altfor tidlig å si hva det blir til med Ole Gunnar Solskjær i Manchester United. Men du må være rimelig hatefull om du ikke klarer å si at det går bra.

ELSKET AV DE FLESTE: Ole Gunnar Solskjær opplever umiddelbar suksess i Manchester United. Det er stort, også for norsk fotball. Men ikke alle deler den oppfatningen. Og jo mer media skriver om og dekker vikariatet som er en historisk begivenhet i norsk fotballsammenheng, jo sintere blir mange av dem som ikke holder med Manchester United. Hva de får seg til å si og skrive, er ikke til å tro. Foto: MAGI HAROUN / REX / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
ELSKET AV DE FLESTE: Ole Gunnar Solskjær opplever umiddelbar suksess i Manchester United. Det er stort, også for norsk fotball. Men ikke alle deler den oppfatningen. Og jo mer media skriver om og dekker vikariatet som er en historisk begivenhet i norsk fotballsammenheng, jo sintere blir mange av dem som ikke holder med Manchester United. Hva de får seg til å si og skrive, er ikke til å tro. Foto: MAGI HAROUN / REX / SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Manchester United-Huddersfield 3-1 (1-0)

OLE GUNNAR SOLSKJÆR har satt sitt tydelige preg på Manchester United. Uavhengig av motstanderne i de to første kampene har han gjort det klubben håpet og drømte om.

DE SEKS POENGENE er ingen overraskelse selv om ingenting er gitt i fotball. Manchester United skal alltid slå nedrykkskandidater. Men Ole Gunnar Solskjær har levert mye mer enn det.

Han har levert alt det José Mourinhos væremåte og spillestil nektet Manchester United.

FRIHETEN TIL Å uttrykke talentet og bruke egne ferdigheter har alltid stått høyt hos Ole Gunnar Solskjær. Derfor våger Manchester United mer. Viljen til å angripe med motsatt back ligger også i nordmannens offensive grunnsyn. Det vil alltid skape flere målsjanser. Og når både ballen og beina går fortere, når bevegelsene kan multipliseres med mange i forhold til fortida, og når Paul Pogba svarer opp målgivende i Cardiff med to scoringer mot Huddersfield, er veldig mye gjort på kort tid.

Det viktigste med denne jula var å få smilet, gleden og troen tilbake i laget og på Old Trafford.

Åtte scoringer, seks poeng og en legende har klart det.

FOR DET ER ikke store og tunge seirer mot de største rivalene Manchester United trengte der José Mourinho etterlot dem. Det var glede. En type fotball som gjør at det går an å tro at avstanden opp til topp fire kan utliknes gjennom vinteren og våren. Et lag som gjør at det går an å håpe på et lite mirakel mot Paris Saint-Germain i Champions League.

VI VET SELVFØLGELIG ingenting om det nå. Verken Cardiff eller Huddersfield har testet defensivt svake Manchester United, som allerede har sluppet inn tre mål mer enn under hele forrige sesong (31/28). Men vi ser en klubb, et lag, en manager og en desillusjonert Paul Pogba som plutselig koser seg med fotballen igjen.

Det er ikke farlig.

Det er ikke trist.

Det er bare det fotball skal være.

Verdens beste arena for dem som har det, kan det og blir enhver anledning til å bruke det.

ALLE SER DET ikke på denne måten. Det er naturlig. Vi har alle vårt, mora og dattera, eller andre preferanser. Sånn er også det det vakre spillets tilhørighet. Men å ikke ha evnen, viljen eller rausheten til å se at det som nå skjer i Manchester United er en historisk begivenhet i norsk fotballsammenheng, en begivenhet de fleste av oss gleder oss over, og som mediene derfor dekker så bredt som vi bare kan, er ikke til å forstå.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

At folk kan bli rasende og mer enn det fordi det blir en diskusjon rundt et ønske om å få en historisk begivenhet på TV er ufattelig.

I EI UKE, helt siden José Mourinho fikk sparken og det bare tok noen timer før Ole Gunnar Solskjær ble nevnt som en mulig vikar, har 45-åringen fra Kristiansund vært en stor del av nyhetsbildet, spesielt i Norge. Interessen har vært enorm.

En nordmann som manager i Manchester United, in your dreams.

For mange er det heller ikke til å fordøye.

Bare det at Manchester United omtales som verdens største fotballklubb får folk til å miste det totalt.

SOM FOTBALLKOMMENTATOR FÅR man daglig tilbakemeldinger av ulik karakter på det man har skrevet og ment. Noen ganger mer enn andre. Den siste uka har vært mer enn andre uker. Den har vært helt spesiell. Og da Ole Gunnar Solskjær ledet Manchester United til 5-1 i debuten tok engasjementet helt av.

Den panegyriske hyllesten var til å forstå, det er gjerne sånn denne bransjen er.

Raseriet og hatet mot en av våre største, beste, vennligste og høfligste fotballhelter, er sjokkerende.

JEG TØR NESTEN ikke tenke på innholdet i reaksjonene etter disse bokstavene, men sånn er det. Noen må si det. Sette enda noen ord på giften som sprer seg i mailbokser og på sosiale medier. Den meningsløse dritten. Mye av det fra godt voksne mennesker, som i sin blinde og misforståtte patriotisme er av den oppfatning at klubbtilhørighet legitimerer alt.

Til og med stupiditet.

Den gjør ikke det.

FOR VELDIG MANGE er det eventyret Ole Gunnar Solskjær nå lever blitt et mareritt. Som om alt det som var så godt plutselig er tatt fra dem. Som om alt det som er så godt ikke eksisterer.

Det spiller ingen rolle om laget du holder med er mye bedre enn Manchester United, og at i hvert fall den delen av livet smiler.

Når den misforståtte misunnelsen blir et kompleks, spiller det ingen rolle om laget du holder med er langt foran dem på tabellen heller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!